Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
NVA
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
SPECIALE EDITIE - AUTISMEWEEK 2017
De speciale NVA Autismeweekbus

Dit jaar organiseert de NVA van 2 tot en met 8 april  voor de 8e keer de NVA Autismeweek. Het thema van de NVA Autismeweek 2017 is Jong en AUT, alle aandacht voor het vroegtijdig erkennen en herkennen van autisme. Tijdens de NVA Autismeweek vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) jaarlijks op een bijzondere manier aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.
 
Wereld Autismedag
De NVA Autismeweek wordt dit jaar voor de achtste keer georganiseerd, de kick-off is zondag 2 april. Deze dag is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereld Autisme Dag (World Autism Awareness Day) en geldt als dé dag waarop autisme wereldwijd in de schijnwerpers staat.
 
Jong & AUT
Het thema van de NVA Autismeweek 2017 is Jong & AUT. Dit thema hebben we gekozen om het belang van vroeg-herkenning en -erkenning van autisme onder de aandacht te brengen. Het is namelijk heel belangrijk om al vanaf jonge leeftijd de ontwikkeling van kinderen met (een vermoeden van) autisme te stimuleren. Dit maakt dat zij niet onnodig uitvallen op school of werk. En dat zij kwaliteit van leven ervaren en de kans krijgen om hun talenten op hun eigen manier en tempo te ontwikkelen. Op dit moment zijn er veel volwassenen, en met name ouderen, die pas op zeer late leeftijd een diagnose hebben gekregen – vaak na jarenlange worsteling met uiteenlopende problemen. In deze Autismeweek vragen we ook aandacht voor deze groep, in het bijzonder voor senioren met autisme: ook zij verdienen het om van een goede oude dag te genieten.


NVA AUTISMEWEEK ACTIVITEITEN 2017 OP EEN RIJ
 
Vrijdag 31 maart: deelname aan de gongceremonie op de beurs in Amsterdam
Traditiegetrouw neemt de NVA deel aan de gongceremonie op de beurs in Amsterdam op Wereld Autisme Dag, jaarlijks op 2 april. De NVA luidt samen met een prominente gast op deze dag de gong waarmee de beurshandel officieel geopend wordt. De ceremonie staat op deze dag geheel in het teken van Wereld Autisme Dag 2017.  Aangezien 2 april dit jaar op een zondag valt, luidt de NVA de gong op vrijdag 31 maart. Speciale gonggast dit jaar is Brigitte van Blijswijk, zij heeft autisme en is COO Functions/COO Office/Management Consultant bij ABN AMRO.
 
Zondag 2 april: kick-off NVA Autismeweek in het Papageno Huis in Laren
Op zondag 2 april, Wereld Autisme Dag, zijn we te gast in het Papageno Huis in Laren. Geen toevallige keuze, want de NVA en Stichting Papageno bouwen samen aan verbetering van de vroeg(h)erkenning en behandeling van autisme. Dit doen we in het gezamenlijk project De Toverfluit, een Expertise netwerk voor ontwikkelingsstoornissen bij het jonge kind. NVA en Stichting Papageno faciliteren én inspireren dit netwerk, online en in het land. Ook in deze Autismeweek trekken NVA en Stichting Papageno samen op om aandacht te vragen voor de noodzaak van vroegtijdige herkenning én erkenning van autisme. Dit doen we via de kick-off van de Autismeweek in het Papageno Huis.
In het Papageno Huis reiken we de Autismevriendelijkheidsprijs 2017 uit. De autismevriendelijkheidsprijs wordt jaarlijks in de Autismeweek uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze inzetten voor de participatie van mensen met autisme.
 
Lezing Wouter Staal: (h)erkenning van autisme
Aansluitend is er een lezing door NVA-bestuurslid Dr. Wouter Staal. Een lezing over het belang van gepaste diagnostiek in relatie tot ontwikkelingsperspectief. Over maatschappelijke erkenning van autisme en over wat nodig is om belemmeringen weg te nemen en iemands talenten en mogelijkheden goed tot ontwikkeling te laten komen. Wouter Staal is werkzaam als kinder- en jeugdpsychiater bij het UMC St. Radboud en Universitair Centrum Karakter. Hij is opleider kinder- en jeugdpsychiatrie bij Karakter en onderzoeker bij het Donders Instituut. Daarnaast is hij bestuurslid van Balans en NVA.
 
De hele week: de NVA toert zichtbaar door het land
In de Autismeweek toert de NVA door Nederland in een klassieke blauwwitte Volkswagen bus. We bezoeken diverse evenementen in de regio’s en willen zoveel mogelijk leden werven en informatie verspreiden over de NVA.
 
Zaterdag 8 april: exclusieve avondopenstelling T-Rex in Town – Naturalis, Leiden
Met de kinderen een dagje naar een dierentuin, een tentoonstelling, de kermis, een pretpark? Normaal gesproken een feest voor het hele gezin. Voor kinderen met autisme is dat een heel ander verhaal. Want een dagje uit betekent voor hen vooral: onvoorspelbare situaties, grote drukte en prikkels waar je geen controle over hebt. Met stress tot gevolg. Om ook kinderen met autisme en hun ouders een feestelijke dag te bezorgen, wordt de NVA Autismeweek 2017 afgesloten in Museum Naturalis in Leiden. Op zaterdagavond 8 april is de tentoonstelling ‘T. rex in Town’ exclusief geopend voor leden van de NVA.
 
Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar. Voor meer informatie over de tentoonstelling en het kopen van kaarten: www.autisme.nl/activiteiten/auti-doe-dagen/trex-in-town-autidoeavond-8-april-2017.aspx
 
Meer nieuws? Kijk op Autismeweek.nl
Van 2 tot en met 8 april worden ook veel regionale evenementen georganiseerd, zowel door de NVA als door tientallen andere organisaties. Via de website www.autismeweek.nl biedt de NVA  een overzicht van alle activiteiten.


logo NVA Autismeweek
 
Website  |   Contact
 
|  Mijn gegevens   |  Afmelden