Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
Brabant
NVA
Beste lezer,
De vakantieperiode staat voor de deur, nog maar een paar wekenmeer. Voor vele een ware verwelkoming, voor andere een regelrechte ramp, 6 weken de structuur weg, of een andere structuur. En dan niet te spreken over de vakantie zelf, het urenlang auto rijden of met het vliegtuig weg. Voor het laatste is er tegenwoordig een tour in het leven geroepen “vliegen met Autisme”. Tijdens deze tour op Schiphol krijg je een kijkje achter de schermen van de nationale luchthaven, hoe het nu allemaal in zijn werk gaat, het inchecken de bagage inleveren. In deze nieuwsbrief hebben we er een item aan geweid. Heb zelf ook deze tour mogen beleven en het is echt een aanrader.

In deze zomerperiode zullen vele AIC’s gesloten zijn, op een enkele na. Welke AIC’s er open zijn en welke gesloten, neem een kijkje op onze website en daar kunt u al deze informatie vinden. De reden is dat alle AIC’s uit vrijwilligers bestaat en zonder hun geen AIC. En onze vrijwilligers zijn ook toe aan een welverdiende vakantie. Eind augustus begin september staan de vrijwilligers van de diverse AIC’s weer voor u klaar.

Ook de makers van deze nieuwsbrief gaan er een maandje tussen uit, hierdoor zal er begin augustus géén nieuwsbrief verschijnen. Dit mede doordat er natuurlijk in deze maand ook weinig nieuws te melden is vanuit de AIC’s. De volgende nieuwsbrief zal eind augustus weer verschijnen.
De mailbox van de nieuwsbrief redactie blijft natuurlijk wel wagenwijd geopend tijdens deze periode. Dus de redactionele stukken voor de nieuwsbrief blijven tijdens de vakantie ook van harte welkom.

Rest mij u namens al onze vrijwilligers een goede uitrustende vakantie toe te wensen, en u hoort ons weer na de vakantie. Natuurlijk wens ik u weer veel leesplezier met deze editie. 
 
Namens het bestuur NVA Noord Brabant,
Richard de Witte
 
Klik hier >
 
GESLAAGDE THEMA-OCHTEND AIC ROOSENDAAL 
 


                Film "het werkt niet van zelf"

 
 Tijdens deze laatste thema-ochtend voor de zomerstop wa s het gezellig druk. Het thema van deze ochtend was: “het werk niet van zelf”, er is als introductie de gelijknamige film vertoond Na de film was de eerste spreekster aan de beurt, Soony Lauf, van SDW. Ze vertelde vol passie wat haar wek als jobcoach /loopbaan begeleidster inhoud. Het was een zeer boeiend verhaal en na afloop van de lezing werd er volop van de gelegenheid gebruik gemaakt om vragen te stellen aan Soony.
Na de pauze was het de beurt aan Marion Lamboo. Marion is van Organizing Power. Ze legde ons zeer passievol uit wat de mogelijkheden zijn van het opruimen. Dit kan zeer verhelderend werken voor de doelgroep, maar ook voor de mensen die niet tot de doelgroep behoren. Het is dus geen kwestie van de groffe bezem er doorheen halen zoals vele mensen denken, maar juist gestructureerd te werk gaan, Het was dan ook een interessante lezing.
Na afloop werden beide dames bedankt voor de inspirerende lezingen en als dank was er voor beide een mooie bos bloemen. Het was weer een waardevolle ochtend.

VLIEGEN MET AUTISME
           

Met het vliegtuig op vakantie gaan is al spannend genoeg, maar met alle drukte en spanningen en ASS kun je hierdoor overprikkeld raken. Tegenwoordig is er een particulier initiatief van Kees Hoekstra. Door zijn jarenlange werkzaamheden bij KLM op de afdeling costumer care, is hij tijdens dit werk geconfronteerd met de problemen die gezinnen met een kind met autisme ervaren tijdens een vliegreis. Zelf is Kees trotse vader van een dochter met autisme en een algemene ontwikkeling achterstand.

Wat houdt de Schiphol Autisme Tour nu eigenlijk in. De tour wordt regelmatig gehouden. Dit is een exclusieve rondleiding waar wordt uitgelegd wat je allemaal kunt verwachten als je gaat vliegen. Bij het informatie punt wordt je opgehaald door stewardessen van KLM. Aan de hand van de grote van de groep wordt deze even later opgesplitst en dan ga je met een van de stewardessen verder. Die laat je zien hoe het inchecken gaat, waar je koffer naar toe gaat en een bezoek aan de assistentie balie. Er is tijdens deze tour ruimte genoeg om vragen te stellen aan de stewardess en of er mee op de foto te gaan.

Daarna check je in voor een bus tour over het Schipholcomplex. Je komt alles te weten over het wel en wee van een vliegveld en bezoekt ook plaatsen die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek. De tour duurt een uur. De bus is exclusief voor de deelnemers van de tour, dus er wordt rekening gehouden met het autisme van de kinderen en volwassenen.

Wilt u meer informatie over deze tour of u eigen aanmelden voor een tour, kijk dan op de facebook pagina van vliegen met autisme of check de website. Bij genoeg aanmeldingen zal er voor de zomervakantie nog een tour georganiseerd worden. 

Via de onderstaande banner kunt u ook een aantal youtube filmpjes bekijken van deze tour.


    
Youtube filmpjes vliegen met autisme >
 
ZOMER WANDELING AIC BREDA 6 JULI
 
                                   ZOMERWANDELING

  
  Deze ochtend trekken we er lekker samen op uit in de mooie omgeving van het Mastbos bij Breda.
We genieten van de frisse lucht en de prachtige natuur. Onderweg is er volop gelegenheid om eens bij te kletsen of een goed gesprek te voeren. Na afloop bestaat de mogelijkheid om op eigen kosten gezellig samen koffie te drinken

Locatie:
Grand Cafe De Kogelvanger
Galderseweg 55
4836 AC te Breda
9.30 uur: Verzamelen bij Grand Café De Kogelvanger
9.45 uur: Aanvang wandeling
11.00 uur: Einde wandeling
Wie zin heeft, kan nog gezellig wat drinken bij de Kogelvanger.
Let op: Ook bij minder weer gaat deze activiteit door.
Uiterste inschrijfdatum: 5 juli 16:00



  




                                                                
  
flyer ZOMERWANDELING aic BREDA >
 
AUTISME STEUNPUNT 






Aanbod voor schooljaar 2018 - 2019

We zijn alweer druk bezig om alles te organiseren voor het nieuwe schooljaar.
Er is weer een mooi aanbod voor u samengesteld. We hopen ook dan, u weer te mogen ontmoeten.

Lezingen (alle lezingen zijn maandagavond van 19:30 – 21:00 uur)

           

  • Maandag 1 oktober 2018       Autisme en meisjes
  • Maandag 3 december 2018     Autisme en de overgang naar MBO, HBO en                                                                Universiteit (WO)
  • Maandag 4 februari 2019 Autisme en executieve functies
  • Maandag 1 april 2019 Autisme en hechting
  • Maandag 3 juni 2019 Autisme en motivatie                                      
 
Autisme Belevings Circuit (ABC)
  • Maandag 25 juni 2018 19:00 - 21:30 uur
  • Woensdag 26 september 2019 14:00 – 16:30 uur
  • Maandag 5 november 2018 19:00 – 21:30 uur

Workshop

  • Autisme en gesprekken voeren
Woensdag 12 september 2018 van 13:30 – 17:00 uur
  • Autisme en socratische gesprekken
Woensdag 10 oktober 2018 van 13:30 - 17:00 uur
 
Medewerkers Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant

www.autismesteunpunt.nl
info@autismesteunpunt.nl
088 – 2140102
 
Meld je op onze homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief!
 

aic bergen op zoom gaat verhuizen

 

AIC Bergen op Zoom gaat verhuizen.
Na een jaar gezeten te hebben in de het gebouw van de Kameleon gaat 



AIC Bergen op Zoom nu naar het volgende adres:


Gerardushof  
Goudenbloemstraat 2
4611 RH Bergen op Zoom

De vrijwilligers staan nu elke 2e donderdag ochtend van 09:30 uur tot 11:30 uur voor u klaar, ook tijdens de vakanties!


U moet hier de bel "recreatieruimte" gebruiken. 











Hieronder vind u een overzicht welke datums dat het AIC geopend is.

INLOOPOCHTENDEN 2018-2019
donderdag 12 juli 2018
donderdag 09 augustus 2018
donderdag 13 september 2018
donderdag 11 oktober 2018
donderdag 8 november 2018
donderdag 13 december 2018
donderdag 10 januari 2019
donderdag 14 februari 2019
donderdag 14 maart 2019
donderdag 11 april 2019
donderdag 9 mei 2019
donderdag 13 juni 2019


                             

   

 

 

VACATURE COORDINATOR AIC Den Bosch
 Vacature coördinator  AIC Den Bosch

De NVA Noord-Brabant zoekt per direct een coordinator die het AIC willen leiden. Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme. De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervaringsdeskundigen.
De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het samen begeleiden en aansturen van een team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.
Wij bieden u het werken met een enthousiast team, deskundigheidsbevordering middels cursussen en ondersteuning vanuit het regionaal bestuur.

We zoeken  een coordinator Den Bosch.

Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,19 per km, of volgens de tarieven van openbaar vervoer.
Zoals alle functies binnen NVA Noord Brabant is dit ook een vrijwilligers functie, géén betaalde functie.
Voor meer informatie kunt u mailen naar Henri Maartens via: henrimaartens@nva-nb.nl




 
VERSLAG THEMA-AVOND AUTISME EN PRIKKELVERWERKING

 
Op dinsdagavond 5 juni organiseerde AIC Kempen een themaavond in Oirschot.
Robert de Hoog Prikkelcoach kwam op herhaling voorlichting geven over autisme en prikkelverwerking.
 
Het was een druk bezochte avond. Er waren rond de 35 bezoekers aanwezig.
 
Robert de Hoog vertelde zeer bevlogen en enthousiast over het onderwerp.
 
Korte samenvatting:
Alle mensen krijgen per seconde gemiddeld tussen de 11 en 13 miljoen prikkels binnen. Deze gaan we filteren en dan blijven er 4.000 over. Bij iemand met autisme werkt deze filter niet goed. Ze hebben een andere sensorische informatieverwerking.  Of ze krijgen teveel of te weinig prikkels binnen. Het is altijd goed om in kaart te brengen hoe het werkt bij elke persoon met autisme. Je kunt dan samen een strategie gaan opzetten hoe om te gaan met deze prikkels en hoe deze te verwerken. Bij iemand met een verstandelijke beperking werken deze strategieën minder goed.
 
Je kunt op de site: prikkelsindegroep.nl nog veel meer over dit onderwerp vinden.
 
 
AIC ROOSENDAAL THEMA-OCHTEND "AUTIDELICT" 21 SEPTEMBER

                         "AUTIDELICT" 

We beginnen dit thema met de film “Autidelict”  Het gaat over de 2 hoofdpersonen Sam en Viggo. De dvd laat zien hoe autisme een rol kan spelen bij delicten en in de omgang met politie en justitie. De film wordt gebruikt in voorlichtingstrajecten over autisme voor politieteams, Raad voor Kinderbescherming, reclassering, advocaten, rechters en medewerkers in justitiële instellingen of in de forensische (jeugd)zorg. Ook kan de film een eye-ope ner zijn of juist erkenning en herkenning bieden voor ouders en andere naast betrokkenen van jongeren en (jong)volwassenen met autisme die met politie of justitie in aanraking komen of dreigen te komen.

Na deze film zullen we met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp.

Houd de website in de gaten om aan te melden




Datum: 21 september
Aanvang: 09:30 uur(inloop vanaf 09:15 uur)
Verwacht einde: 11:30 uur
Lokatie: de kameleon Gerard ter Borchstraat 5 Roosendaal


Voor vragen neem contact op met: aic-roosendaal@nva-nb.nl



 
 
KAATJES KEUKEN RECEPT VAN DE MAAND

                                        RECEPT VAN DE MAAND           


 
Autisme & wonen

Woon je (begeleid) zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). Soms vind je hier een recept voor 1 persoon en soms een recept voor een groep mensen. Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Deze maand een recept voor kip in het pannetje, een eenpansgerecht met kip aardappels en groenten.
 
Recept van de maand:

Kip in het pannetje (voor 6 personen)


Ingrediënten:

Kip in het pannetje (voor 6 personen)
Ingrediënten
6 drumsticks
2 uien
1 bakje champignons
100 gram worteltjes
2 zakken voorgekookte krielaardappels
50 gram margarine
peper en zout

klik om het recept te lezen, op de button recept van de maand
 
                                             

  
recept  van de maand >
 
VERSLAG AUTISME EN STRESS


 
Op woensdag 16 mei 2018 vond de bijeenkomst plaats over Autisme en Stress door Henri Mandemaker in d’n Herd in Bladel. Ca. 60 belangstellenden waren aanwezig.
Dianne Wouters, vrijwilligster van het AIC de Kempen, opende de bijeenkomst.
Henri neemt het woord van haar over en stelt zichzelf voor. Hij weet sinds 10 jaar dat hij zelf autisme heeft. Sinds 2009 is hij werkzaam bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme, de NVA. Hij heeft een folder ontwikkeld over autisme en werk voor de NVA en hij is initiator van het project autisme en stress. In dat kader zal hij hier meer over vertellen.
De hele presentatie zal nog worden verstuurd naar de deelnemers. Wil je meer informatie, ga dan naar de website: www.autisme.nl/stress.

Henri vertelt dat hij het verminderen van stress zelf heeft aangeleerd. Hij heeft een goed inzicht gekregen waarvan hij stress krijgt. Hij heeft onder andere de indeling van zijn huis aangepast en is gaan sporten.
Wat is stress? Stress kan lichamelijke en/of psychische klachten geven.
Oorzaken kunnen heel divers zijn, bijv:  sociale situaties,  normen en verwachtingen,  veranderingen,  tijdsdruk,  kwijtraken overzicht,  teveel prikkels (zie  boek “overprikkeling voorkomen” van Barbara de Leeuw),  piekeren.
Basisrust is erg belangrijk alsook pro-actief omgaan met stress.
Gevolgen van stress kunnen bijv zijn:  verbroken vriendschappen en relaties,  opleiding niet kunnen afmaken,  problemen op het werk,  depressie, angst, overspannenheid.
Tips voor het verminderen van stress: stressoren wegnemen,  goede voorbereiding,  mindfulness,  cognitieve gedragstherapie,  time-out,  grenzen bewaken,  energie opdoen (zie boek “meer rust en minder stress” incl. checklist van Marja Borsboom), zelfreflectie,  relativeren en accepteren.

Mensen met autisme ervaren stress anders, eerder en door andere oorzaken dan mensen zonder autisme. Ook is het zo dat mensen met autisme er langer over doen om de stress weer te minderen, te zorgen dat de last weer verdwijnt. Henri vertelde dat hem dat soms weken kostte. De gevolgen kunnen dus ook veel groter zijn.
Dianne dankt Henri voor zijn uiteenzetting over autisme en stress. Na de bijeenkomst wordt er nog flink nagepraat over dit zeer interessante onderwerp.

                                                             

 

 

 
WANDELING AIC BERGEN OP ZOOM 13 JULI

Op vrijdag 13 juli gaat AIC Bergen op Zoom wandelen.

De komende wandeling gaat via het Ravelein (Korneel Slootmanslaan) door de stad, kijk in de pot en het Smitsvesje via de Zoom weer terug. Onderweg zal er een pauze worden ingelast. Hier is de mogelijkheid voor een sanitaire stop en ook om op eigen kost iets te gaan drinken
Goed schoeisel is wel aan te bevelen.
Onderweg krijgt men uitleg over de vestingwerken door een van de vrijwilligers.

Wanneer: 13 juli
Hoelaat: Verzamelen om kwart voor tien, start om 10 uur.
Waar verzamelen: Korneel slootmanslaan bij de brug
 


ZONDER VRIJWILLIGERS KAN EEN AIC NIET BESTAAN

 VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR DIVERSE AIC'S
 





                        


Ben jij bekend met autisme, heb je een goed luisterend oor en wil je graag betekenisvol vrijwilligerswerk doen? Meld je dan nu aan!
 
De Nederlandse Vereniging voor Autisme in Noord-Brabant zoekt vrijwilligers voor diverse Autisme Informatie Centra. Een Autisme Informatie Centrum verzorgt inloopochtenden, lotgenotencontact avonden en thema bijeenkomsten: leerzaam, nuttig en fijn. Als vrijwilliger luister je naar lotgenoten en denk je mee over vraagstukken zoals de diagnose en alles wat daaruit voortkomt, het verwerken daarvan of beantwoord je allerlei algemene vragen over autisme. 
 
We willen een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met autisme en hun omgeving opzetten en daar is jouw hulp bij nodig. Er zijn in Noord-Brabant maar liefst 8 Autisme Informatie Centra en zonder vrijwilligers zou dat niet mogelijk zijn. 

Heb je interesse, laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

          

Er zijn Autisme Informatie Centrum in de volgende plaatsen: Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Regio De Peel en Regio de Kempen.




Heb je na het lezen interesse om vrijwilliger te worden bij een van onze AIC's, neem dan contact op met het desbetreffende AIC of met Henrimaartens@nva-nb.nl

                                                             

 

 

 
THEMA-AVOND AIC TILBURG AUTISME EN KARAKTER 19 SEPTEMBER
                  
                     AUTISME EN KARAKTER

Je bent niet je autisme, je hebt autisme!
Wie jij ‘bent’ wordt nog door veel andere factoren bepaald:
B.v. je opvoeding, de cultuur waarin je opgroeit, en je karakter.

Een manier om meer te weten over jouw karakterstructuur, is te vinden in het persoonlijkheidsmodel: het Enneagram. Er zijn negen verschillende patronen van denken, voelen en handelen, die veel invloed hebben op hoe jij in het leven staat.
Monica Doze zal deze avond vertellen over dit model.

Het is mogelijk voor aanvang van de lezing een test in te vullen die een aanwijzing kan geven in welk karakterstuk jij je het meest herkent. Invullen kost meestal ongeveer 15 minuten tijd, als je dit wilt, kom dan op tijd!

Monica is naast ervaringsdeskundige een veelzijdige autismecoach en spreker.
Haar lezingen worden ervaren als verhelderend en inspirerend!

Locatie:
Gebouw van MEE
Kloosterstraat 32
5038 VP Tilburg

Openingstijd: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Eindtijd: 21:45 uur

Kosten 2 euro per persoon
Uiterste inschrijfdatum: 19 september 2018 12:00 uur



                                             

  
Flyer thema-avond  >
 
VOORSTELLEN DE KEMPEN SPECIALS
 

           
                

In de Kempen (Eersel) elke maand activiteiten worden georganiseerd voor kinderen, jongeren, volwassenen met autisme ???
De Kempen Specials ! (onderdeel/samenwerking met AIC De Kempen)

Wij onderscheiden 3 groepen :

KIDS: kinderen van 7-12 jr. die samen met 1 van de ouders door ons georganiseerde activiteiten ondernemen. (1 keer per maand)

TEENS : 13-19 jr. die 2 keer per maand elkaar kunnen ontmoeten. 1 keer per maand chillen . En 1 keer per maand een door ons geregelde activiteit .

IETS DRINKEN : 18 jaar en ouder. Dit is een landelijke organisatie die wij ondersteunen, zodat er na het bereiken van de 18 jarige leeftijd ook nog een vervolg/aanbod is voor de TEENS. 

Activiteiten komende maand: 

KIDS:
vakantie juli en augustus. Starten weer op 9 September met activiteiten.
 
TEENS:
Zondag 1 juli Chillen, met ijs en fruitcocktails maken van 13.30-16.00 u
               15 juli-5 aug. Vakantie. 
                Starten weer op, 19 augustus met Outdoor lasergamen
Zondag 19 augustus
13:30 – 16:00 uur
Lokatie volgt later
Houd hiervoor de website in de gaten.
 
Volwassenen:
 
Iets drinken Eersel ; ANDERE WOENSDAG  ivm Eersel kermis. 
                          Is nu op 11 juli in cafe De  Mert in Eersel . Ze starten met een pubquiz.


Op zondag 1 juli organiseert de gemeente Eersel weer een prikkelarme kermis van 13:00 uur tot 14:30 uur Meer informatie zie flyer.

Nieuwsgierig geworden?
Neem een kijkje op onze website, daar is alle info duidelijk te lezen en staan onze komende activiteiten .

www.dekempenspecials.nl     

                                         
  
Flyer prikkel arme kermis >
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden