Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
Brabant
NVA
Beste lezer,
 
Het is weer januari, de champagnekurken zijn uitgeknalt net als het vuurwerk, en de beste wensen zijn massaal gedeeld. Natuurlijk kan het NVA Bestuur niet achterblijven. Wij willen u dan ook een zeer  voorspoedig en gezond 2018 toewensen.

Hopelijk is de decembermaand niet te prikkelvol geweest, maar deze maand ligt gelukkig voor de meeste weer achter ons, en gaan we weer vol goede moed het jaar 2018 in, afwachtend wat het ons zal brengen.

Het kan ook heel interessant zijn om onze website www.nva-nb.nl met enige regelmaat te bezoeken. Daar vindt u alle thema’s lotgenotencontacten van al onze AIC’s. Het nieuwe “seizoen” is weer aangebroken, dus vele van de thema’s die de komende maanden gegevens gaan worden, staan er op. Het kan zijn dat er nog geen verdere informatie van bekend is op dit moment, dat kan doordat het desbetreffende AIC dan alleen nog maar een werktitel heeft, en achter de schermen nog hard aan het werk is om alles te organiseren. Nieuw op de website is het prikbord voor korte berichten, maar daarover meer in deze nieuwsbrief.

In het voorstelrondje komen nu een aantal coördinatoren aan bod. In deze editie zijn het er 2. Het is het co-team van Breda dat zich aan u voorstelt. Wie het de komende maand zal zijn dat blijft nog een verassing.

Kortom er is weer genoeg te lezen in de nieuwsbrief van deze maand te lezen deze maand. Heeft u ook interesante zaken die u graag vermeld wilt hebben in onze nieuwsbrief, stuur dan gerust een mail naar: nieuwsbrief@nva-nb.nl

 
Namens het bestuur wil u dan ook wederom veel leesplezier toewensen.

Richard de Witte
 
Klik hier >
AIC ROOSENDAAL WINTERWANDELING 19 JANUARI
 

Wilt u ook graag weer in beweging komen na de feestdagen? 

 Op 19 januari organiseert AIC Roosendaal ook dit seizoen ook weer een wandeling. Ditmaal organiseren wij een winterwandeling. Hopelijk kunnen we genieten van een mooie sneeuwdeken. 
 
Zoals u gewend bent zal er geen specifiek thema aan deze wandeling verbonden zijn, we gaan met elkaar genieten van de mooie winterse omgeving en dan komen de verhalen van zelf naar boven.

Na afloop is er de gelegenheid op eigen kosten gezamenlijk een consumptie te nuttigen.


9.15 uur:   Verzamelen bij Lodge
9.30 uur:   Start wandeling
± 11.00 uur: Einde wandeling, iets drinken bij de lodge

11.30 uur: afsluiting

Locatie:
Brasserie Lodge Visdonk
Rozevendreef 2 te Roosendaal
Uiterste inschrijfdatum 17 januari 2018

       





                                                                
flyer  winter wandeling  >
 

VACATURE COORDINATOR diverse aic's
 Vacature coördinator  diverse AIC's

De NVA Noord-Brabant zoekt per direct 3 coördinatoren die het AIC willen leiden. Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme. De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervaringsdeskundigen.
De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het samen begeleiden en aansturen van een team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.
Wij bieden u het werken met een enthousiast team, deskundigheidsbevordering middels cursussen en ondersteuning vanuit het regionaal bestuur.

We zoeken  coördinatoren voor het AIC Bergen op Zoom, Den Bosch en Eindhoven.

Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,19 per km, of volgens de tarieven van openbaar vervoer.
Zoals alle functies binnen NVA Noord Brabant is dit ook een vrijwilligers functie, géén betaalde functie.
Voor meer informatie kunt u mailen naar Henri Maartens via: henrimaartens@nva-nb.nl




 
THEMA-AVOND MEE BREDA & AIC BREDA: HOOG SENSITIVE KINDEREN OP 18 JANUARI 
        Thema-avond:

                                     Hoogsensitieve kinderen


Hoogsensitieve kinderen hebben een diepgaande waarneming en een grote behoefte aan regelruimte. In een omgeving als bijvoorbeeld school raken zij makkelijker overbelast. Soms zijn er te veel prikkels en te weinig mogelijkheden om de werk- en omgevingsdruk zelf te reguleren.

Als gevolg van hevige vermoeidheid ontstaan in de veilige thuisomgeving drift- en huilbuien. Op school laten deze kinderen sociaal wenselijk gedrag zien waardoor de leerkracht hen niet (h)erkent. Als deze kinderen tijdig (h)erkend worden kunnen zwaardere gedragsproblemen, burn-out of depressieve klachten worden voorkomen.

