Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
NVA
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
UWLOGO
 
Van de voorzitter
Als ik in mijn agenda kijk zie ik dat de herfst zijn intrede heeft gedaan. Het teken dat de Hollandse zomer afscheid van ons heeft genomen en dat er een verandering aankomt.
Ook rondom ons heen kun je de tekenen van de verandering zien en horen.................... 
 
lees meer >
lees meer >
 
 
nVA congres
Op 24 november a.s. is weer het jaarlijkse NVA congres.
Het thema dit jaar is Jong & Aut.
Lees alles over het congres op www.autisme.nl
 
 
nieuws uit het bestuur
In juni is de jaarlijkse ledenvergadering geweest. Wij hebben daar vertrouwde gezichten gezien en ook weer nieuwe gezichten. Daar waren wij heel blij mee. Voor de pauze gaf Gijs Horvers een lezing met als thema "Anders kijken naar autisme".
Na de pauze begon het formele gedeelte van de vergadering. Het jaarverslag en het financieel jaarverslag zijn door de leden goedgekeurd en vastgesteld. De voorzitter heeft een presentatie gegeven over de missie en visie en de ontwikkelingen zowel landelijk als regionaal en over de vele activiteiten die door onze enthousiaste vrijwilligers weer zijn georganiseerd. Met elkaar hebben we van gedachten gewisseld over wat er het afgelopen jaar is gedaan. Er kwamen tips uit de zaal, kortom het was een zeer waardevolle avond. 
 
Helaas hebben we na de zomerstop afscheid genomen van een aantal vrijwilligers, maar gelukkig zijn er ook weer nieuwe vrijwilligers begonnen. Ook binnen het bestuur zijn er wat wisselingen geweest. Lees meer over de nieuwe takenverdeling binnen het bestuur.
lees meer >
 
 
Autisme Belevingswandeling.
In september hebben wij voor onze leden twee belevings-wandelingen georganiseerd: een in Den Haag en een in Capelle aan den IJssel.
Marc Beek liet ons al wandelend door de natuur door zijn verhalen op een hele bijzondere manier nadenken over autisme. In de natuur is het heel gewoon dat er diversiteit is en dat maakt het juist mooi. Iedere boom, struik of plant heeft daarin zijn eigen functie.

Ik vond het een supermooie wandeling en ik gun iedereen, vooral ook begeleiders en hulpverleners zo'n wandeling, want het is mooi om autisme eens niet vanuit zorg te bekijken, maar vanuit kracht.

Bent u benieuwd naar een dergelijke wandeling, dan raden wij u van harte aan op de site van Marc Beek te kijken. U kunt zich daar ook opgeven voor een wandeling.

Kijk op: www.ontdekautisme.nl
lees meer >
 
 
Autisme Inloop gouda: autisme en voeding
Op 20 september hebben de vrijwilligers van Autisme Inloop Gouda een zinvolle thema-avond georganiseerd. Annemiek van Maanen van GGZ Yulius Dordrecht heeft een presentatie gehouden over ‘autisme en voeding’
De bezoekers van die avond waren erg tevreden, vonden het een zeer goede presentatie en ieder een heeft er iets van opgestoken.
 
Het blijkt dat over dit onderwerp nog veel onbekendheid is bij huisartsen en/of hulpverleners. Met name het doorverwijzen naar specialisten op dit gebied zoals Annemieke.
 
 
Column Jantien van Dijk
Autisme in het gezin.
Overgangen
Veel gezinnen nemen overgangen niet zo serieus als ze genomen zouden moeten worden. Als het kind van school komt of als de partner thuiskomt van het werk, is er vaak behoefte aan een overgang voordat je weer naar het leven thuis gaat................................
 
lees meer >
 
 
overgang van thuiswonend naar zelfstandigheid
Op 19 oktober is een informatie- ontmoetingsbijeenkomst Autisme in Hillegom.
De lezing wordt verzorgd door Dr. Yvette Dijkxhoorn. Zij zal met deze lezing proberen handvatten aan te reiken en ingaan op vragen zoals "hoe kun je dit traject het beste begeleiden, wie kan je daarbij helpen". Er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

lees meer >
 
Goudse kermis een dag lang prikkelarme zone
Speciaal voor mensen met autisme of een beperking gold de Goudse kermis op 23 september een dag lang als prikkelarme zone. De kermis was gewoon voor iedereen open, maar de licht- en geluidseffecten waren er niet of waren sterk verminderd. Er was ook geen rook te zien en de draaisnelheden van de grote attracties waren aangepast.

Het fenomeen ontstond in 2012 tijdens de Tilburgse kermis. Sindsdien is het initiatief al in vele andere steden overgenomen. In Gouda is Leo Aalbregt - bezoeker van de autisme-inloop Gouda, de initiatiefnemer.
Door zijn inspanningen kent nu ook Gouda voor de eerste keer een kermis zonder prikkels.
lees meer >
 
 
evenement autisme & adhd wat kan je ermee
Op 7 oktober wordt het evenement Autisme & ADHD wat kan je ermee georganiseerd in Zalencentrum De Brug
in 's-Gravenzande. Veel diagnoses hebben vaak een negatief imago, terwijl er zoveel mogelijkheden zijn om het te behandelen of ermee om te leren gaan..
Tickets verkrijgbaar: www.adhdwatkanjeermee.nl
lees meer >
 
Open dag stichting jij: thema eetproblematiek
Op 7 oktober organiseert Stichting Jij in Rotterdam een open dag voor iedereen die zelf of in zijn omgeving (mogelijk) te maken heeft met eetproblematiek.
De open dag is van 10.30 uur - 14.30 uur en is gratis.
Meer informatie kunt u vinden op www.stichting-jij.nl
lees meer >
 
Ontmoetingsavond Inspiratieteam Autisme bodegraven
Namens het Inspiratieteam Autisme Bodegraven bent u van harte welkom op de volgende ontmoetingsavond op
maandag 9 oktober vanaf 19.30 uur op de Spoorlaan 2a (Centrum voor Jeugd en Gezin) in Bodegraven.
Ieder kind, iedere situatie is anders: met autisme is echter veel gemeenschappelijks te herkennen.
De unieke, heel eigen ervaring van familieleden, vaders en moeders van kinderen, pubers of (jong)volwassenen met autisme, willen we uitwisselen tijdens deze avond.

Dit keer dus geen thema maar tijd om naar elkaar te luisteren.

Graag aanmelden via jp.brunn@solcon.nl
 
Cursus voor mantelzorgers
Zorgt u langdurig en intensief voor een naaste? Vraagt u zich wel eens af; hoe houd ik het vol? Hoe moet het in de toekomst? Raakt uw eigen leven in de knel door alle zorgtaken, die op u af komen? Dan is deze cursus iets voor u.  De cursus wordt georganiseerd door MEE. Inwoners van Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Molenwaard en Zederik kunnen deelnemen.
 
lees meer >
 
 

Oproepen
lees meer >
 
 
vervolgcursus autisme: ervaren en verklaren
Op vrijdag 10 november organiseren het AIC Delft en Into Autisme de vervolgcursus Autisme: ervaren en verklaren
De cursus is een vervolg op de cursus "Inzicht in autisme" en is bedoeld voor mensen die meer willen weten van autisme dan alleen de basiskennis. Het is niet noodzakelijk dat u de cursus Ïnzicht in autisme" vooraf heeft gevolgd.
lees meer >
 
vacatures
regio-penningmeester lees meer >
vrijwilliger inloop vlaardingen LEES MEER >
enthousiaste vrijwilligers/ervaringsdeskundige LEES MEER >
 
 
12 november: Oudercontactavond
 
Speciaal voor ouders van kinderen met Autisme/ADHD is er een oudercontactavond georganiseerd door Stichting Klimkoord. Samen bij een kopje koffie/thee praten over vragen die we hebben als ouders. Elkaar tips geven, meedenken en een luisterend oor zijn voor elkaar. Lekker informeel, maar wel met een gespreksleider om zorg te dragen voor voldoende "inhoud" en dat iedereen die dat wil, aan bod kan komen. Breng als ouders je ervaring of vraag in en we bespreken het als groep. Als er weinig vragen zijn, wordt een thema opgepakt, zoals prikkelverwerking, straffen en belonen, school, vrienden maken, etc. De toegang is gratis.

De eerstvolgende oudercontactavond is op 26 oktober van 20.00-21.30 uur. Adres: Heliotroop 23b te 's-Gravenzande. Kom gezellig langs! Vooraf opgeven is niet verplicht maar wel fijn. Opgeven en informatie kan via email naar info@klimkoord.nl
 
autisamen - jongerensoos rijnsburg
In samenwerking met Welzijnskwartier wordt in Rijnsburg al enige tijd de jongerensoos georganiseerd. Tijdens deze avonden kunnen de jongeren zelf gamen, darten, tafelvoetbal of chillen.
lees meer >
 
AIC informatie en inloop in zuid-holland
Er zijn verschillende inloopmogelijkheden in Zuid-Holland
AIC Delft
AIC Den Haag
AIC Rotterdam
Autisme Inloop Vlaardingen
Autisme Inloop Gouda
Koffieochtend voor partners Alphen aan den Rijn
lees meer >
 
Contactpersonen in zuid-holland
Voor een individueel gesprek kunt u ook bij ons telefonisch terecht. Een ervaringsdeskundige staat u dan te woord.
lees meer >
 
activiteiten in de komende periode
Er worden de komende periode weer tal van bijeenkomsten georganiseerd in Zuid-Holland
lees meer >
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden