Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
NVA
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste leden van de NVA en belangstellenden, 

De zomervakantie is voorbij, het NVA-najaarscongres staat weer voor de deur. U leest er alles over in deze nieuwsbrief. Alvast veel kennis en plezier gewenst!
 
lees meer >
NOG 2 WEKEN VROEGBOEKKORTING NVA-AUTISMECONGRES!
UWLOGO

Op vrijdag 24 november 2017 vindt het NVA-Autismecongres plaats in het Beatrix Theater in Utrecht met als thema: Autisme bij Jong & Aut. In verband met de zojuist afgesloten vakantieperiode is de vroegboekkorting met twee weken verlengd tot en met 15 september. NVA/Balans-leden betalen tijdelijk 60 euro in plaats van 75 euro. Organisaties die lid zijn van de NVA of van Balans betalen tijdelijk 160 euro in plaats van 175 euro. Goed om te weten: leden kunnen meerdere toegangskaarten kopen tegen het gereduceerde ledentarief!

Bekijk hier het hele programma. Of download de flyer.
DOWNLOAD FLYER >
 

GIJS HORVERS OP BEZOEK BIJ SPREKERS NVA-CONGRES
Worden hersenen van mensen met autisme sneller oud, of juist niet? Hilde Geurts, internationaal pionier op het gebied van hersenveroudering bij mensen met autisme, geeft alvast een voorproefje van haar voordracht tijdens het NVA-Autismecongres op 24 november 2017.

De maker van het filmpje, ervaringsdeskundige Gijs Horvers, ging ook op bezoek bij andere Congres-sprekers. Houd hiervoor onze website autisme.nl in de gaten!
lees meer >
 
 
(ADVERTENTIE)

Autinieuwsbrief

 

NVA EN BALANS WILLEN BETER TOEZICHT OP PGB

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en Balans willen dat er beter functionerend toezicht komt op het persoonsgebonden budget (pgb).
Nog altijd wordt door sommige zorgverleners misbruik gemaakt van deze waardevolle voorziening die is bedoeld om mensen die langdurig hulp nodig hebben zorg op maat te bieden. ‘Fraude kan het voortbestaan van het pgb in gevaar brengen’, zegt Swanet Woldhuis, directeur van de NVA en Balans.
LEES MEER >
 
 

 

CEES KAN: 'BEDRIJFSARTSEN MOETEN BETER WORDEN GESCHOOLD'

Bedrijfsartsen durven een vermoeden van autisme bij een werknemer vaak niet uit te spreken. Ze zijn bang voor het stigma dat rond autisme bestaat.

Dit blijkt uit een onderzoek dat zal worden gepubliceerd in het oktobernummer 2017 van het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. ‘Bij veel bedrijfsartsen lijkt sprake te zijn van handelingsverlegenheid’, zegt psychiater Cees Kan, auteur van het onderzoek onder bijna tweehonderd bedrijfsartsen. ‘Ze zijn bang dat het uitspreken van een vermoeden van autisme door werknemers als stigmatiserend kan worden ervaren.’
LEES MEER >
 
 
NIEUWE BOEKEN OP HET GEBIED VAN AUTISME
UWLOGO

Om wie je bent (uitgeverij Ambo Anthos) van Aaltje van Zweden gaat over de onveilige jeugd van de schrijfster en hoe haar autistische en verstandelijk beperkte zoon Benjamin haar leert om het leven te accepteren zoals het is. Van Zweden is medeoprichter en voorzitter van Stichting Papageno die zich inzet voor mensen met autisme.
 
Tussen Jou en Mij, schrijf- en doeboek voor ouder en kind (uitgeverij Lannoo) is het vierde boek van ouderschapsconsulent Janneke van Bockel. Het biedt ouders en kinderen tussen 8 en 14 jaar - met of zonder autisme - de mogelijkheid om elkaar op een speelse manier vragen te stellen en verhalen te vertellen. Zo voelt iedereen in het gezin zich gezien en gehoord, ondanks alle dagelijkse drukte.
 
Dit is autisme, van hersenwerking tot gedrag (uitgeverij Graviant, november 2017) van Colette de Bruin biedt inzicht in wat autisme is en hoe je ermee kunt omgaan. Met medewerking van neurobioloog Fabiënne Naber. De Bruin is bekend van het boek Geef me de 5.
 

 

NIEUW! NVA-FOLDER 'OUDEREN MET AUTISME'

In de nieuwste NVA-folder aandacht voor de manier waarop ouderen hun autisme ervaren, de kenmerken van een autismevriendelijke zorginstelling en het bijzondere ‘maatjesproject’ in Amsterdam. Ook bevat de folder veel tips voor zorgverleners, zoals huisartsen en verpleegkundigen.

De folder is te downloaden via de NVA-website, www.autisme.nl/senioren.

Wilt u graag meerdere folders ontvangen om te verspreiden in uw netwerk? Neem dan even contact op met Dolien Buijs, dolien.buijs@autisme.nl.
 

 

OUDERCURSUS 'JE WOORDJE KLAAR' BIJ BALANSACADEMY

Hoe ga je als ouder van een kind met ontwikkelings-problemen om met onbegrip en vooroordelen uit je omgeving?  Na deze cursus van BalansAcademy sta je sterker in je schoenen en hoef je geen gesprek meer uit de weg te gaan. 

De training wordt gegeven door Sanne Kanselaar en Martine Baadenhuijsen (foto). Baadenhuijsen is gespecialiseerd in communicatie rondom een beperking. Ze helpt bij het maken van een communicatieplan waarmee je je eigen beeldvorming kunt beïnvloeden.
lees meer >
 
 
AUTI-DOE-DAG MUSEUMPARK ARCHEON
UWLOGO

Op zaterdag 16 september organiseert de NVA, in samenwerking met Archeon, een Auti-Doe-Dag in Museumpark Archeon in Alphen a/d Rijn. In het park stap je middenin de geschiedenis en ontdek je hoe het vroeger was - in de Prehistorie, de Romeinse Tijd en de Middeleeuwen.
lees meer >
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden