Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
Brabant
NVA
Beste lezer,
De autismeweek is weer achter de rug. Het was weer een geslaagde maar ook drukke week voor vele van ons. In deze editie van de nieuwsbrief staan ook een aantal verslagen van dit jaarlijkse evenement. Ook voor een aantal onder ons is de meivakantie weer aangebroken, lekker even nietsdoen voor een of twee weken, hopelijk werkt het weer nog een beetje mee dan is het al snel goed.

Na een moeilijke periode van de collega’s in Bergen op Zoom is er nu wel een goed bericht te melden. Nadat een tijdje geleden daar een aantal vrijwilligers waren gestopt door privéomstandigheden, waaronder de coördinator en diens rechterhand, is er een klein clubje overgebleven. Na diverse gesprekken gevoerd te hebben met diverse bestuursleden hebben twee vrijwilligers aan gegeven de figuurlijke kar wel willen te gaan trekken van AIC Bergen op Zoom. Tevens hebben we ze bereid gevonden om zichzelf verder in deze nieuwsbrief verder aan u voor te stellen. De eerste plannen zijn al gemaakt en het ziet er goed uit voor Bergen op Zoom en omstreken. Die zullen met enige regelmaat weer iets gaan horen van het AIC aldaar.

Wel zijn we nog op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers voor diverse AIC’s. Zonder deze vrijwilligers kunnen de AIC’s niet de activiteiten ontplooien die ze graag willen doen, en dat is toch jammer. Het kost u maar een paar uurtjes en dat in de meeste gevallen niet eens elke week. Heeft u interesse, neem dan contact op met een AIC bij u in de buurt of via de website.

In deze nieuwsbrief staan natuurlijk weer de vaste ingrediënten zoals u deze van ons gewend bent. Maar we hebben ook een nieuwe vaste rubriek De kempen specials. Deze club zal zich voorstellen aan u en is vooral gericht op jongeren in de doelgroep. Heeft u zelf nog ideeën voor de nieuwsbrief of een evenement wat u graag onder de aandacht wilt brengen, stuur dan een mailtje naar nieuwsbrief@nva-nb.nl  De redactie zal het dan gaan beoordelen en bij goedkeuring zal het geplaatst worden. Stuur uw redactionele stukken op voor 25 mei voor de volgende editie.
 
Natuurlijk wens ik u weer veel leesplezier met deze editie. 
 
Namens het bestuur NVA Noord Brabant,
Richard de Witte
 
Klik hier >
 
AUTISME BELEVINGS WANDELING 13 MEI
 

     

 
We gaan tijdens de Autisme Belevingswandeling wandelen door het Wandelbos Zuid in Tilburg.
Tijdens de wandeling krijgt u voorbeelden te zien van planten en dieren.
Daar vertelt de gids Marc Beek dan verhalen bij die zowel iets te maken hebben met de natuur,
iets met autisme en iets met wat autisme nu met hem doet. Het voelen, denken en doen van iemand met autisme wordt zo begrijpelijk gemaakt.
Doordat we tijdens het wandelen vaak stilstaan is er genoeg tijd om een voorbeeld of een verhaal te overdenken. Ook is er genoeg gelegenheid om met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen. Dit maakt elke wandeling weer tot een unieke beleving.

Een video van de Autisme belevingswandeling is hier te vinden

Startlocatie:
Voor restaurant Boerke Mutsaers,
Vijverlaan 2, 5042 PZ Tilburg
Startijd:
10:00 - Geplande eindtijd: 12:30
Kosten: 3 euro voor NVA-leden en 6 euro voor niet-leden.


Uiterste inschrijfdatum: 12 mei 12:00 uur.


  
flyer autisme beleving wandeling >
 
VRIJWILLIGERS GEZOCHT IETS DRINKEN


Iets Drinken Eersel zoekt vrijwilligers !!!

Iets Drinken Eersel is dé netwerkborrel voor en door mensen met autisme. Iets Drinken is een landelijke netwerkborrel voor normaal tot hoogbegaafde volwassenen met een vorm van autisme (bv. Asperger syndroom, hoogfunctionerend autisme (HFA) of PDD-NOS.)

Iets Drinken wordt georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers met
een vorm van autisme.

Iets Drinken heeft als doel: nieuwe mensen ontmoeten met autisme en Iets Drinken. 

Iets Drinken Eersel is iedere 1ste woensdagavond van de maand en
begint om 19:00.
Elke avond is er een activititeit: Iets Doen. Dit is 
bijvoorbeeld een pubquiz of een spellenavond. Meedoen aan deze activiteit is niet verplicht. Je mag altijd een eigen spel meenemen. De
avond sluit om 23.00 uur.

Heb jij zelf een vorm van autisme en interesse in een
vrijwilligersfunctie ? 

Stuur een mail naar :  aic-dekempen@nva-nb.nl
 

VERPLAATS JE MAAR EENS IN IEMAND MET AUTISME DIV. DATA
 






Het AutismeBelevingsCircuit laat je door  “autistische ervaringen” beleven hoe het is om met autisme te leven. Probeer je eens een voorstelling te maken van wat het betekent om autisme te hebben. Je kunt erover lezen en leren, gesprekken voeren , maar ervaren is een andere manier.

Er hebben al veel verschillende mensen aan onze workshop deelgenomen o.a. professionals uit de zorg en het onderwijs, maar ook ouders en partners van mensen met autisme. Er is tijdens het circuit ruimte om ervaringen met elkaar te delen en dit wordt door de deelnemers als een meerwaarde beschouwd. Een leerkracht vertelde ons tijdens een eerder circuit “Ik heb nu een beter beeld over de manier waarop kinderen met autisme prikkels om hen heen ervaren. Verwerk maar eens allerlei prikkels tegelijk en probeer je dan nog te concentreren. Dat is niet gemakkelijk! In deze workshop heb ik geleerd om mezelf nog beter te verplaatsen in een leerling met autisme en om met hun beperkingen en zeker ook met hun mogelijkheden rekening te houden in de begeleiding.”

Via een aantal opdrachten brengt dit AutismeBelevingsCircuit je in de gevoelswereld van autisme. Tussendoor aangevuld met verklaringen vanuit cognitieve theorieën. De groep bestaat uit maximaal 14 personen. Wilt u ook aan deze actieve workshop deelnemen? Dat kan.
De volgende workshops staan gepland op:
 
Woensdag 16 mei 14.00 tot 16.30 uur
 
Maandag 25 juni 19.00 tot 21.30 uur
 
Locatie: MBS, Venetiëstraat 43, Eindhoven. Hoofdingang.
Meer informatie klik hier

De workshop gaat door bij voldoende inschrijvingen, daarom is het belangrijk dat u zich aanmeldt via info@autismesteunpunt.nl of via de site.
De workshop duurt ongeveer 2,5 uur. 
De kosten zijn € 50, inclusief koffie thee en certificaat.

 
Kijk op onze site voor het verdere aanbod, of meldt u aan voor onze nieuwsbrief.
Weet dat u ons altijd kunt mailen en bellen als u vragen heeft over autisme en onderwijs.
Met vriendelijke groet,
Team Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant
www.autismesteunpunt.nl
088-2140102
 


 



Medewerkers Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant

www.autismesteunpunt.nl
info@autismesteunpunt.n
l
088 – 2140102
 
Meld je op onze homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief!

 

DIVERSE KORTE BERICHTEN
 
                                              INSTAGRAM

 Het bestuur van NVA Noord Brabant is op zoek naar een (amateur) fotograaf die   voor ons vrijblijvend foto's wilt maken voor een nieuw op te zetten instagram   account voor NVA Noord Brabant.
Instagram staat of valt met goede foto's, dus kun je goede foto's maken die geschikt zijn voor instagram, en daarbij ook autisme gerelateerd zijn, neem dan contact met ons op.

Je kunt je aanmelden bij onze secretaris via secretaris@nva-nb.nl
 


                                                      E-TICKET

NVA Noord Brabant gaat een proef starten met E-tickets. Als u zich aanmeld voor een evenement welke georganiseerd wordt door een AIC, krijgt u een e-ticket. Hierop staat een QR code en een nummer. Dit ticket neemt u mee, of u laat het op uw telefoon zien op de dag van het evenement. De aanwezige vrijwilliger zal deze QR code scannen en kan zo u aanmelding voltooien op de aanmeldlijst. 
                                                PRIKBORD 

Op de website van NVA- Noord Brabant staat ook een prikbord waar u gratis gebruik van mag maken.
Heeft u een niet commercieel  bericht dat u graag wilt plaatsen op het prikbord. Dat kan.

Stuur een mail naar secretaris@nva-nb.nl en na goedkeuring zal hij er voor zorgen dat het op het prikbord geplaatst zal worden.

De berichten worden na ong. 3 maanden verwijderd om het overzichtelijk te houden. Opnieuw aanleveren mag natuurlijk altijd. 
 


THEMA-AVOND AIC DE KEMPEN AUTISME EN STRESS 16 MEI
 
                                      Autisme en stress

 
 Op 16 mei organiseert AIC de Kempen, lokatie Bladel een thema-avond   Autisme en stress. NVA-ambassadeur Henri Mandemaker geeft een lezing   over autisme en stress. Hierbij zal hij vertellen over zijn persoonlijke   ervaringen als ervaringsdeskundige. En zal hij de resultaten van het   project ‘Stress en Autisme’ van de Nederlandse Vereniging voor autisme (NVA) uiteen zetten.

De heer Mandemaker: ‘Het onderwerp autisme en stress krijgt steeds meer aandacht en is ook van groot belang voor mensen met autisme. De reden hiervoor is dat mensen met autisme vaker en langer stress hebben, alsmede een hoger stressniveau ervaren dan mensen zonder   autisme. 
Het is daarom belangrijk om met elkaar te spreken over waarom mensen  met autisme stress ervaren en wat de tips zijn hoe mensen met autisme  de stress bij zichzelf kunnen verminderen. Of beter nog: kunnen  voorkomen.’

Meer informatie kunt u vinden in de bijgevoegde flyer.
Om aan te melden klik op de onderstaande button.


 Locatie:
 Cultureel centrum Den Herd Emmaplein 4 5531 HM    Bladel
Openingstijd: vanaf 19:15 uur staat koffie en thee voor u klaar. 
Aanvang: 19:30 uur.
Eindtijd: 21:00 - 21:30 uur napraten.

Uiterste inschrijfdatum: 16 mei 12:00 uur.
 3 euro voor niet leden (voor NVA leden is het gratis).




                                                                
  
flyer autisme en stress >
 

VACATURE COORDINATOR AIC Den Bosch
 Vacature coördinator  AIC Den Bosch

De NVA Noord-Brabant zoekt per direct een coordinator die het AIC willen leiden. Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme. De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervaringsdeskundigen.
De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het samen begeleiden en aansturen van een team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.
Wij bieden u het werken met een enthousiast team, deskundigheidsbevordering middels cursussen en ondersteuning vanuit het regionaal bestuur.

We zoeken  een coordinator Den Bosch.

Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,19 per km, of volgens de tarieven van openbaar vervoer.
Zoals alle functies binnen NVA Noord Brabant is dit ook een vrijwilligers functie, géén betaalde functie.
Voor meer informatie kunt u mailen naar Henri Maartens via: henrimaartens@nva-nb.nl




 
NIEUWE WOONVOORZIENING AMERHOEVE

    

 



Binnenkort starten we in de gemeente Geertruidenberg met een nieuwe woonvoorziening, de Amerhoeve.
We bieden plaats aan jongvolwassenen in de startleeftijd van 18-30 jaar met diverse beperkingen, zoals bv verstandelijke beperking, ASS en aanverwante stoornissen.
Er zal 24-uurs professionele begeleiding aanwezig zijn.
Wonen bij de Amerhoeve staat voor gezellig en vertrouwd thuiskomen !
Het wordt een rustige, gezellig ingerichte woning waar iedereen zich veilig, op het gemak en echt thuis moet kunnen voelen.


Ben jij op zoek naar een leuke woning, neem gerust contact met ons op en bekijk onze website voor meer informatie !  
www.de-amerhoeve.nl
Email:  amerhoeve@gmail.com
Tel. Nr: 06-83929150

Download flyer >
 
VOORSTELLING NIEUW CO-TEAM AIC BERGEN OP ZOOM
          
                             Sandra Willemse

 Ik ben Sandra Willemse 51 jaar oud en ik woon in Bergen op Zoom.
 In het dagelijks leven werk ik voor 36 uur als financieel medewerker in de   zorg.  In mijn vrije tijd zing ik bij een vrouwenkoor en ben ik actief bij als vrijwilliger bij het AIC in Bergen op Zoom.

10 jaar geleden heb ik officieel de diagnose gekregen dat ik een vorm heb van het syndroom van Asperger. Sinds die tijd zijn er voor mij veel dingen op zijn plaats gevallen en heb ik een balans kunnen vinden in het leven.
Dat wil niet zeggen dat leven met autisme daardoor makkelijker is geworden, maar ik ben me wel bewust van wie ik als persoon ben, waar ik sta en wat mijn grenzen zijn.
Jammer genoeg is autisme niet iets wat je uit kunt zetten. Daardoor is het voor mij iets waar ik me 24 uur per dag van bewust ben en dat het iets is wat zich, vaak op onverwachte momenten, ineens nadrukkelijk op de voorgrond kan dringen.
 
                                                     Wilma de Krom

Ik ben Wilma de Krom, 57 jaar oud en geboren en getogen in Bergen op Zoom.
Door de week heen ben ik werkzaam als stadgids in de monumenten van Bergen op Zoom, verzorg ik het lotgenotencontact voor de patiëntenorganisatie Transvisie voor Zuidwest Nederland en ben ik natuurlijk vrijwilligster bij het AIC in Bergen op Zoom. Mijn hobby’s zijn lezen, geschiedenis, en lekker uitgaan. In mijn werkzame leven heb ik gewerkt als bedrijfsleidster bij Bristol en Blokker en daarna als systeemanaliste hij Achmea. Ik heb ook nog enkele jaren in de zorg gewerkt, begeleiding bij autisme.

Ik had een zoon die bekend was met autisme en daarnaast ook een verstandelijke beperking had. Om me toch nog verbonden te blijven voelen met hem ben ik na mijn werkzame leven vrijwilligster bij het AIC geworden. Door de diepe dalen waar ik doorheen ben gegaan voel ik een enorme verbonden met autisme, maar ook met mensen die om wat voor reden dan ook in de knel zitten. Ik ben er zelf goed, beter en sterker uitgekomen. Daarom wil ik mensen graag helpen met waar zij tegenaan lopen.

    
Lees hier verder >
 
AIC ROOSENDAAL THEMA-OCHTEND EEN (BE) WERKELIJKE LIEFDE

                       Film een (be) werkelijke liefde

 Een (be)werkelijke liefde" laat de bijzondere kanten zien van twee totaal   verschillende relaties tussen iemand zonder autisme en iemand mét   autisme. Bij het ene stel gaat het puur om een partnerrelatie, bij het   andere is er sprake van een gezinsleven waarbij zowel een van de   partners als een van de kinderen autisme heeft.

De onderstaande onderwerpen zullen worden besproken:
• Liefde op het eerste gezicht...
• Samen in het dagelijks leven...
• In sessie..
• Intimiteit...
• Samen oud worden... 

Na afloop van de film gaan we in een kringgesprek verder over de film praten, om zo eigen ervaringen uit te wisselen, en elkaars ervaringen te delen.

Locatie:
De Kameleon
Gerard ter Borchstraat 51
4703 NL Roosendaal

Openingstijd: 9:15 uur.
Aanvang: 9:30 uur.
Eindtijd: 11:30 uur.

Uiterste inschrijfdatum: 17 mei 2018 16:00 uur



Flyer film een (be) werkelijke liefde >
 
ZONDER VRIJWILLIGERS KAN EEN AIC NIET BESTAAN

 VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR DIVERSE AIC'S
 




Nederlandse Vereniging voor Autisme provincie  Noord-Brabant, zoekt vrijwilligers voor AIC Den bosch. Het NVA-regio bestuur Noord-Brabant streeft naar een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met   autisme en hun omgeving. De provincie Brabant is inmiddels 8 Autisme Info Centra (AIC) rijk.

                        Zonder vrijwilligers zou dit niet mogelijk zijn!

Het Autisme Informatie Centrum verzorgt inloopochtenden, lotgenootcontactavonden en
themabijeenkomsten in de diverse AIC’s. Als vrijwilliger moet je goed kunnen luisteren en
meedenken met lotgenoten, die bijvoorbeeld hun diagnose met alles wat daaruit voorkomt,
moeten verwerken, of vragen hebben als: ”wat is autisme?”, “mijn kind/ partner/ familielid
heeft (vermoedelijk) autisme, wat moet ik nu doen?”.


Er zijn Autisme Informatie Centrum in de volgende plaatsen: Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Regio De Peel en Regio de Kempen.




Heeft u interesse om vrijwilliger te worden bij een van onze AIC's, neem dan contact op met het desbetreffende AIC of met Henrimaartens@nva-nb.nl

                                                             

 

 
BOEIENDE PRESENTATIE CARLA VAN GESTEL
 

    Boeiende presentatie van Carla van Gestel over         Autisme en Angst

 “ Mijn basis emotie is angst” (Temple Grandin)


 Op vrijdagochtend 6 april heeft ervaringsdeskundige Carla van Gestel een   interessante presentatie gegeven over Autisme en Angst.

Carla hield deze presentatie in het kader van de Autismeweek 2018 “Luisteren naar Autisme”. En geluisterd hebben we! Tijdens de heldere en afwisselende lezing was het muisstil. Carla van Gestel kreeg een paar jaar geleden de diagnose autisme. Behalve dat zij ervaringsdeskundige is, heeft Carla afgelopen jaar ook het Autisme Centraal Traject, een post-HBO studie, met goed gevolg afgesloten.

Haar lezing wisselde de spreekster af met persoonlijke anekdotes en foto’s uit haar jeugd. Hiermee illustreerde ze op duidelijke en pakkende wijze hoezeer het leven van iemand met autisme bepaald kan worden door de emotie Angst. Angst, die veroorzaakt wordt doordat de wereld om hen heen onduidelijk is. Volgens Carla is het daarom van cruciaal belang, dat hulpverleners veel kennis van autisme hebben bij de behandeling van angst als gevolg van autisme.

Het was mooi en hoopgevend om te horen, hoe Carla op haar eigen manier bepaalde angsten heeft overwonnen. In haar eigen tempo, veelal op een later tijdstip dan van haar werd verwacht, is het haar gelukt om angsten het hoofd bieden. We weten inmiddels dat de ontwikkeling van mensen met autisme op sommige gebieden trager verloopt dan op andere gebieden. Het kan lonend zijn om verwachtingen bij te stellen, even af te wachten en dingen niet te forceren. Op een later moment is iemand wellicht beter in staat om zijn/haar angsten te overwinnen.

Het was een interessante en goed bezochte thema ochtend. Met name het feit, dat de spreekster zelf autisme heeft, was zeker van toegevoegde waarde!

KAATJES KEUKEN RECEPT VAN DE MAAND

                                        RECEPT VAN DE MAAND           


 
Autisme & wonen

Woon je begeleid zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). De ene maand vind je hier een recept voor minstens 4 personen, de andere maand vind je hier een recept voor 1 persoon. Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).
 
Recept van de maand:

Risotto met gebakken banaan en ananas (voor 4 personen)

Iedere week kom ik bij Angela uit Deurne (de naam en woonplaats heb ik veranderd). Ze wil voor zichzelf en voor anderen leren koken. Ze leert gerechten koken met haar favoriete ingrediënten maar ook met ingrediënten die ze nog niet zo goed kent. Ze houdt van “functioneel” eten, dus niet te veel smaken of poespas. Ze houdt niet zo van bitter en van zuur maar wel van zoet. Banaan is één van haar favoriete ingrediënten, en daar kun je van alles mee maken!

Ingrediënten:

3 bananen
pakje ananas (uit de diepvries)
300 gram risottorijst
2 blokjes kippenbouillon
0,5 theelepel peper
0,5 theelepel kerriepoeder
1 eetlepel margarine + 2 eetlepels margarine
    

klik om het recept te lezen, op de button recept van de maand
 
                                             

  
recept  van de maand >
 
AIC EINDHOVEN ZOMERAVOND WANDELING 16 MEI

                  ZOMERAVOND WANDELING                                                        

 Op deze avond gaan we gezellig aan de wandel door de Genneper Parken   in Eindhoven. De duur van de wandeling zal ongeveer 1,5 uur zijn.   Aangeraden wordt om stevige wandelschoenen aan te trekken en   eventueel regenkleding mee te nemen. We wandelen op een rustig tempo zodat ook de niet geoefende wandelaar mee kan doen. Doel van de wandeling is om naast het wandelen ook op een informele manier met elkaar in gesprek te komen.

Wanneer: Woensdagavond 16 mei
Verzamelen: 18.45 uur 
Start wandeling: 19.00 uur tot ongeveer 20.30 uur
Waar verzamelen: Parkeerplaats Tongelreep/Kunstijsbaan Anton Coolenlaan 5 5644 RX Eindhoven
(Na de wandeling gaan we iets drinken bij Paviljoen Genneper Parken. Deelname hieraan is geheel vrijblijvend en de kosten zijn voor eigen rekening)

Uiterste inschrijfdatum: 16 mei 2018 12:00 uur 

                                             

  
Flyer zomeravond wandeling >
 
VOORSTELLEN DE KEMPEN SPECIALS
 

           

                                           WIST U DAT ???                     

Er in de Kempen (Eersel) elke maand activiteiten worden georganiseerd voor kinderen, jongeren, volwassenen met autisme ???
De Kempen Specials ! (onderdeel/samenwerking met AIC De Kempen)

Wij onderscheiden 3 groepen :

KIDS: kinderen van 7-12 jr. die samen met 1 van de ouders door ons georganiseerde activiteiten ondernemen. (1 keer per maand)

TEENS : 13-19 jr. die 2 keer per maand elkaar kunnen ontmoeten. 1 keer per maand chillen . En 1 keer per maand een door ons geregelde activiteit .

IETS DRINKEN : 18 jaar en ouder. Dit is een landelijke organisatie die wij ondersteunen, zodat er na het bereiken van de 18 jarige leeftijd ook nog een vervolg/aanbod is voor de TEENS. 

Al deze activiteiten worden georganiseerd door een enthousiast team van vrijwilligers, en is zonder lidmaatschapsgeld ! 
De activiteit en vervoerskosten zullen wel betaald moeten worden. 

Nieuwsgierig geworden?
Neem een kijkje op onze website, daar is alle info duidelijk te lezen en staan onze komende activiteiten .

www.dekempenspecials.nl     

De activiteiten zijn niet alleen voor de jongeren uit de kempen bedoelt, maar voor iedereen die op zoek is naar leuke contacten .
Mogelijk komen jullie ook kinderen/jongeren/ volwassenen tegen die op zoek zijn naar een dergelijk initiatief.
Fijn als jullie ons initiatief dan doorgeven .

Waarom deze mailing ?
Vanuit Overijssel kwam de vraag of wij van de DKS (De Kempen Specials) op de hoogte waren, of dergelijk initiatief  ook in de regio Overijssel bestond. Helaas !
Geadviseerd om het AIC te benaderen, waarbij ook meteen de vraag kwam, zijn onze AIC s van deze activiteiten op de hoogte ?
Maandelijks onze activiteiten vermelden in deze nieuwsbrief
In de bijlage vindt u flyers van onze volgende activiteiten. 

Aanmelden voor de KempenSpecials Kids, klik hier
Aanmelden voor de KempenSpecials Teens, klik hier

Met vriendelijke groeten,
Corrie Driessen vrijwilligster AIC De Kempen, voorzitster De Kempen Specials. 

                                         
  
Flyers de kempen specials >
 
OPROEP VRIJWILLIGERS AIC DEN BOSCH

 
 
 Nederlandse Vereniging voor Autisme provincie           Noord-Brabant, zoekt vrijwilligers voor AIC Den   bosch
Het NVA-regio bestuur Noord-Brabant streeft   naar een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met   autisme en hun omgeving. De provincie Brabant is  inmiddels 8 Autisme Info Centra (AIC) rijk.

                        Zonder vrijwilligers zou dit niet mogelijk zijn!

Het Autisme Informatie Centrum verzorgt inloopochtenden, lotgenootcontactavonden en
themabijeenkomsten in de diverse AIC’s. Als vrijwilliger moet je goed kunnen luisteren en
meedenken met lotgenoten, die bijvoorbeeld hun diagnose met alles wat daaruit voorkomt,
moeten verwerken, of vragen hebben als: ”wat is autisme?”, “mijn kind/ partner/ familielid
heeft (vermoedelijk) autisme, wat moet ik nu doen?”.

                                                             

 

LEES VERDER >
 
YOUTUBE FILMPJE EXECUTIEVE FUNCTIES
Wat zijn dat nu eigenlijk executieve functies. Er wordt veel over gesproken, maar om het duidelijk te maken staat er hieronder een youtube filmpje.      

                     


youtube film >
 

SUCCESVOLLE THEATERVOORSTELLING OVER PUBERS MET AUTISME

 Op vrijdag 6 april 2018 vond in Eersel tijdens de Autismeweek   een   theatervoorstelling van Theatergroep Bint plaats, met als   thema “Autisme  & Puberteit” en hoe dit werkt binnen het gezin.   
 De acteurs kropen in de huid van het  gezin Van Dinther, vader,   moeder met puberzoon Bas. Zij illustreerden tijdens de avond   enkele gezinssituaties op ludieke wijze.                                                 

De vijftienjarige Bas heeft een vorm van autisme en er werden situaties gecreëerd die in elk gezin met een kind of kinderen met ASS weleens plaatsvinden. Er werd bijvoorbeeld een scène gespeeld van een gesprek tussen ouders en leerkracht van een fictieve school: zeer herkenbaar!  

Geen tijd en begrip voor het “moeilijke kind”, je krijgt als ouder het gevoel dat je kind als lastig wordt ervaren zodra het niet mee kan komen in de klas, en vrijwel direct het advies te moeten horen om maar naar een andere school uit te kijken, in plaats van mogelijkheden te bieden binnen de eigen school. Ook kwam het dilemma of je je puber mee moet laten gaan met een schoolreis naar Parijs aan de orde. 
lEES HIER VERDER >
 

AIC BREDA THEMA-OCHTEND AUTISME EN EMOTIES 18 MEI

                                               AUTISME EN EMOTIES
 Mensen met autisme uiten en begrijpen emoties op een andere manier   dan de meeste andere mensen. Maar dit betekent zeker niet dat ze de   emoties niet of minder intens ervaren. Hoe is dit voor jou? Hoe uit jouw   kind haar/zijn emoties, en hoe ga je hiermee om?

 Deze thema-ochtend is bedoeld om ervaringen uit te wisselen over dit   onderwerp. Dat doen we in kleinere groepen. We zullen hierbij gebruik maken van stellingen en inspiratiekaarten.

De ochtend is bedoeld voor iedereen, die in haar of zijn leven te maken heeft met een vorm van autisme.

Aanmelden kan via  onderstaande button

Locatie:
Gebouw van MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda

Openingstijd: 9:30 uur.
Aanvang: 10:00 uur.
Eindtijd: 11:30 uur.

Uiterste inschrijfdatum: 17 mei 16:00 uur


flyer autisme en emoties >
 
GESPREKSAVOND 'VROUWEN MET AUTISME    9 MEI

                Vrouwen met autisme vertellen


Op woensdag 9 mei organiseert MEE regio Tilburg een gespreksavond over vrouwen met autisme op het kantoor van MEE, Kloosterstraat 32 in Tilburg. De avond is voor vrouwen met (het vermoeden van) een autisme spectrum stoornis (ASS). De bijeenkomst start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) en duurt tot 21.30 uur. Deelname is gratis.

Je bent vrouw en hebt de diagnose autisme gekregen. Of misschien heb je het vermoeden dat je ‘iets van autisme’ hebt. Hoe ga je daarmee om? Wie kan je helpen als dat nodig is? Je kent misschien geen andere vrouwen die te maken hebben met autisme. Dan is het fijn om anderen te ontmoeten die een vorm van autisme hebben en hun ervaringen delen.

Mariëlle en Mandy vertellen tijdens de avond over hun diagnose in het autisme spectrum en wat daarbij komt kijken. En over hoe belangrijk het is om over je ervaringen te praten. Er is ook gelegenheid om onderling in kleine groepjes ervaringen te delen.

Voor vragen en aanmelden (gewenst, maar niet noodzakelijk) kun je terecht bij Gerald Glaudemans, consulent bij MEE regio Tilburg, email g.glaudemans@meeregiotilburg.nl

Aanmelden kan ook via onderstaande aanmeld button




                            
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden