Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
Brabant
NVA
Beste lezer,
De zomervakantie staat weer voor de deur, en de temperaturen zijn al aangenaam buiten. De volgende maand is al weer de laatste nieuwsbrief voor de traditionele zomerstop van de nieuwsbrief. Maar zover is het nog niet.

De AIC’s hebben nog voldoende in petto de komende maand(en) maar dat kunt u lezen in deze nieuwsbrief.

In deze nieuwsbrief vindt u o.a. een verslag van een twee tal evenementen georganiseerd door verschillende aic’s. Een nieuw vast terug kerend item zijn onze vrienden van de Kempen Specials. Deze groep die speciaal is voor kinderen in 2 verschillende leeftijdscategorieën met autisme, zal maandelijks een update geven in deze nieuwsbrief welke activiteiten er allemaal op het programma staan.

Heeft u ideeën of suggesties voor de nieuwsbrief, deze zijn van harte welkom, graag zelfs. U al uw ideeën, suggesties en of andere zaken sturen naar nieuwsbrief@nva-nb.nl. De redactie van de nieuwsbrief ziet ze graag tegemoet van u, want tenslotte wordt de nieuwsbrief ook voor u gemaakt.

Nieuws voor de nieuwsbrief van juli moet uiterlijk 25 juni binnen zijn op bovenstaand adres. Zoals eerder gezegd zal er in de maand augustus GEEN nieuwsbrief gemaakt worden i.v.m. de vakantie. De mailbox blijft dan wel bereikbaar.

 
 
Natuurlijk wens ik u weer veel leesplezier met deze editie. 
 
Namens het bestuur NVA Noord Brabant,
Richard de Witte
 
Klik hier >
 
WANDELING AIC BERGEN OP ZOOM  22 JUNI
 


               Wandeling "blote voetenpad"


Op 22 juni hebben wij onze eerste maandelijkse wandeling.
Dit keer willen wij het "Blote Voetenpad" gaan lopen. dit is een wandeling van ongeveer 2,5 km die je, zoals de naam al zegt, op je blote voeten kunt wandelen.
Mensen die liever hun schoenen aan houden adviseren wij om stevige schoenen aan te doen.
 
Wij willen om 9.45 uur verzamelen bij "Het Appeltje" aan de              Balsedreef 5 in Bergen op Zoom en om 10.00 uur willen wij starten met de wandeling.

Na de wandeling zouden wij het leuk vinden om, op eigen kosten, bij  "Het Appeltje" nog wat met elkaar te drinken.
Je bent van harte uitgenodigd!
 
Mocht je nog informatie willen hebben over de wandeling dan kun je die vinden op de website van VVV Brabantse Wal.

Aanmelden is niet nodig.

THEMA-OCHTEND AIC BREDA AUTISME: DE DIAGNOSE ... EN NU
 
                                   Autisme de diagnose ... en nu

 
  




Op vrijdagochtend 1 juni 2018 organiseert het AIC Breda de themabijeenkomst:
 
 
             Autisme: de diagnose … en nu?
 
 
"En dan heb je de diagnose Autisme gekregen voor je kind, partner of voor jezelf. Er komt veel op je af. Waar moet je beginnen? Wat heb je nodig? Hoe zoek je de juiste hulp? Vertel je het je omgeving of juist liever niet?
 
Tijdens deze thema-ochtend geven drie van onze vrijwilligers hierover uit eigen ervaring een korte presentatie. Het onderwerp wordt belicht vanuit verschillende invalshoeken, vanuit de ouderrol en vanuit de persoon met autisme zelf. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid tot het stellen van vragen.
 
 
Inloop vanaf 9.30 uur met koffie/thee
Aanvang: 10.00 uur
Einde:  11.30 uur                                 
Locatie:

MEE West-Brabant , Heerbaan 100, Breda
Aanmelding:  Gratis 
Aanmelden: via onderstaande button

  
Uiterste inschrijfdatum: 31 mei 12:00 uur.
  




                                                                
  
flyer autisme  diagnose en nu >
 
AUTISME CAFE DEN BOSCH 11 JUNI 
              Het Autismecafé is de plek om ervaringen en informatie           uit te wisselen op het gebied van autisme en wordt                                            georganiseerd voor en door ouders.   

               Autisme in het gezin bij jong-volwassenen
                              vanuit ouderperspectief  

Wat is de impact op het gezin met jong-volwassenen en autisme? Hoe ga je hiermee om? Wat zijn je verwachtingen? Hoe zit het met opleiding en werk? Wat als je kind uit huis is geplaatst? Hoe zie je de toekomst? Hoe houd je je staande als persoon en in je relatie?

Deze avond gaan we in gesprek met Henriëtte Doensen en Annette Maurix. Beiden zijn vrijwilligers van het autismecafé en beide ouder van een kind/jong volwassene met autisme. Zij zullen komen vertellen over hun ervaringen, dilemma’s en verwachtingen, hoop en dromen. Welke weg is er al afgelegd om aan te geven waar ze nu staan en hoe ze de toekomst zien.

Peter Giellissen, onze vaste gespreksleider, gaat vanavond met Henriëtte en Annette in gesprek.
Zoals u van ons gewend bent, is er ruime gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen.


Locatie: Lunchcafé In de Roos, Zuiderparkweg 282 te ‘s -Hertogenbosch
(gratis parkeergelegenheid aanwezig)

Tijd: 20.00 uur - 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur met een kop koffie of thee.

Toegang: Gratis, aanmelden is niet nodig  

Bij vragen kunt u contact opnemen via: autismecafe073@outlook.com
    
Flyer autisme cafe >
 
AIC BREDA : VEEL ANIMO THEMA-BIJEENKOMST AUTISME EN EMOTIES



 VERSLAG THEMA-BIJEENKOMST AUTISME EN EMOTIES





Op vrijdag 18 mei organiseerde AIC Breda de themabijeenkomst: “autisme en emoties”. Mensen met 
autisme uiten en begrijpen emoties op een andere manier dan de meeste andere mensen. Hoe is dit voor jou? Dit was de kerngedachte van de bijeenkomst.

Dat dit onderwerp leeft, blijkt uit de grote opkomt. Aanwezig waren opa’s en oma’s, ouders, partners en mensen met autisme In twee groepen gingen we uiteen om aan de hand van stellingen en gesprekskaarten verder over dit onderwerp te praten. Gespreksstof genoeg! Het was een gevoelig onderwerp waarbij ook de nodige emoties los kwamen. Vele aanwezigen vinden het oprecht lastig om echt contact te krijgen met hun kind, kleinkind of partner of om in te schatten hoe zij zich voelen.

Ook loopt men tegen onbegrip van de buitenwereld aan. Het was dan ook ontzettend fijn om dit gevoel te kunnen delen en van elkaars ervaringen te leren. Het AIC Breda kan dan ook spreken van een zeer geslaagde themabijeenkomst die zeker voor herhaling vatbaar is.

DIVERSE KORTE BERICHTEN
 
                                              INSTAGRAM

 Het bestuur van NVA Noord Brabant is op zoek naar een (amateur) fotograaf die   voor ons vrijblijvend foto's wilt maken voor een nieuw op te zetten instagram   account voor NVA Noord Brabant.
Instagram staat of valt met goede foto's, dus kun je goede foto's maken die geschikt zijn voor instagram, en daarbij ook autisme gerelateerd zijn, neem dan contact met ons op.

Je kunt je aanmelden bij onze secretaris via secretaris@nva-nb.nl
 


                                                      E-TICKET

NVA Noord Brabant gaat een proef starten met E-tickets. Als u zich aanmeld voor een evenement welke georganiseerd wordt door een AIC, krijgt u een e-ticket. Hierop staat een QR code en een nummer. Dit ticket neemt u mee, of u laat het op uw telefoon zien op de dag van het evenement. De aanwezige vrijwilliger zal deze QR code scannen en kan zo u aanmelding voltooien op de aanmeldlijst. 
                                                PRIKBORD 

Op de website van NVA- Noord Brabant staat ook een prikbord waar u gratis gebruik van mag maken.
Heeft u een niet commercieel  bericht dat u graag wilt plaatsen op het prikbord. Dat kan.

Stuur een mail naar secretaris@nva-nb.nl en na goedkeuring zal hij er voor zorgen dat het op het prikbord geplaatst zal worden.

De berichten worden na ong. 3 maanden verwijderd om het overzichtelijk te houden. Opnieuw aanleveren mag natuurlijk altijd. 
 


VRIJWILLIGERS GEZOCHT IETS DRINKEN


Iets Drinken Eersel zoekt vrijwilligers !!!

Iets Drinken Eersel is dé netwerkborrel voor en door mensen met autisme. Iets Drinken is een landelijke netwerkborrel voor normaal tot hoogbegaafde volwassenen met een vorm van autisme (bv. Asperger syndroom, hoogfunctionerend autisme (HFA) of PDD-NOS.)

Iets Drinken wordt georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers met
een vorm van autisme.

Iets Drinken heeft als doel: nieuwe mensen ontmoeten met autisme en Iets Drinken. 

Iets Drinken Eersel is iedere 1ste woensdagavond van de maand en
begint om 19:00.
Elke avond is er een activititeit: Iets Doen. Dit is 
bijvoorbeeld een pubquiz of een spellenavond. Meedoen aan deze activiteit is niet verplicht. Je mag altijd een eigen spel meenemen. De
avond sluit om 23.00 uur.

Heb jij zelf een vorm van autisme en interesse in een
vrijwilligersfunctie ? 

Stuur een mail naar :  aic-dekempen@nva-nb.nl
 

VACATURE COORDINATOR AIC Den Bosch
 Vacature coördinator  AIC Den Bosch

De NVA Noord-Brabant zoekt per direct een coordinator die het AIC willen leiden. Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme. De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervaringsdeskundigen.
De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het samen begeleiden en aansturen van een team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.
Wij bieden u het werken met een enthousiast team, deskundigheidsbevordering middels cursussen en ondersteuning vanuit het regionaal bestuur.

We zoeken  een coordinator Den Bosch.

Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,19 per km, of volgens de tarieven van openbaar vervoer.
Zoals alle functies binnen NVA Noord Brabant is dit ook een vrijwilligers functie, géén betaalde functie.
Voor meer informatie kunt u mailen naar Henri Maartens via: henrimaartens@nva-nb.nl




 
AIC ROOSENDAAL THEMA-OCHTEND HET WERKT NIET VAN ZELF 15 JUNI

                "HET WERKT NIET VAN ZELF" 

Na een korte fim zullen we met elkaar in gesprek gaan. Een van de aanwezige is Marion Lamboo. Ze stelt zich hieronder voor aan u.

Werk zoeken is één, je werk houden én er van blijven genieten is twee. Je hoort het vaker van mensen met autisme. Misschien krijg je een baan waar al een goede structuur en planning aanwezig is en hoef jij die alleen maar over te nemen. Je bent goed in je vakgebied, dat is niet het probleem. Die problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan als er als extra taken op je afkomen, als nieuwe werkprocessen nodig zijn. Je werk begint te stapelen, je krijgt stress, je durft geen nee te zeggen, je raakt steeds meer overprikkeld. Je dagelijkse routine lijdt er onder en je komt in een vicieuze cirkel…

Gelukkig kan het ook anders
Marion Lamboo van OrganizingPower is ervan overtuigd dat het anders kan en vertelt tijdens de thema ochtend “Autisme, het werkt niet vanzelf” wat zij als professional organizer kan betekenen voor zowel de werknemer als de werkgever. Een werkgever is immers gebaat bij een medewerker die zijn tijd efficiënt en effectief weet te benutten. Marion leert haar cliënten tijdens de werksessies al doende besluiten te nemen, een structuur en systeem op te zetten dat realistisch is en dat bij hen past. 

1 op de 7 werknemers en zelfstandigen ervaren het regelmatig..
De hectiek van alledag, hoge werkdruk en een 'overkill' aan informatie kunnen soms het gevoel geven dat je de controle over het werk verliest. 
Dit kan leiden tot ziekteverzuim en in sommige gevallen zelfs tot een burn-out..

Tijdens deze ochtend zullen er ook medewerkers van SDW aanwezig zijn.


Datum: 15 juni
Aanvang: 09:30 uur(inloop vanaf 09:15 uur)
Verwacht einde: 11:30 uur
Lokatie: de kameleon Gerard ter Borchstraat 5 Roosendaal

Uiterlijke opgave tot 14 juni 16:00 uur

Voor vragen neem contact op met: aic-roosendaal@nva-nb.nl



 
KAATJES KEUKEN RECEPT VAN DE MAAND

                                        RECEPT VAN DE MAAND           


 
Autisme & wonen

Woon je begeleid zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). De ene maand vind je hier een recept voor minstens 4 personen, de andere maand vind je hier een recept voor 1 persoon. Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).
 
Recept van de maand:

Bananenmousse (voor 6 personen)

Bananenmousse (voor 6 personen)
Een Belgisch meisje komt eens in de maand bij mij koken. Zij houdt niet van alle soorten fruit, maar wel van banaan. Het recept van deze maand is romig en fris, echt een zomers gerecht met banaan. Geniet ervan!

Ingrediënten:

4 bananen
150 milliliter slagroom
225 gram Griekse yoghurt
2 eetlepels honing
1 eetlepel citroensap

klik om het recept te lezen, op de button recept van de maand
 
                                             

  
recept  van de maand >
 
ZONDER VRIJWILLIGERS KAN EEN AIC NIET BESTAAN

 VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR DIVERSE AIC'S
 





                        


Ben jij bekend met autisme, heb je een goed luisterend oor en wil je graag betekenisvol vrijwilligerswerk doen? Meld je dan nu aan!
 
De Nederlandse Vereniging voor Autisme in Noord-Brabant zoekt vrijwilligers voor diverse Autisme Informatie Centra. Een Autisme Informatie Centrum verzorgt inloopochtenden, lotgenotencontact avonden en thema bijeenkomsten: leerzaam, nuttig en fijn. Als vrijwilliger luister je naar lotgenoten en denk je mee over vraagstukken zoals de diagnose en alles wat daaruit voortkomt, het verwerken daarvan of beantwoord je allerlei algemene vragen over autisme. 
 
We willen een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met autisme en hun omgeving opzetten en daar is jouw hulp bij nodig. Er zijn in Noord-Brabant maar liefst 8 Autisme Informatie Centra en zonder vrijwilligers zou dat niet mogelijk zijn. 

Heb je interesse, laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

          

Er zijn Autisme Informatie Centrum in de volgende plaatsen: Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Regio De Peel en Regio de Kempen.




Heb je na het lezen interesse om vrijwilliger te worden bij een van onze AIC's, neem dan contact op met het desbetreffende AIC of met Henrimaartens@nva-nb.nl

                                                             

 

 

 
HIGH TECH ONTDEKKINGSROUTE ZATERDAG 9 JUNI 2018
                  

                       Toegankelijker voor
            JONGVOLWASSENEN MET AUTISME!



Bij de Open Dag van Automotive Campus in Helmond.

Afgestemd programma van 12:00 - 15:00 uur.

Aanmelden kan vóór 2 juni 2018 via onderstaande button

Je bent niet alleen! 
We gaan met een een grote groep jongvolwassenen met autisme en er is begeleiding die je binnen de groep welkom heet en waar je op terug kunt vallen mocht er iets zijn.

Meer informatie vindt je in de bijgevoegde flyer




                                             

  
Flyer high tech  ondekkingsroute >
 
VOORSTELLEN DE KEMPEN SPECIALS
 

           
                

In de Kempen (Eersel) elke maand activiteiten worden georganiseerd voor kinderen, jongeren, volwassenen met autisme ???
De Kempen Specials ! (onderdeel/samenwerking met AIC De Kempen)

Wij onderscheiden 3 groepen :

KIDS: kinderen van 7-12 jr. die samen met 1 van de ouders door ons georganiseerde activiteiten ondernemen. (1 keer per maand)

TEENS : 13-19 jr. die 2 keer per maand elkaar kunnen ontmoeten. 1 keer per maand chillen . En 1 keer per maand een door ons geregelde activiteit .

IETS DRINKEN : 18 jaar en ouder. Dit is een landelijke organisatie die wij ondersteunen, zodat er na het bereiken van de 18 jarige leeftijd ook nog een vervolg/aanbod is voor de TEENS. 

Activiteiten komende maand: 

KIDS:
Zondag 10 juni, Speeltuin De Bucht in Bergeijk (alleen toegankelijk na aanmelding)
 
TEENS:
Zondag 3 juni, Chillen zelf pizza 's maken/ bakken in pizzarette (mini pizza oven)
 
Aanmelden voor de KempenSpecials Teens, klik hier

Zondag 17 juni, minigolf met friet en snack in Waalre
 
Volwassenen:
Wo. avond 6 juni Iets  Drinken, Cafe De Mert in Eersel.


Nieuwsgierig geworden?
Neem een kijkje op onze website, daar is alle info duidelijk te lezen en staan onze komende activiteiten .

www.dekempenspecials.nl     

                                         
  
Flyer de kempen specials >
 
PRIKKELARME KERMIS BREDA 1 JUNI
Van 1 t/m 6 juni is er weer een familie kermis in de binnenstad van Breda . Een kermis staat voor een leuke sfeer en gezelligheid. Vaak gaat dit samen met harde muziek en knipperende verlichting. Nu zijn er mensen die hier niet goed tegen kunnen en hierdoor overprikkeld en/of gedesoriënteerd raken. Vaak kiezen zij er dan voor om niet naar de kermis te gaan. Daarom is er nu ook een prikkelarme kermis in Breda zodat iedereen, jong en oud, zonder of met een beperking, kunnen genieten van de familie kermis. 

Meer informatie vindt u in de  bijgevoegde flyer       
             

flyer prikkelarme kermis >
 

AIC DE KEMPEN (LOCATIE OIRSCHOT) THEMA-AVOND AUTISME EN PRIKKELVERWERKING 5 JUNI

                                                                                                                                Wegens groot succes op herhaling !!!                                           Autisme & Prikkelverwerking



Op dinsdag 5 juni 2018 organiseert AIC De Kempen locatie Oirschot een thema avond met als gastspreker Robert de Hoog.

 
Over- en ondergevoeligheden zijn een officieel kenmerk van autisme.
Een andere manier van prikkelverwerking is bij mensen met autisme van grote invloed op hun doen en laten. De prikkelverwerking heeft invloed op het omgaan met activiteiten, de interactie met de ander en de voorkeuren voor bepaalde omgevingen.
De prikkelverwerking is de verwerking van sensorisch informatie. Door problemen in de prikkelverwerking word je kwetsbaar en komt ontwikkeling en welbevinden in het gedrang. In deze presentatie gaan we kijken naar oorzaak, gevolg en wat te doen.

Robert de Hoog is sinds 1994 fysiotherapeut van beroep. Al vrij snel is hij zich gaan specialiseren in de sensorische informatieverwerking. Hij heeft vele jaren werkervaring opgedaan bij Lunetzorg te Eindhoven. Via zijn werk bij het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) kwam hij op vele plaatsen en in zeer uiteenlopende settings terecht om onderzoeken af te nemen bij mensen met sensorische informatieverwerkingsproblemen van jong (vanaf 4 jaar) tot oud (80+).
In 2015 besloot Robert te starten als Prikkelcoach. Hij zet zijn kennis en ervaring in bij kinderen en volwassenen bij wie de prikkelverwerking niet helemaal goed verloopt. Dat kunnen mensen zijn met een diagnose als autisme, dementie of ADHD. Naast Prikkelcoach is Robert ook in dienst bij Squease (zij maken drukvesten),
bij Anders Kijken naar Kinderen (een opleidingsinstituut) en is co-auteur van het boek
Prikkels in de groep
 
Wilt u er bij zijn ?
Aanmelden kan tot 4 juni via www.nva-nb.nl of via onderstaande button
Eigen bijdrage € 5,- p.p. (NVA leden gratis)
 
Programma :
19.30 - 21.00 uur lezing (koffie en thee staan vanaf 19.15 uur klaar)
 
Locatie :
De Burgemeester (de Harmoniezaal) Markt 21
5688 AJ Oirschot



flyer thema-avond >
 

AIC BREDA LOTGENOTENCONTACT OUDERS 15 JUNI

                                               OUDER LOTGENOTENCONTACT

 


Deze ochtend is speciaal voor ouders van kinderen met autisme. Een kind met autisme kan een behoorlijke impact hebben op de gezinssituatie.  Hoe ga je daarmee om? Welke uitdagingen kom je tegen? Hoe vind je de balans tussen de opvoeding van een kind met en een kind zonder autisme?

Met elkaar gaan we hierover in gesprek. Het is fijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen.
We bekijken die ochtend of we de groep opsplitsen in meerdere kleinere groepen.
Dat is afhankelijk van de groepsgrootte en de leeftijden van de kinderen.  

Houd voor de aanmelding de website van NVA-nb in de gaten.


Locatie:
Gebouw van MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda

Openingstijd: 9:30 uur.
Aanvang: 10:00 uur.
Eindtijd: 11:30 uur.

Uiterste inschrijfdatum: 14 juni16:00 uur


 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden