Nieuwsbrief
Jaargang 3, uitgave 4  
17 april 2015
Online lezen  |  Afmelden
Auti-Nieuws


Inhoudsopgave:
» Succesvolle Autismeweekcampagne  
» Autismeweek in de media
» Doorontwikkeling sociale app AutThere
» Spetterende start Autismeweek
» Wereld Autisme Dag 2 april
» Regionale activiteiten rond autisme
» Nieuwe film: Iemand zoals ik
» Investeren in kennisontwikkeling
» Woonproject voor en door volwassenen met autisme 
» Boekentip: Autismespectrumstoornis 

Van 28 maart t/m 4 april vond de Autismeweek 2015 plaats. Onder het motto ‘Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel’ hebben Het AutismeFonds, de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en vele vrijwilligers en professionals in talloze activiteiten aandacht gevraagd voor autisme. De NVA en het AutismeFonds bedanken iedereen die hieraan heeft bijgedragen: 

Hartelijk dank voor uw inzet! Dankzij u hebben we het begrip voor autisme weer wat verder kunnen vergroten! 
 
Help ons om ook de komende jaren autisme in de picture te zetten en steun Het AutismeFonds met uw donatie.

Swanet Woldhuis, directeur NVA en AutismeFonds

Campagne: 'Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel' 

Via posters, Boomerangkaarten (ook e-cards), filmpjes en media-aandacht is in de Autismeweek 2015 de campagne gelanceerd: ‘autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel’. Een campagne die samen met jongeren met autisme is ontwikkeld, en waarvan zij zelf het gezicht zijn. Het campagnemateriaal is te downloaden via www.autismeweek.nl en in de maand april te zien in uitgaansgelegenheden. 

De campagne is mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij
Bekijk de campagnewebsite www.watdachtjevanmij.nl »
Naar boven
In de media
Ook op radio, televisie en overige media werd aandacht besteed aan de Autismeweek. BNR nieuwsradio sprak met projectmanager Sandra Beijnes en een gebruiker van de nieuwe sociale app 'AutThere' voor jongeren met autisme. Twee jongeren die AutThere mee ontwikkelden, de broers Jeffrey en Mike, waren te gast in Paul's Puber Kookshow. In 'Tijd voor Max' gingen huisarts Ted van Essen en Robbert de Leeuw (een van de gezichten in de AutThere-campagne) in gesprek over autisme. En in de uitzending van 'Koffietijd' vertelden Sandra en een aantal AutThere-jongeren over de nieuwe app en de campagne (zie foto hieronder).

Om nog een keer te bekijken of beluisteren:
- BNR Nieuwsradio (uitzending 6 april)
- Tijd voor Max (uitzending 31 maart)
Koffietijd (uitzending, 31 maart)
Naar boven
Naar boven
Doorontwikkeling sociale app AutThere 

De AutThere-app is in de Autismeweek gelanceerd en inmiddels al ruim 1100 keer gedownload. Dit grote succes leidde echter tot een aantal ‘bugs’ en vertragingen in het gebruik van de app.
De app wordt regelmatig geupdate, waarbij bugs zo snel mogelijk worden verholpen. Een belangrijke wijziging in de laatste update is dat de app nu beschikbaar is voor jongeren vanaf 13 jaar. Volg AutThere op: www.facebook.com/autthere

Donaties nodig voor borging en doorontwikkeling AutThere
Ook veel (oudere) volwassenen met autisme hebben al belangstelling getoond voor deze sociale app. Daarom willen we AutThere graag verder doorontwikkelen voor een bredere leeftijdsgroep. We zijn hiervoor afhankelijk van donaties. Wil je ook meehelpen om AutThere verder door te ontwikkelen en te borgen? Geef dan aan Het AutismeFonds

De ontwikkeling van de AutThere-app is mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij

Meer lezen over de app: www.aut-there.nl»

Naar boven
Spetterende start Autismeweek

De Autismeweek ging op 28 maart spetterend van start met een Auti-Doe-Dag in het Dolfinarium te Harderwijk. Tijdens de Dolfijnenshow werden voor een afgeladen tribune in de Dome de app AutThere en de campagne van de Autismeweek gelanceerd. Van tevoren werd uitgelegd welke lichts-, geluids- en gevoelseffecten zouden plaatsvinden zodat niemand zou schrikken. Hoewel het weer niet echt meewerkte was het een gezellige dag voor jong en oud.
Lees hier meer over de AutiDoeDagen van de NVA.

Naar boven
Wereld Autisme Dag, 2 april
De Autismeweek wordt elk jaar georganiseerd rond Wereld Autisme Dag, 2 april. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor mensen met autisme. In Nederland gebeurde dit bijvoorbeeld door:
Opening Euronext beurs (foto links)
- Actie Light it up Blue (foto onder: gemeentehuis Roermond) 
Naar boven
Naar boven
Activiteiten rond autisme bij u in de buurt - ook na de Autismeweek!
Verspreid over heel Nederland zijn in de Autismeweek 185 activiteiten georganiseerd: zoals filmavonden, een DenkAndersDebat, informatiemarkten en AutismeBelevingsCircuits.
Ook na de Autismeweek organiseert de NVA regelmatig activiteiten en evenementen rond autisme. Houd de agenda en de regiopagina’s op onze website in de gaten voor aankomende activiteiten bij u in de buurt. Want die zijn er het hele jaar door. 
  
Praatzuil-filmpjes uit 't land te zien op YouTube:
Bekijk de hartekreten die we via een videozuil (de Praatzuil) vastlegden tijdens een aantal Autismeweek-activiteiten.
  
De regionale activiteiten in de Autismeweek zijn mede mogelijk gemaakt met dank aan onze donateurs en aan de Coop.
Naar boven
Film over autisme 'Iemand zoals ik'
Op Wereld Autisme Dag, 2 april, ging de film "Iemand zoals ik' van Birsen Başar in première in het Autismecafé in Leiden. Birsen Başar is een jonge Nederlands Turkse vrouw. Op haar 21e krijgt ze de diagnose autisme. Sindsdien brengt zij autisme onder de aandacht door het geven van presentaties over autisme. Dit doet zij onder andere als ambassadeur van de NVA. Afgelopen jaar reisde Birsen samen met haar vriend Mehmet naar Turkije om het taboe rond psychische stoornissen zoals autisme te doorbreken. Lees hier meer over de film »
Naar boven
Meer begrip voor autisme door investeren in kennisontwikkeling
Het AutismeFonds stimuleert wetenschappelijk onderzoek dat inzicht biedt in wat helpt om mensen met autisme succesvoller deel te laten nemen aan de samenleving. Zodat zij net als ieder ander naar school kunnen, sociale relaties hebben en een zinvolle baan, vrijwilligerswerk of andere dagbesteding. Zo ondersteunt Het AutismeFonds de volgende activiteiten van de NVA:
 
- Samenwerking met Academische Werkplaatsen Autisme Reach Aut en Samen Doen
- Samenwerking met het Nederlands Autisme Register

Ook de ontwikkeling en verspreiding van (online en offline) voorlichtingsmateriaal over autisme wordt mede mogelijk gemaakt dankzij donateurs van het AutismeFonds.
Lees verder »
Naar boven
Nieuw wooninitiatief voor en door volwassenen met autisme
Op zoek naar een rustige woonplek, waar je met andere mensen met autisme kunt wonen? Lees dan vooral verder!
Wij zijn een groep volwassenen met autisme (25 tot 58 jaar) met een extra gevoeligheid voor geluid. We zijn bezig een woonproject te realiseren in Arnhem Noord (nabij winkels en openbaar vervoer). Hierbij krijgen we ondersteuning van diverse experts.
Het project wordt waarschijnlijk in de loop van 2016 gerealiseerd. We willen er gaan wonen met 14 tot 16 mensen met de diagnose autismespectrumstoornis en met een normale begaafdheid.
Lees de volledige oproep van dit woonproject

Belangstelling?
Aanmelden voor dit project? Of wil je meer informatie?
Mail dan naar: Beatrijs Oerlemans: beatrijs@dekok-partners.nl
Of bezoek de website: www.klassewonen.nl 
Naar boven
Boekentip: Autismespectrumstoornis - Hilde Geurts, Bram Sizoo en Ilse Noens (red.)
Een uniek Nederlandstalig standaardwerk over autismespectrumstoornissen (ASS), waarin het hele spectrum aan bod komt. Er is aandacht voor autisme bij alle leeftijden, en dit wordt vanuit verschillende expertises belicht: ervaringsdeskundigen, psychologen, orthopedagogen en psychiaters.

Boeken die goed doen…
Bij de online boekenwinkel YouBeDo.com gaat 10% van uw aankoop naar een goed doel dat u kiest! U kunt daarbij voor de NVA kiezen. Zonder dat het u iets extra’s kost.
Volg deze link om dit mooie boek te kopen en ons te steunen.
Naar boven
Afmelden  |  Aanmelden  |  Gegevens wijzigen  |  Doorsturen
NVA Twitter Facebook
Via dit netwerk mag alleen e-mail worden verzonden op basis van permissie.

Verzonden aan door redactie@autisme.nl