Thema’s van deze avond zijn:

• Hoe herken je (overbelaste) hoogsensitieve kinderen?
• Wat hebben ze nodig in het onderwijs?
• Wat hebben ze nodig in de thuissituatie?
                                                                                       
 
 
lees hier verder  >
 
PASSEND ONDERWIJS; WAT MAG IK VERWACHTEN?


….. Een passende veilige leeromgeving bieden voor leerlingen met een autismespectrumstoornis, vraagt vaak om een open en creatieve houding van leerkrachten en scholen. Voorop staat de ontwikkeling en het welzijn van de leerling, waarin aandacht is voor zijn ondersteuningsbehoefte én talenten. Daarbij moeten de oplossingen en aanpassingen passen in de mogelijkheden van de klas en school. Ouders zijn hierin een belangrijke partner. Zij kunnen goed beschrijven wat hun dochter of zoon nodig heeft en waar kansen liggen voor deze leerling. Het is daarom wezenlijk dat zowel scholen als ouders het belang zien van samenwerken met elkaar.
Het loopt niet lekker met Vera in de klas. Ze maakt veel fouten in haar werk, maar vraagt nooit iets aan de leerkracht, ook al vertelt de leerkracht haar elke dag dat ze alles kan vragen aan de juf…

De leerkracht van Vera weet het even niet meer met Vera en vraagt een gesprek met haar ouders aan. Tijdens het gesprek blijkt dat Vera niet om hulp durft te vragen. Daarom werkt ze altijd door en maakt ze hierdoor onnodig fouten. Als de leerkracht een vaste hulpronde loopt en af en toe bij Vera langskomt om te vragen of ze verder kan en tegelijkertijd met Vera afspreekt dat Vera een vraagkaartje gaat gebruiken als ze een vraag heeft, zodat ze eerst leert om non-verbaal om hulp te vragen. Ze spreken af dat de leerkracht hierop gaat sturen en met Vera de successen viert als dit lukt. 

De volgende dag bereidt de leerkracht Vera voor op de verandering en maakt ze samen met Vera een vraagkaartje. Vervolgens tekent Vera de nieuwe afspraak in stripverhaalvorm in  haar afsprakenboek. Zowel Vera als de leerkracht zijn erg opgelucht dat het daarna beter gaat in de klas……

LEES HIER VERDER >
 
THEMA-AVOND AIC TILBURG ASS EN WERK 17 JANUARI

W oensdag 17 januari 2018
organiseert AIC Tilburg een thema-avond met gastspreker Karin Heijmans:

                            Autisme en Werk


Werken neemt bij veel mensen een belangrijk deel in van het leven. Werken is belangrijk voor het hebben van een zinvolle dagbesteding,, het zich gewaardeerd voelen, sociale contacten en inkomen.
Dit geldt ook voor mensen met autisme (ASS). Voor hen is het vaak lastig om zelfstandig een leuke en passende werkplek te vinden en te behouden.


Hoe kun je ervoor zorgen dat dit wel lukt?
Mogelijkheden:                
  • Re integratie
  • Project “Naar Werk”
  • Project “Werkfit maken”
  • Outplacement
  • Jobcoaching








Karin Heijmans is Trajectbegeleider / Jobcoach bij “Voorzet”.
 
Wilt U er bij zijn ?
Aanmelden kan via www.nva-nb.nl
                    
Aanvang   :  20.00 uur  (v.a. 19.30 uur staat de koffie/thee klaar).
Pauze       :  ± 21.00 uur
Afsluiting  :  21.45 uur
Toegang    :  € 2,- (Uw aanmelding is pas definitief na de betaling.)
 
Locatie: Autisme Informatie Centrum Tilburg in het gebouw van MEE
              Kloosterstraat 32, 5038 VP  Tilburg       

              Achter het gebouw is een ruime parkeergelegenheid. Indien dit vol is                      kunt u parkeren bij de parkeergarage naast de schouwburg:                                  Louis Bouwmeesterplein 2, Tilburg)
FLYER  >
 
EEN KEUKENTAFEL GESPREK, WAT IS DAT NU EIGENLIJK? 

U heeft vast wel eens gehoord van een keuekentafel gesprek, maar wat houdt dat nu eigenlijk precies in.
In een zogenaamd keukentafelgesprek onderzoekt de gemeente welke zorg er nodig is vanuit de Wmo en/of jeugdwet. Het doel van het gesprek is om duidelijk te krijgen waar precies behoefte aan is. De gemeente gaat na wat de zorgvrager zelf kan, en waar de gemeente ondersteuning in kan gaan bieden 

Het gaat hierbij niet om medische zorg, maar om hulp en voorzieningen in huis of omgeving om zelfredzaam te zijn en mee te kunnen doen aan de samenleving. 

Het keukentafelgesprek vindt niet altijd bij u thuis plaats. Het kan ook plaatsvinden in bijvoorbeeld een wijkcentrum of gemeentehuis. Of soms telefonisch of schriftelijk. 

Wie neemt deel aan dit gesprek?

De zorgvrager, de vertegenwoordiger van de gemeente en eventueel een 3e persoon in de vorm van echtgenoot, mantelzorger of een onafhankelijke cliëntondersteuner zijn aanwezig bij dit gesprek.

Om alles duidelijk te maken hebben we een filmpje toegevoegd, om alles helder te maken

                                                               
FILMPJE KEUKENTAFEL GESPREK >
 
EVEN VOORSTELLEN COORDINATOREN AIC BREDA
 
 Beste le zers,
 

Het is een traditie geworden dat er mensen zich voorstellen in de nieuwsbrief. Ditmaal zal het coördinatorteam van AIC Breda zich aan u voorstellen.     


Karen Verschelden     

Mijn naam is Karen Verschelden. Sinds de oprichting, nu ruim 6 jaar geleden, werk ik bij het AIC Breda. Eerst als vrijwilliger, en sinds enkele jaren ook als mede coördinator. Ik hou mij onder andere bezig met pr/communicatie en het organiseren van thema ochtenden en avonden, boeiend en veelzijdig werk. Ook draai ik mee met de inloopochtenden, want daar gebeurt het! Daar heb je het contact met de bezoekers, en dat is toch onze “core business”. Mensen die binnenkomen op zoek naar een luisterend oor. Je ziet vaak opluchting ontstaan tijdens een gesprek. Het allermooiste vind ik, als iemand bij het vertrek zegt dat hij voldoende stof tot nadenken heeft. ..
Ik ben moeder van een zoon van 15 met (klassiek) autisme en een licht verstandelijke beperking. In de loop der jaren heb ik veel geleerd over autisme, vooral dankzij hele fijne ouderbegeleiding, en ook van andere ouders. Het is fijn om deze kennis niet alleen te kunnen inzetten in mijn gezin, maar ook als ervaringsdeskundige bij het AIC. Door de jaren heen heb ik gemerkt, dat lotgenotencontact van onschatbare waarde is.  Mooi en dankbaar werk dus, dat ik met veel plezier doe, en dat mij ook veel energie geeft!

Danielle van den Houdt

Dag allemaal,
 
Aan mij de eer om me deze keer eens voortestellen.
Ik ben Danielle van den Houdt, getrouwd en we hebben 2 kinderen.
De oudste is 14 jaar en de jongste bijna 10. Beide hebben in de kleuterleeftijd een diagnose gekregen. Sindsdien hebben we al de nodige hulp en begeleiding voor hen mogen ontvangen en hiermee gelukkig alleen positieve ervaringen opgedaan.
Zeker in het begin heb ik de nodige boeken gelezen, workshops en cursussen gevolgd om voor mezelf meer duidelijkheid te krijgen op het gebied van autisme. Gaande weg de jaren heb ik behoorlijk wat geleerd en leer ik iedere dag nog bij.
Ik vind het heel belangrijk dat er goed geluisterd wordt naar wat er nodig is, maar dat er ook wordt meegedacht naar andere mogelijkheden.
Toen ik een aantal jaar geleden de advertentie las over het te starten AIC in Breda heb ik me gelijk aangemeld. Dus ook ik ben vanaf het begin bij AIC Breda verbonden.
Ik heb me aangemeld als vrijwilligster, omdat ik graag iets voor de ander wil betekenen.
Ook al heb ik geen kant en klare oplossing en weet ik echt niet alles, het luisteren naar en (h)erkennen van moeilijke momenten dat is vaak al zo waardevol. Dat je iemand echt ziet en hoort en met ze meedenkt of ze juist zelf aan het denken zet, dat is waar ik het voor doe.
Gelukkig is het niet alleen meer kommen en kwel en lachen we ook heel wat af Breda.
 
Groetjes Danielle van den Houdt
Mede-coördinator AIC Breda

 
                                              
W'AVE EINDHOVEN ZOEKT VRIJWILIGERS

Bij de autisme soos W’ave in Eindhoven zijn bestuursleden en begeleiders nodig.



Het betreft de invulling van de soosavonden voor een aantal jong volwassenen met autisme.


W’ave houdt al jaren op zondagavonden (eenmaal per 2 weken maar nu voorlopig eenmaal per maand) leuke activiteiten voor deze jong volwassenen
Die variëren : van een bezoek aan de bowling, vertonen van een film tot het houden van een barbecue. Het ligt aan de wensen die door de deelnemers worden ingebracht.

De avonden worden gehouden op zondag van 19.30 tot 21.30 uur. De begeleiders zorgen dat de activiteit goed verloopt en zijn, samen met het bestuur, ook verantwoordelijk voor de organisatie en voor het zoeken van nieuwe activiteiten.

Op de site Onsplatform.tv/Wave  is meer informatie te vinden.

PS  redenen waarom vw’ers worden gezocht;
Twee bestuursleden zijn ziek en moeten zich binnenkort  terugtrekken.
Bij de begeleiders zijn er een paar gestopt en de soos heeft nieuwe mensen nodig anders zal het initiatief moeten stoppen.


   
UITBREIDING ACTIVITEITEN AIC BREDA

Vanaf 2018 ook maandelijks op de donderdagavond inloop!

 
Goed nieuws voor alle mensen die vanwege hun werk of andere verplichtingen niet in de gelegenheid zijn om op vrijdag ochtend het AIC Breda te bezoeken.


Vanaf 2018 gaan we 1x per maand op donderdag avond open van 19:30-21:30 uur. Dit word mede mogelijk dankzij een flinke uitbreiding van ons team met vier nieuwe vrijwilligers. We zijn hier erg blij mee!
 
Deze donderdagavonden willen we met name houden voor de mensen die vanwege hun werk niet in de gelegenheid zijn om de inloop op vrijdagochtend te bezoeken. Zodat ook zij langs kunnen komen met hun vragen, voor een persoonlijk gesprek of een luisterend oor. De locatie voor de donderdagavond is dezelfde als die van de vrijdag:


MEE West-Brabant, Heerbaan 100, Breda.
 
U kunt de volgende data noteren:
 

25-jan
22-feb
22-mrt
26-apr
24-mei
28-jun
26-jul
23-aug
27-sep
25-okt
22-nov
27-dec


Met vriendelijke groet,
Team AIC Breda
KAATJES KEUKEN

                                      Autisme & wonen



Woon je begeleid zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). De ene maand vind je hier een recept voor minstens 4 personen. De andere maand vind je hier een recept voor 1 persoon. Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).

Deze maand een lekker en kleurrijk gerecht voor één persoon. De ingrediënten voor deze pasta kun je het hele jaar rond in de supermarkt vinden. Je kunt dit gerecht desgewenst aanvullen met een gebakken kipfilet of met een salade.


Penne met sperziebonen en mozzarella (voor 1 persoon)

                            

recePT VAN DE MAAND >
 

 OPROEP VRIJWILLIGERS AIC OIRSCHOT

 

 AIC De Kempen is DRINGEND op zoek naar vrijwilligers !!! 



Omdat onze 2 vrijwilligers uit de gemeente Oirschot hun vrijwilligerswerk niet meer gecombineerd kregen, hebben beide besloten te stoppen als vrijwilligster van AIC De Kempen. 

Dit heeft ons doen besluiten de activiteiten in Oirschot tijdelijk stop te zetten totdat ons vrijwilligersteam weer is aangevuld met enkele enthousiaste ervaringsdeskundige op het gebied van autisme.

Heeft u vragen en/of interesse ?

Stuur dan een mail naar aic-dekempen@nva-nb.nl
 
PRIKBORD WEBSITE NVA NOORD BRABANT

Op de website van NVA Noord Brabant staat is er recentelijk ook een prikbord te bewonderen. U kunt dit prikbord vinden via deze linkde knop van het prikbord vind u via de homepage van onze site.

Waar is het prikbord voor bedoeld. Hierkomen alle (niet) commerciele berichten op te staan. Het zijn dus kleine berichten, en het maakt verder weinig uit wat u vraagt. Het moet natuurlijk wel autisme gerelateerd zijn, berichten zoals bv. gezocht een goed werkend wasmachine, worden niet geplaatst. Daar zijn genoeg andere sites voor. Ook zullen wij geen oproepen plaatsen voor dating gerelateerde zaken. 

Wat kunt u wel plaatsen, u bent bv op zoek naar een maatje om iets mee te ondernemen, of u zoekt iemand waarbij u eens mee kunt sparren. Zulke zaken kunnen geplaatst worden op het prikbord.

Als u een oproep plaatst zal dit gelijk op het prikbord te zien zijn, we plaatsen 2 x per week de nieuwe berichten. 

Dus stuur uw oproepen naar secretaris@nva-nb.nl en als het goed is zal dan uw oproep snel te zien zijn  op het digitale prikbord.
 
NIEUWJAARS KOFFIE-OCHTEND AIC BREDA OP 12 JANUARI

Op 12 januari as. organiseert het AIC Breda traditie getrouw een   

                 
"Nieuwjaars koffie-ochtend"!

Onder het genot van diverse hapjes en drankjes luiden we graag met u het nieuwe jaar in.

Onze nieuwjaarsbijeenkomst is altijd een gezellige, goed bezochte ochtend, waarop u de gelegenheid heeft om na te praten over de feestdagen, lot genoten te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Locatie: Gebouw van MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda
Openingstijd: 9:30 uur
Aanvang: 9:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Je hoeft je eigen niet aan te aan te melden voor deze lotgenotencontactochtend





OPROEP VRIJWILLIGERS AIC DEN BOSCH

 
Nederlandse Vereniging voor Autisme provincie           Noord-Brabant, zoekt vrijwilligers voor AIC Den bosch
Het NVA-regio bestuur Noord-Brabant streeft naar een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met   autisme en hun omgeving. De provincie Brabant is  inmiddels 8 Autisme Info Centra (AIC) rijk.

                        Zonder vrijwilligers zou dit niet mogelijk zijn!

Het Autisme Informatie Centrum verzorgt inloopochtenden, lotgenootcontactavonden en
themabijeenkomsten in de diverse AIC’s. Als vrijwilliger moet je goed kunnen luisteren en
meedenken met lotgenoten, die bijvoorbeeld hun diagnose met alles wat daaruit voorkomt,
moeten verwerken, of vragen hebben als: ”wat is autisme?”, “mijn kind/ partner/ familielid
heeft (vermoedelijk) autisme, wat moet ik nu doen?”.

                                                             

 

LEES VERDER >
 

LOTGENOTENCONTACT AIC TILBURG 26-01-2018

 LOTGENOTEN CONTACT OCHTEND:  vrijdag 26-01-2018
 


Het Autisme Informatie Centrum (AIC) is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme(NVA). De kracht van het AIC ligt in het lotgenoten contact, leren en delen van elkaars ervaringen en het zoeken naar de juiste hulp. Bovendien kan men terecht voor informatie en documentatie.
De lotgenotenochtenden zijn voor mensen met autisme en voor mensen die in hun familie of in hun omgeving te maken hebben met autisme. Op deze ochtenden bieden wij iedereen die aanwezig is de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.
Deze ochtend vinden er 2 rondes plaats,
Locatie: St. MEE,  Kloosterstraat 32 te Tilburg.
 
1e Ronde:
Aanvang  09.00 uur tot 10.30 uur
 
2e Ronde
Aanvang  10.45 uur tot 12.15 uur
Graag aanmelden via onze website: nva-nb.nl en uw voorkeur aangeven. Je kunt maar aan één ronde deelnemen!!!

                                                             

 

 

 VERSLAG THEMA-OCHTEND STRUCTUUR IN HET (BASIS) ONDERWIJS

 

 
Geslaagde en gezellige thema-ochtend bij AIC-Roosendaal


Onze themaochtend "structuur in het onderwijs" op 15 december 2017 werd ingeleid door de film "structuur op school". Veel situaties in deze film waren herkenbaar voor de meeste bezoekers. Na de film ontstond al gauw een dynamisch gesprek, waarin ervaringen werden gedeeld. Voor iedereen was er gelegenheid om vragen te stellen en met z'n allen, bezoekers en vrijwilligers, hebben we elkaar tips kunnen geven voor onze zoektocht(en) naar wat het beste is voor onze kinderen.
 
Naast het basisonderwijs, zowel regulier als speciaal onderwijs, is ook het middelbaar onderwijs ter sprake gekomen. Er werden veel tips gedeeld over waar je op moet letten en wat je kunt doen als je kind de overstap gaat maken van basis- naar middelbare school. Wij waren daarbij ook blij met de input van bezoekers die vanuit hun beroep naar de themaochtend gekomen waren. Zij konden tips geven vanuit hun professionele ervaring.
 
Wij danken iedereen voor zijn/haar interesse en deelname.
In het bijzonder danken wij Els Brommet. Zij heeft meegewerkt aan de getoonde film en kwam ons team op deze ochtend versterken.
 
Team AIC Roosendaal
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden