Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
Brabant
NVA
Beste lezer,
De autisme week staat weer voor de deur. Zoals u wellicht al weet is het thema dit jaar: “ luisteren naar autisme”. In deze week die gehouden wordt van 31 maart t/m 07 april zullen er in het gehele land diverse evenementen worden gehouden, en ook in onze eigen provincie zijn er diverse evenementen waar we in deze nieuwsbrief aandacht aan zullen besteden. Wilt u weten wat er bij u in de regio wordt georganiseerd kijk dan op autismeweek daar vind u alle aangemelde evenementen vanuit het gehele land, dus ook die van bij u uit de regio. Ook op onze eigen website vind u een link waarin vele activiteiten staan vermeld die onze aic's voor u organiseren.

Afgelopen maand heeft het bestuur van de regio Noord Brabant een succesvolle lezing georganiseerd met Gijs Horvers. De opkomst was goed en het was volgens de bezoekers een inspirerende avond. Als u er niet bij kon zijn tijdens deze avond maar wel graag erbij had willen zijn, Gijs heeft een video gemaakt van de gehele avond die wij u zo mogen aanbieden via You tube. Wilt u graag deze lezing ook zien, stuur dan een mail naar onze secretaris en hij zal er voor zorgen dat u deze link zal krijgen zodat u deze avond alsnog kunt zien.  In de toekomst zullen er nog meer lezingen worden georganiseerd maar daarover later meer.
De facebookpagina van AIC Noord Brabant en sommige AIC’s zijn veranderd. Dit door een interne structuur verandering. Wilt u wel graag AIC Noord Brabant blijven volgen en eventuele AIC’s bij u in de buurt, dan moet u dit even opnieuw liken. In de nieuwsbrief staat er meer uitleg over.

In deze nieuwsbrief vind u weer de vertrouwde ingrediënten, wilt u ook graag een stuk plaatsen in de nieuwsbrief, dat kan, graag zelfs. Stuur uw stuk in voor 25 april naar nieuwsbrief@nva-nb.nl. Onze redactie zal het bekijken en na goedkeuring zal het geplaatst worden. We plaatsen alleen stukken van niet commerciële organisaties. We zien graag uw stukken voor de nieuwsbrief tegemoet.
 
Natuurlijk wens ik u weer veel leesplezier en als u naar een of meerdere evenementen gaat tijdens de autismeweek wens ik u ook namens het bestuur veel (luister) plezier.
 
Namens het bestuur NVA Noord Brabant,
Richard de Witte
 
Klik hier >
THEMA-OCHTEND AIC BREDA AUTISME EN ZINGEVING 5 APRIL
 
                   Autisme en Zingeving

We kunnen ons inmiddels een beeld vormen van hoe autisme zichtbaar is bij meisjes en jongens, bij mannen en vrouwen... We weten dat iedere persoon die autisme heeft, anders is....



En ook dat voor iedere persoon met autisme andere zaken belangrijk zijn... We weten al heel wat over verduidelijking, voorspelbaarheid en mogelijke hulp...

Maar wat is nu zingeving voor mensen met autisme?
Hoe kunnen we zicht krijgen op zingeving voor mensen met autisme?
Hoe kunnen we mensen met autisme ondersteunen in hun zoektocht naar een zinvol bestaan?
Hoe kunnen we beter, indringender luisteren naar de noden en de wensen van mensen met autisme?

Tijdens deze avond zullen we onze ervaringen hierover delen en uitwisselen.
Anke van Wijk zal de avond leiden. Anke werkt al vele jaren bij Lunet Zorg. Zij heeft
zeker niet het absolute antwoord op alle vragen maar ze heeft wel veel ervaring in de
ondersteuning van mensen met autisme en de gezinnen waarin ze leven en hun
zoektocht naar zin geven aan het leven.
Hierbij willen we jullie van harte uitnodigen voor deze avond!

Locatie:
Gebouw van MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda

Openingstijd: 19:00 uur ontvangst met koffie en thee.
Aanvang: 19:30 uur uitwisseling/workshop.
Eindtijd: 21:30 uur napraten.
Uiterste inschrijfdatum: 29 maart 2018




                                                                
flyer autisme en zingeving >
 
KENNISMAKING RUST BIJ AUTISME WANDELCOACHING DIV. DATA
   
                                    Activiteit Autismeweek 2018

Kennismaking Rust bij Autisme wandelcoaching (Riethoven, regio Eindhoven)

Georganiseerd door Stienke de Jager Buitencoaching

Wil je weten hoe wandelcoaching jou kan helpen om meer rust en minder stress te ervaren bij autisme? Meld je dan aan voor een kennismaking met Rust bij Autisme wandelcoaching. Tijdens deze wandeling langs de Dommel bij Riethoven ervaar je wat wandelcoaching is. Ook ondervind je hoe het jou kan helpen om meer rust en minder stress in je leven en op je werk te ervaren.

Deze individuele activiteit duurt ca 45 minuten en is geschikt voor volwassenen, die zich herkennen in autisme of een diagnose ASS hebben.

Meer informatie over Stienke de Jager Buitencoaching vind je op www.stienkedejager.nl

Let op! Inschrijving verplicht. Deelname is gratis.

Je kunt je aanmelden via e-mail (vermeld daarbij even je telefoonnummer), telefonisch een afspraak maken, of via onderstaande aanmeldknop

E-mail:  stienke.de.jager@gmail.com
Telefoon: 06-10783865

Locatie: start wandeling bij camping de Volmolen, Volmolen 1, 5561VH Riethoven

Data en tijden:

Vrijdag 6 april tussen 13 en 16 uur

Zaterdag 7 april tussen 10 en 16 uur

Meer informatie over deze activiteit vind je hier 


              

 
THEMA-AVOND AIC DEN BOSCH LUISTEREN NAAR AUTISME 28 MAART
 

     
Het thema van de autismeweek 2018 is ‘Luisteren naar autisme’.
Voorafgaand aan deze autismeweek organiseert het AIC Den Bosch op 28 maart in Centrum ‘De Biechten’ een thema avond rond dit thema.



Autisme is de afgelopen jaren steeds meer onder de aandacht gekomen.
Iedereen weet wel iets van autisme, of beter gezegd …. iedereen ‘denkt’ wel iets van autisme te weten. Dat is deels een mooie ontwikkeling, maar er kleven ook risico’s aan.
 
Het belangrijkste is echt goed naar de persoon met autisme te blijven luisteren: Wat is zijn/haar verhaal? Wat zijn de talenten en kwetsbaarheden? En wat betekent dat voor de mensen uit de omgeving?

Anke van Wijk zal de avond leiden. Zij werkt al vele jaren bij Lunetzorg (voorziening voor mensen met beperking). Anke heeft zeker niet het antwoord op alle vragen, maar ze heeft wel veel ervaring in de ondersteuning van mensen met autisme en hun gezinnen in hun zoektocht naar hoe we kunnen ‘luisteren naar autisme’.
We willen jullie van harte uitnodigen voor deze avond!

Verdere informatie vindt u in de bijgevoegde flyer, aanmelden kan via de aanmeldknop.

Locatie:

Sociaal Cultureel Centrum “De Biechten”
Vincent van Goghlaan 1 5246 GA Rosmalen
 
Openingstijd: 19:00 uur ontvangst met koffie en thee.
Aanvang: 19:30 uur.

Eindtijd: 21:00 - 21:30 uur.
 
Uiterste inschrijfdatum: zondag 25 maart 2018 Kosten: NVA-leden €2 (niet-leden €5)




 
flyer LUISTEREN NAAR AUTISME >
 

LEZING  AUTisme EN MOTIVATIE 
 






Een avond voor ouders en docenten die werken met leerlingen met een autismespectrumstoornis (ASS). Hij/zij is niet gemotiveerd!’, wordt regelmatig gezegd over leerlingen met een autismespectrumstoornis.  Deze leerlingen kunnen ongemotiveerd overkomen, tot ergernis van ouders en leerkrachten. Zij vragen zich af wat ze moeten doen om de ontwikkeling van de leerling te stimuleren. Maar is het een gebrek aan motivatie of zit daar mogelijk iets anders onder? Wat maakt dat leerlingen niet reageren, onderuitgezakt zitten, werk niet inleveren of niets doen aan huiswerk? Welke componenten maken dat een leerling gemotiveerd kan zijn? Hoe krijg je hem weer bij de les?

Saskia Sliepenbeek van het Autisme Steunpunt verzorgd deze avond. Deze avond kijken we naar wat motivatie eigenlijk is. Wat zorgt ervoor dat iemand gemotiveerd is? Welke rolt speelt mogelijk het autisme? Hoe krijg je hem of haar weer bij de les? Kun je iets bereiken in de motivatie door te straffen of belonen?

De lezing is interessant voor docenten, begeleiders en ouders van leerlingen met een autismespectrumstoornis.

De lezing wordt gegeven op maandag 11 juni om 19.30 uur in de MBS Eindhoven
Venetiëstraat 43 in Eindhoven
 
Geïnteresseerd? Meld je aan via onderstaande knop
 


 



Medewerkers Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant

www.autismesteunpunt.nl
info@autismesteunpunt.n
l
088 – 2140102
 
Meld je op onze homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief!

 

VACATURE COORDINATOR diverse aic's
 Vacature coördinator  diverse AIC's

De NVA Noord-Brabant zoekt per direct 2 coördinatoren die het AIC willen leiden. Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme. De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervaringsdeskundigen.
De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het samen begeleiden en aansturen van een team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.
Wij bieden u het werken met een enthousiast team, deskundigheidsbevordering middels cursussen en ondersteuning vanuit het regionaal bestuur.

We zoeken  coördinatoren voor het AIC Bergen op Zoom en Den Bosch.

Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,19 per km, of volgens de tarieven van openbaar vervoer.
Zoals alle functies binnen NVA Noord Brabant is dit ook een vrijwilligers functie, géén betaalde functie.
Voor meer informatie kunt u mailen naar Henri Maartens via: henrimaartens@nva-nb.nl




 

DIVERSE KORTE BERICHTEN
 
                               FACEBOOK VERANDERINGEN


Het is mogelijk dat u sinds kort van uw vertrouwde AIC geen nieuwe berichten meer ontvangt via Facebook. Dat ligt niet aan uw instellingen maar dat komt doordat er op de achtergrond er veranderingen hebben plaatsgevonden. Het enige wat u moet doen is het desbetreffende AIC opzoeken en liken. Dan ontvangt u alle update's weer als vanou ds De AIC 's welke al onderhanden zijn genomen zijn: AIC Den Bosch, AIC Bergen op Zoom en AIC De Peel. Binnenkort zal de gebruike facebookpagina van NVA Noord brabant gaan verhuizen. Het nieuwe adres wordt: https://www.facebook.com/nvaregionoordbrabant/ of klik hier om er gelijk naar toe te gaan


                            NIEUWE COORDINATOR AIC BREDA

Sinds 1 februari 2018 is Eric Sperber de nieuwe coördinator van het AIC Breda. Hij neemt het stokje over van Karen Verschelden. Zij heeft het coördinatorschap de afgelopen jaren samen met Daniëlle van den Houdt met veel inzet en enthousiasme uitgevoerd. Karen blijft actief als vrijwilliger. Daniëlle is nog altijd achter de schermen actief betrokken. Wij zijn erg blij dat Eric deze taken op zich neemt en wensen hem veel succes toe. Ook heeft het AIC Breda de afgelopen maanden vier nieuwe vrijwilligers gekregen. We hebben weer een mooi groot team waarmee we vele activiteiten kunnen aanbieden.



                          WOON EN BEGELEIDINGS PLEK TILBURG

In Woondroom Tilburg komt binnenkort een woon- en begeleidingsplek vrij.
Wij zijn een ouderinitiatief voor 8 volwassenen met een stoornis in het autistisch spectrum en een gewone tot hoge intelligentie.
Het doel van WDT is dat de bewoners een zo zelfstandig mogelijk leven leiden; ze hebben een dagbesteding (werk, studie of andere bezigheden) en een PGB waaruit de begeleiding betaald wordt.

De bewoners huren een eigen appartement in Tilburg West, met een gezamenlijk appartement voor eventuele gezamenlijke maaltijden en/of activiteiten.
Het ouderinitiatief verwacht wezenlijke bijdragen van de ouder(s) of mentor(en) in het beleid en de begeleiding van de bewoners; hiervoor zijn er 6 algemene vergaderingen, waarin alle contactpersonen met het Dagelijks Bestuur en de coördinator overleggen over dagelijkse zaken, maar ook over beleidszaken.

Meer informatie, neem contact op met uw secretaris, hij zal uw mail doorsturen.        
                                                     NPO START APP  
Wist u dat in de NPO Start app ( een soort uitzending gemist) een speciale categorie zit over autisme. 
U kunt de app downloaden via de bekende download kanalen. Klik op het icoontje voor het kanaal wat u gebruikt, dan kunt u de app gelijk downloaden.

        


  

 
JOUW KIND IS UNIEK 11 APRIL

        Jouw kind is uniek!

                                    Bijeenkomsten voor en door opvoeders.

Wat?

Ouders van kinderen met autisme ontmoeten elkaar, w isselen ervaringen uit en vinden herkenning. Je ziet dat je niet de enige bent en er is begrip voor je situatie. Elkaar aandacht, warmte, begrip, respect en steun geven. De mooie en unieke verha len va n onze bijzondere kinderen delen met elkaa r.

Voor wie?

Voor opvoeders van een kind met autisme

Wanneer?

Woensdag 11 april 
Tijd: 20.00 uur tot 21.30 uur

Onderwerp:  Ervaringsdeskundigen Remko en Mathilde komen op bezoek.

Waar?
Talentenfabriek de Faam, Liniestraat 19 4816 BG Breda 

 Meer informatie of aanmelden:

Mail naar: chantal.van.vegten@cjgbreda.nl of bel 06-231142 62 .


Download flyer >
 
LEZING HOE KIJKT AUTISME 25 MAART

           

         Lezing StadsBieb, 's-Hertogenbosch 



Op 25 maart houdt Ivo zijn volgende lezing over Hoe Kijkt Autisme. 
Meld u vast aan voor onze nieuwsbrief of Facebookpagina om op de hoogte te blijven! 

De lezing 
Tijdens de lezing gaat Ivo in op hoe iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kijkt en die ervaart, onder meer aan de hand van concrete voorbeelden. Waar loopt communicatie uit de rails en hoe kun je dat voorkomen. Hoe beleef je als autist alledaagse dingen en hoe ga je daarmee om? Begrip en inzicht kweken zijn hier centrale waarden. 

Lokatie en aanvang 
Datum: 25 maart 2018 - 14:00 uur - Lezing Hoe Kijkt Autisme 
Lokatie: Stadsbieb Centrum, Hinthamerstraat 72, 5211 MR 's-Hertogenbosch 
Website lokatie: https://www.bibliotheekdenbosch.nl 

   



Download flyer >
 
THEMA-OCHTEND AIC BREDA AUTISME EN ANGST 6 april   
 



Angst is een veel voorkomende emotie bij mensen met autisme. Zelfs hele, kleine dingen kunnen veel spanning en angst veroorzaken. Hoe herken je angst? Hoe ga je ermee om? Wat kun je doen om angst te verminderen?

Gastspreekster Carla van Gestel vertelt over haar ervaringen met angst. Ook geeft ze uitleg over angst bij mensen met autisme. Na een korte pauze gaan we in kleine groepjes verder praten over dit onderwerp.

Vanwege het thema van de Autismeweek "luisteren naar autisme" zullen de groepjes gemengd zijn: wel en geen autisme.

Iedereen die in zijn of haar omgeving te maken heeft met autisme is van harte welkom.

Locatie: Gebouw van MEE West-Brabant Heerbaan 100 4817 NL Breda
Openingstijd: 9:30 uur inloop met koffie/thee
Aanvang: 10:00 uur start presentatie
Eindtijd: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum 4 april 2018

     

  
AIC DE KEMPEN THEATER OVER AUTISME EN PUBERTEIT 06 APRIL

                                                                          

Theatergroep BINT maakt toegankelijk theater over essentieel maatschappelijk thema’s.
Op vrijdag 6 april 2018 tijdens de “Week van Autisme” spelen zij in de aula van het Rythoviuscollege te Eersel het stuk


                                        “Autisme & Puberteit”.

Hormonen die in het rond vliegen, relaties die ontstaan en een lijf wat verandert.
Voor veel pubers en hun ouders is dit al lastig genoeg. Voor pubers met ASS is het vaak nóg lastiger.
Hoe ga je hier als ouder, zorgprofessional of docent mee om?              

Via korte scènes schetsen zij een herkenbaar en confronterend beeld hoe het er bij gezinnen
met een puber met autisme thuis aan toe kan gaan. De situaties zullen herkenbaar zijn,
vermakelijk én zullen het gesprek op gang brengen. Na de scène’s is er ruimte voor het publiek
om te reageren. Het publiek onderzoekt met elkaar wat er wel en niet werkt,
wisselt ervaringen uit en komt met suggesties voor de acteurs om de situatie eens anders aan te pakken.

Autisme & Puberteit zorgt voor een afwisselende, herkenbare avond, waar het publiek kan meedenken, meepraten en meelachen.     

Meer informatie vindt u in de bijgevoegde flyer.

Locatie:
Rythoviuscollege
Bospooort 1
5521 CK Eersel

Openingstijd: ontvangst 19:30 uur met koffie en thee.
Aanvang: aanvang theater 20:00 uur.
Eindtijd: afsluiting theater 21:30 uur. 

                                             

  
Flyer Theater AIC de Kempen >
 
OPROEP VRIJWILLIGERS AIC DEN BOSCH

 
 
 Nederlandse Vereniging voor Autisme provincie           Noord-Brabant, zoekt vrijwilligers voor AIC Den   bosch
Het NVA-regio bestuur Noord-Brabant streeft   naar een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met   autisme en hun omgeving. De provincie Brabant is  inmiddels 8 Autisme Info Centra (AIC) rijk.

                        Zonder vrijwilligers zou dit niet mogelijk zijn!

Het Autisme Informatie Centrum verzorgt inloopochtenden, lotgenootcontactavonden en
themabijeenkomsten in de diverse AIC’s. Als vrijwilliger moet je goed kunnen luisteren en
meedenken met lotgenoten, die bijvoorbeeld hun diagnose met alles wat daaruit voorkomt,
moeten verwerken, of vragen hebben als: ”wat is autisme?”, “mijn kind/ partner/ familielid
heeft (vermoedelijk) autisme, wat moet ik nu doen?”.

                                                             

 

LEES VERDER >
 
AIC ROOSENDAAL VOORJAARSWANDELING 20 APRIL


Op deze ochtend gaan we gezellig wandelen door de bossen van Visdonk.

De duur van de wandeling zal ongeveer 1,5 uur zijn. Aangeraden wordt om stevige wandelschoenen aan te trekken en eventuele regenkleding mee te nemen. Na afloop van de wandeling gaan we, op eigen rekening, in Brasserie lodge visdonk nog iets drinken.

Er zal op een rustig tempo gewandeld worden zodat de niet geoefende wandelaar ook mee kan doen. Doel van de wandeling is om in de buitenlucht met elkaar in
gesprek te komen.

De tocht gaat ingeval van regen gewoon door. Mocht de tocht niet door gaan zal dit tijdig worden aangegeven via onze facebook- pagina. 

Indien u een (hulp)hond wilt mee nemen is dit toegestaan.
Wij gaan er van uit dat deze geen overlast zal veroorzaken t.o.v.de overige  wandelaars.

Wanneer: 20 april
Tijd: Start wandeling: 09:30 uur tot ongeveer 11:00 uur
(Na de wandeling gaan we iets drinken op eigen rekening bij brasserie Lodge Visdonk)
 
Waar: 
Verzamelen bij Brasserie Lodge Visdonk vanaf 9:15 uur 
Adres locatie:

Brasserie Lodge Visdonk
Rozenvendreef 2
4707 PD Roosendaal
 
Vertrek: 09:30 uur
 
Uiterste inschrijfdatum: 18 april 2018
        


 
                         


Flyer voorjaarswandeling >
 

KENNIS DELEN OP AUTISMEDAG BIJ FONTYS 4 APRIL

                          Van rainman naar Fillemon


 Laura Brouwers is 21 jaar en heeft autisme. Als kind kreeg ze een weinig rooskleurige toekomst voorgespiegeld: geen werk, wonen onder begeleiding. Toch is ze nu een succesvol tekenares, met een eigen huis en veel fans. Ze is een van de sprekers op de autismedag op 4 april. Daar staat kennis delen voorop, want er is nog een wereld te winnen, zegt organisator Ilonka van der Sommen.

“Niet iedere persoon met autisme heeft kunstzinnig talent, maar wat ze vaak wel gemeen hebben is oog voor detail en ze kunnen zich vaak langdurig op één taak richten." 
 
En met goede begeleiding kunnen ze vaak veel meer dan vroeger werd gedacht. WIlonka van der Sommen. erkgevers zijn daarom juist extra in hen geïnteresseerd voor werk waarbij die eigenschappen van belang zijn”, vertelt Ilonka van der Sommen, die lesgeeft over autisme op Fontys OSO (Master Eductional Needs).

Ze is de kartrekker van de autismedag Luisterrijk Autisme, die wordt gehouden tijdens de autismeweek. Ook Fontys ICT, Spectrum Brabant, en Autisme Steunpunt Zuidoost Brabant doen mee. Het zijn allemaal organisaties die actief zijn rond professionalisering, begeleiding, opleiding en arbeidstoeleiding met en voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme.   

Onbekendheid
Er wordt veel onderzoek gedaan naar autisme en de kijk erop is de laatste jaren al veel veranderd. “Van Rainman naar Filemon, zeg ik altijd”. Van de wereldvreemde autist die wel heel goed kon rekenen (gespeeld door Dustin Hofman) tot de toegankelijke tv-persoonlijkheid Filemon Wesselink die nu met het programma Het is hier autistisch op tv is en waarin zijn eigen autisme een rol speelt.

Autistische ervaring
Wat kunnen de deelnemers verwachten op 4 april? Naast Laura komen ook andere jonge mensen met autisme spreken, evenals professionals uit de sector. Daarnaast zijn er zes workshops. Die gaan over hoe mindfulness kan helpen om bijvoorbeeld overprikkeling te voorkomen of over hoe autisten wendbaarder en weerbaarder kunnen worden. Er is een ’AutismeBelevingsCircuit’ voor een ‘autistische ervaring’.
film Laura Brouwers >
 
AUTISME MARKT TILBURG 28 MAART

                          Luisteren naar Autisme

In aanloop naar de landelijke ‘Autismeweek’ organiseren Autisme Informatie Centrum (AIC), Stichting MEE regio Tilburg, Expertisecentrum Autisme Amarant Groep, GGZ Breburg, Buro Maks, ContourdeTwern, Impegno, Regionaal Autisme Centrum en RIBW Brabant wederom een Autisme Informatiemarkt in Wijkcentrum de Symfonie in Tilburg.

Doel van deze avond is een zo breed mogelijk publiek informatie te geven     
over autisme.

Informatiemarkt, workshops en presentaties

De informatiestands op deze avond zijn doorlopend te bezoeken. De deelnemende instanties kunnen u helpen met uw vragen over autisme en aanverwante zaken. Diverse workshops en presentaties worden op twee tijdstippen gegeven. Bezoekers kunnen zich voorafgaand aan de Autisme Informatiemarkt al aanmelden voor de workshop(s) van hun keuze.
                                                                                                    AUTISMEWEEK 
                                                                                                           TILBURG
    
Voor meer informatie over het programma, de deelnemende organisaties en de voorinschrijving voor de workshops verwijzen wij u graag naar onze Facebookpagina en Twitter.

Wij zien u graag op woensdag 28 maart!

Flyer autisme markt >
 
DIVERSE GRATIS ACTIVITEITEN TIJDENS AUTISMEWEEK IN OSS DIV. DATA



Herken je jezelf in autisme of leef je met iemand met (een vermoeden van) autisme?
In de autismeweek kun je luisteren, leren, meemaken: kom meer te weten over autisme, deel je Ervaringen, ontspan met lotgenoten of vraag een gratis coachingssessie aan.

ACTIVITEITEN

31 maart + 7 april
Aanvang: 10u30 - Lachworkshop voor ontspanning.

2 + 4 april
Aanvang: 19u30 - Workshops over kenmerken autisme en stress

3 + 6 april

Aanvang: 19u30 - Verhaal + gesprek: samenleven met (vermoedelijk) autisme



fLYER activiteiten >
 
PROEFLES KANOVAREN VOOR JONGEREN MET AUTISME /ADHD

Kanovaren is een individuele sport, maar samen met anderen op het water beleef je de grootste avonturen. Met deze slogan opent Wave Begeleiding het nieuwe kanovaarseizoen.

Wave Begeleiding zet het kanovaren in als middel om te werken aan onder andere communicatieve en sociale vaardigheden bij jongeren met autisme, AD(H)D, een verstandelijke beperking en andere leer- en/of ontwikkelingsstoornissen.

Vaak is het moeilijk om een sport te vinden die jongeren langer kunt beoefenen. Ze hebben meer tijd nodig om vaardigheden eigen te maken en ze hebben misschien een ‘eigen gebruiksaanwijzing’. Bij Wave Begeleiding wordt tijd genomen voor deze jongeren en sluit men aan bij wat de jongeren op dat moment aankunnen.

In de week van Autisme (26 maart tot en met 7 april) kan men via een proefles kennismaken met het kanovaren. Men zit daarbij alleen in een kano, met begeleiding in een andere kano in de buurt. Tijdens de les wordt aandacht besteed aan de zithouding in de kano en diverse technieken om de kano voort te bewegen, maar ook diverse disciplines, zoals kanoslalom, kanopolo of toervaren kunnen aan bod komen. Kortom een prettige en stoere van deze sport.

Nadat de proefles is afgerond, kan men indien met dit wil, wekelijks doorgaan met kanovaren op een vaste tijd met een kleine groep deelnemers en dezelfde begeleiding.

Wanneer:
Men kan meedoen aan een proefles op maandag 26 maart van 19.00-20.00 uur, zaterdag 31 maart van 12.30-13.30 uur, woensdag 4 april 15.00-16.00 uur en op zaterdag 7 april van 12.30-13.30 uur. Een proefles kost € 5,50 en kan ter plekke contant betaald worden.

De proefles vindt plaats bij de Maaslandse Kanovereniging in Oss.

Opgeven met vermelding van naam, leeftijd en voorkeursdatum voor de proefles via info@wavebegeleiding.nl




KAATJES KEUKEN

Ontmoet Kaatje van In Kaatjes Keuken tijdens de autismeweek
 
Karen den Dekker van In Kaatjes Keuken geeft lezingen en workshops over k oken en over eetproblemen.

Workshop Eten & koken bij autisme 

Waar en waneer: Geldrop 3 april 14:00 – 16:30

Veel kinderen en volwassenen met autisme hebben moeite met eten. Hoe maak je eten meer autismevriendelijk? En hoe maak je recepten en het kookproces meer autismevriendelijk? Deze workshop is voor ouders, leerkrachten, hulpverleners en mensen met autisme. Het programma bestaat uit een voordracht met beelden en 1 of 2 oefeningen.
 
Evenement Luisterrijk autisme

Waar en waneer:  Eindhoven 4 april 15:00 – 18:00

Stand bij evenement Luisterrijk autisme Fontys, Spectrum Brabant en Autisme Steunpunt Zuidoost Brabant Eindhoven 4 april 15:00 – 18:00
Workshops door jonge mensen met autisme en door professionals en tevens een informatiemarkt

Lezing Pedagogische kijk op eetproblemen

Waar en waneer:  Asten 4 april 20:00 – 21:30

ORO 
De Beiaard, Pastoor de Kleijnhof 21, 5721 CR Asten

Sommige kinderen/volwassenen met autisme hebben een opvallend eetpatroon: ze eten heel weinig of heel veel of ze willen vooral voedsel eten dat een bepaalde smaak, textuur of kleur heeft en ze willen géén voedsel eten dat er anders uit ziet. Karen den Dekker, (kook)pedagoog bij praktijk ‘In Kaatjes Keuken’, gaat in op de factoren die invloed kunnen hebben op het eetgedrag van kinderen en volwassenen met autisme. Door meer inzicht kom je tot slimmere oplossingen, die beter bij je kind of je cliënt passen. Een interactieve avond waarbij er volop de gelegenheid is tot het stellen van vragen.

Workshop Autisme & eten

Waar en waneer: 6 april 2018 14:00 – 16:30

Deze workshop is alleen voor ouders. Naar aanleiding van haar boek "O jee, ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme" vertelt Karen den Dekker over de factoren die spelen bij autisme en eetproblemen. Ouders vertellen over hun kind. We gaan met elkaar in gesprek en delen tips. Je kind dwingen om te eten en aandringen, dat helpt niet. Beloningssystemen werken vaak ook niet. Wat kan wel helpen?

Voor alle workshops en lezingen graag vooraf aanmelden via https://inkaatjeskeuken.nl/contact/ of bij academie@oro.nl.


                            
 
ZONDER VRIJWILLIGERS KAN EEN AIC NIET BESTAAN

 VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR DIVERSE AIC'S
 




Nederlandse Vereniging voor Autisme provincie  Noord-Brabant, zoekt vrijwilligers voor AIC Den bosch. Het NVA-regio bestuur Noord-Brabant streeft naar een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met   autisme en hun omgeving. De provincie Brabant is inmiddels 8 Autisme Info Centra (AIC) rijk.

                        Zonder vrijwilligers zou dit niet mogelijk zijn!

Het Autisme Informatie Centrum verzorgt inloopochtenden, lotgenootcontactavonden en
themabijeenkomsten in de diverse AIC’s. Als vrijwilliger moet je goed kunnen luisteren en
meedenken met lotgenoten, die bijvoorbeeld hun diagnose met alles wat daaruit voorkomt,
moeten verwerken, of vragen hebben als: ”wat is autisme?”, “mijn kind/ partner/ familielid
heeft (vermoedelijk) autisme, wat moet ik nu doen?”.


Er zijn Autisme Informatie Centrum in de volgende plaatsen: Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Regio De Peel en Regio de Kempen.




Heeft u interesse om vrijwilliger te worden bij een van onze AIC's, neem dan contact op met het desbetreffende AIC of met Henrimaartens@nva-nb.nl

                                                             

 

 
LOTGENOTENCONTACT OCHTEND AIC ROOSENDAAL 6 APRIL

      
     Het thema van de autisme week is dit jaar "luisteren naar autisme.           AIC Roosendaal stelt u de vraag :  

                            " Wordt er naar u geluisterd"                       


Dit in het kader van dit thema zullen we in gesprek gaan met de aanwezigen en leren van elkaars ervaringen. Wordt er wel goed geluisterd naar elkaar, en wordt er wel goed naar u geluisterd. Luistert u wel goed naar anderen.
We hopen op een luistervolle ochtend.

De koffie en thee staan natuurlijk voor u klaar.

Locatie: De Kameleon
Gerard ter Borchstraat 51 4703 NL Roosendaal

Openingstijd:
9:15 uur.

Aanvang: 9:30 uur. Eindtijd:11:30 uur.

Uiterste inschrijfdatum: 4 april 2018


 
                         

 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden