Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
Brabant
NVA
Beste lezer,
Beste lezer,
 
De schoolvakantie is weer voorbij in onze regio. Hopelijk heeft iedereen zijn spreekwoordelijke batterij weer op kunnen laden voor de 2e helft van dit jaar. Het zal voor onze AIC’s een drukke helft worden. In de aankomende maand staan er al diverse mooie thema’s op het programma, zoals te lezen valt in de nieuwsbrief. Diverse AIC's zijn ook op evenementen te vinden. 

September is ook de maand dat het bestuur van de regio Noord Brabant de jaarlijkse algemene leden vergadering organiseert. Dit jaar wordt de vergadering gehouden op 27 september.
Gastspreker dit jaar is Arie van Wijhe. Snap je wat ik bedoel? is een liefdevol, aangrijpend maar ook humoristisch relaas van een vader met een dochter met een beperking.  Arie van Wijhe beschrijft slapeloze nachten en woede-uitbarstingen.
In deze nieuwsbrief kunt u meer informatie vinden over deze lezing en over de vergadering.

Graag begroeten we bij de activiteiten van de AIC’s, er is genoeg aanbod.

Mocht u nog interesante informatie hebben voor de nieuwsbrief, dan kunt u deze sturen naar nieuwsbrief@nva-nb.nl

Namens het bestuur wens ik u weer veel leesplezier met de september uitgave van deze nieuwsbrief.

Richard de Witte
Secretaris


 
Klik hier >
THEMA-AVOND  AIC DE KEMPEN LOCATIE REUSEL DE MIERDEN: "AUTISME EN HERSENEN"    5 SEPTEMBER
 
                   THEMA-AVOND AUTISME EN HERSENEN
  
 Bij mensen met autisme werken de hersenen anders.
 Wat gaat er anders en welke gevolgen heeft dat voor het             functioneren van mensen met autisme?


Mensen met autisme praten vaak over ‘een vol hoofd’. Komt dat door de andere werking van de hersenen? Is de andere hersenwerking een verklaring van soms ineens zo boos worden of zich terugtrekken?

Door de andere hersenwerking is het voor mensen zonder autisme vaak zo moeilijk om zich voor te stellen wat dan anders gaat. ‘Brain Blocks’ is materiaal om heel concreet te laten zien hoe de werking van de hersenen van mensen met en zonder autisme van elkaar verschilt. Door wat meer te weten over de werking van de hersenen kan er een wat beter begrip ontstaan voor soms zo ander gedrag.
Op deze avond zal Anke van Wijk uitleg geven over het verschil in de werking van hersenen tussen mensen met en mensen zonder autisme. 

Er zal voldoende ruimte zijn om ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Anke zal deze avond leiden. Zij werkt al vele jaren bij Lunetzorg. Anke heeft niet het antwoord op alle vragen maar ze heeft wel veel ervaring in de ondersteuning van mensen met autisme.

Meer informatie vindt u in de bijgevoegde flyer.  

Aanmelden kan via onderstaande button


                                                                 
  
flyer thema-avond autisme en hersenen >
 
LOTGENOTENCONTACT OCHTEND OUDERS AIC BREDA 7 SEPTEMBER
 
                                   LOTGENOTEN CONTACT OCHTEND OUDERS
   
 


   Het AIC Breda organiseert op vrijdag           7 september een lotgenotencontact voor ouders. 


Na het eerste succesvolle lotgenotencontact in mei, is er nu weer een lotgenotencontact. Deze ochtend is speciaal voor ouders van kinderen met autisme. Een kind met autisme kan een behoorlijke impact hebben op de gezinssituatie. Hoe ga je daarmee om? Hoe verloopt de communicatie?
Welke uitdagingen kom je tegen? Hoe vind je de balans tussen de opvoeding van een kind met en een kind zonder autisme? Hoe zorg je voor voldoende tijd voor jezelf?

Met elkaar gaan we in gesprek. Het is fijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen. We bekijken die ochtend of we de groep opsplitsen in meerdere kleine groepen. Dat is afhankelijk van de groepsgrootte en de leeftijden van de kinderen.

Tevens zal er ook een reguliere inloop zijn in een andere ruimte.

Locatie:
Gebouw van MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda

Openingstijd: 9:30 uur inloop met koffie/thee
Aanvang: 10:00 uur start activiteit
Eindtijd: 11:30 uur

Aanmelden kan via onderstaande button


                                                                
  
flyer LOTGENOTEN CONTACTGROEP OUDERS >
 
 
ALGEMENE LEDEN VERGADERING NVA REGIO NOORD BRABANT 27 SEPTEMBER
 


                                 Algemene ledenvergadering

Donderdag 27 september vanaf 19.30 uur tot 22.00 uur. Let op: tijden worden mogelijk nog gewijzigd!
Deur open vanaf 19.00 uur. Let op: tijden worden mogelijk nog gewijzigd!

Locatie:

Grote aula in het Elisabeth Ziekenhuis Tilburg
Hilvarenbeekseweg 60 Tilburg
Route 73

Spreker:
Arie van Wijhe

Onderwerp:
Snap je wat ik bedoel? is een liefdevol, aangrijpend maar ook humoristisch relaas van een vader met een dochter met een  beperking. Arie van Wijhe besc hrijft slapeloze nachten en woede-uitbarstingen. Maar dan zijn er de momenten die het allemaal waard maken: wanneer Marije, op haar unieke manier, plotseling laat merken hoeveel haar ouders voor haar betekenen.


Al vroeg valt op dat Marije zich anders ontwikkelt dan andere kinderen. Ze ligt ’s nachts tandenknarsend in haar bedje, kijkt het liefst niemand aan en kan uren in haar eigen wereld verdwijnen. Wanneer ze vijf is, wordt na een reeks onderzoeken eindelijk de diagnose gesteld: Marije is autistisch.

Over de auteur
Arie van Wijhe (1948) werkte als manager en directeur binnen commerciële en maatschappelijke organisaties. Eerder verscheen van zijn hand het autobiografisch
boek Angstig verliefd over de liefdevolle relatie tussen een grootvader en zijn kleinzoon, en indirect over het verband tussen passie en leiderschap.
In Dokter, luister nou!, zijn tweede (auto)biografisch boek, wordt schrijnend zichtbaar wat de gevolgen voor patiënten kunnen zijn van de marktwerking in de zorg, de bezuinigingen en het voorschrijven van protocollen. Van Wijhe legt vanuit patiëntperspectief de paradox van ons huidig zorgsysteem pijnlijk bloot.

Omstreeks 21.00 uur is er een korte pauze waarna er vragen gesteld kunnen worden. Let op: tijden worden mogelijk nog gewijzigd!
Rond 21.45 uur volgt de officiële ledenvergadering. Let op: tijden worden mogelijk nog gewijzigd!

 

Kosten:
NVA-leden gratis
Niet-leden 5 euro


 
LOTGENOTENCONTACT AIC EINDHOVEN: "EEN ZINNEPRIKKELEND LEVEN"                         12 SEPTEMBER
                                 


                    EEN ZINNENPRIKKELEND LEVEN

           



Op deze ochtend vertonen wij de film 'Een zinnenprikkelend leven' over pubers met autisme.

In deze fillm vertellen Marieke en Daryll openlijk over hun leven met autisme.
Centraal in de film staat de manier waarop Marieke en Daryll hun autisme een plaats proberen te geven in hun
dagelijkse leven en de energie die het de omgeving kost om deze jongeren een zo normaal mogelijk leven te laten leiden. De jongeren en hun ouders geven ons een kijkje in hun dagelijks leven met alle ups en downs
en dat zorgt voor mooie en soms ook aangrijpende beelden.

Thema's die aan bod komen zijn:
• Uitgaan
• Verliefdheid
• Seksualiteit
• Kijken naar de toekomst

De film duurt 25 minuten. Na de film is er volop gelegenheid om vragen te stellen en na te praten.

Locatie:
De Korenaer
Strausslaan 1
5653 AJ Eindhoven

Openingstijd: 9:30 uur
Aanvang: 10:00 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 11 september 2018


    
fLYER een zinnenprikkelend leven >
 
H2O UNPLUGGED OOK VOOR VOLWASSENEN MET AUTISME

                Kom ook naar H2O Unplugged, een muzikaal feestje. 
 
Samen met het bestuur van H2O heeft de stichting Helpusaut, H2O unplugged op 14 september 2018 toegankelijker gemaakt voor volwassenen met autisme. Door het programma af te stemmen op de doelgroep weten ze precies waar wat is, hoe laat ze ergens moeten zijn en wie er zijn als begeleiding / aanspreekpunt. Na een Kasteentuinconcert, een carnavalsavond bij de Spekzullekes, een avond bij Helmond Sport en een High Tech ontdekkingsroute bij Automotive is dit het vijfde Helmondse evenement waarbij dit gebeurt. Iedere volwassene met autisme in de regio Helmond kan zich tot en met 7 september 2018 aanmelden voor dit afgestemde programma via www.helpusaut.nl.Stichting Helpusaut vindt het fantastisch dat al deze Helmondse organisaties de jongvolwassen met autisme verder willen helpen.

Kom ook naar H2O Unplugged, een muzikaal feestje.
10 zangers en zangeressen met Helmondseroots zingen 1 of 2 covers van hun muzikale helden. Dit kan van alles zijn: Rock, Pop, Nederlandstalig of kleinkunst. Ze worden begeleid door een professionele “Unplugged” band van 4 personen.

Je bent niet alleen!
Er zijn al aanmeldingen binnen van de vaste groep jongvolwassenen met autisme die maandelijks samenkomen. Jongvolwassenen met autisme die aan een evenement willen deelnemen, ervaren doorgaans veel obstakels. Vaak hebben ze moeite met het aangaan en onderhouden van sociale contacten. Hun gebrek aan inzicht, overzicht en sociale vaardigheden kan leiden tot eenzaamheid en sociaal isolement. Bij H2O Unplugged is er begeleiding die je binnen de groep welkom heet en waar je op terug kunt vallen als er iets is.

Ook wij doen mee
Met het project ´Ook wij doen mee´ wil de Helmondse stichting Helpusaut jongvolwassenen met autisme stimuleren om deel te nemen aan georganiseerde evenementen in Helmond.
We bespreken de obstakels die de jongvolwassenen met autisme ervaren met organisaties.Zo creëren we meer bewustzijn. Vaak kunnen hun evenementen in het vervolg met een paar kleine aanpassingen geschikt worden gemaakt voor deze groep. Ook komt er zo extra aandacht en begrip voor de problematiek van de jongvolwassenen met autisme. De uitvoering van de activiteiten is niet het doel op zich: meedoen aan de evenementen, het samenzijn en het omgaan met ‘de grote boze buitenwereld’ is het belangrijkste.

Stichting Helpusaut
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de donaties van het Stadslab Helmond, de Stichting Steun Welzijnszorg Helmond, de Lions Club Gewest Helmond en enkele donateurs uit Helmond.
De stichting Helpusaut biedt jongvolwassenen met autisme ondersteuning op het gebied van ontspanning en vrije tijd ten einde het sociaal isolement te voorkomen en een optimale deelname aan onze maatschappij te bevorderen. Jongvolwassenen met autisme in de regio Helmond kunnen al gratis deelnemen aan de maandelijkse samenkomsten die de stichting Helpusaut, vanaf 2009, voor hen organiseert.

Aanmelden kan via onderstaande button.





 
KORT NIEUWS

Blog voor NVA Noord Brabant website




Voor de website van NVA Noord Brabant zijn we opzoek naar bloggers. Lijkt het je leuk om een blog te delen, of ben je er helemaal nieuw in en wel je wel graag schrijven. Meldt je dan nu aan bij onze secretaris. 

We zien graag je blog tegemoet.

Prikbord

Heeft u een niet commercieel bericht, wat aandacht verdient, plaats het dan op onze website. Er zijn geen kosten aan verbonden, en u bereikt een groot publiek. Houd er wel rekening mee dat het een kort en bondig b ericht is, geschikt voor een prikbord.

Meer weten of een bericht plaatsen, stuur dan een bericht naar onze secretaris (secretaris@nva-nb.nl)
Na goedkeuring zal het bericht geplaats worden.  

 
THEMA-OCHTEND AIC ROOSENDAAL:  "AUTIDELICT" 21 SEPTEMBER
                                 


                           AUTIDELICT
         
           In “Autidelict” worden Sam en Viggo gevolgd.



Zij laten op indringende wijze zien hoe autisme een rol kan spelen bij delicten en in de omgang met politie en justitie. Professionals zoals hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter en de bij Sam en Viggo betrokken politierechercheurs geven nuttige tips over hoe te handelen wanneer u te maken krijgt met een verdachte met autisme.

Deze ochtend zal ook Lindsay Schijvenaars van de politie Roosendaal aanwezig zijn. Lindsay is een van de jeugdagenten van Roosendaal. Na de film zal er ruimte zijn om met elkaar, maar ook met Lindsey in gesprek te gaan. 

We starten de bijeenkomst met het gezamenlijk kijken naar film

Locatie:
De Kameleon
Gerard ter Borchstraat 51
4703 NL Roosendaal

Openingstijd: 9:15 uur.
Aanvang: 9:30 uur.
Eindtijd: 11:30 uur.


Aanmelden kan via onderstaande button



    
fLYER autidelict >
 
AUTISME STEUNPUNT ZUID OOST BRABANT

                 Autisme en gesprekken voeren 
 




We horen vaak dat gesprekken voeren met kinderen met autisme lastig gevonden wordt. Gesprekken lopen stroef en men krijgt andere antwoorden dan men verwacht. Leerlingen met autisme kunnen echter als geen ander vertellen wat ze nodig hebben om goed het onderwijs te kunnen volgen, maar dan moet men wel de juiste vragen stellen. Onze ervaring is dat er vaak open vragen worden gesteld: Wat is er? Hoe gaat het? Wat kunnen we voor je doen? Veel leerlingen met autisme hebben daar geen antwoord op. Op meer concrete gesloten vragen kunnen ze prima antwoord geven. Als ze maar weten waar het gesprek over gaat en waarom het gevraagd wordt.  
 
Als iemand communiceren en sociale omgang lastig vindt, is een gesprek voeren een hele uitdaging voor hen. Je doet dit het liefst alleen als het nodig is, het jou iets oplevert of binnen je interessegebied valt. Degene die in gesprek wil gaan of het gesprek wil leiden, moet dan weten hoe je dit aan moet pakken.  Een goede communicatie is belangrijk om goed te kunnen ondersteunen. Er zijn verschillende manieren voor verschillende doeleinden.   

Als je vaker gesprekken voert met kinderen en jongeren met autisme en daar vaardiger in wilt worden, kun je bij het Autisme Steunpunt 2 workshops volgen. Tijdens deze workshops maak je kennis met de achtergrond en met 4 strategieën om verduidelijkende en oplossingsgerichte gesprekken te voeren.  

De volgende data staan gepland: 

‘Autisme en gesprekken’ op 12 september 2018 van 13.30 tot 17:00 uur  

‘Autisme en socratische gesprekken’ op 10 oktober 2018 van 13.30 tot 17:00 uur  

Locatie: MBS, Venetiëstraat 43, Eindhoven 

Meer informatie vind je op: https://www.autismesteunpunt.nl/wat-we-doen/autisme-en-gesprekken-voeren 
 
Deze workshops kunnen ook bij u op locatie gegeven worden. Wij bespreken dit graag met u. Neem daarvoor contact op via info@autismesteunpunt.nl 

 

 
www.autismesteunpunt.nl
info@autismesteunpunt.nl
088 – 2140102
 
Meld je op onze homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief!
 

aic bergen op zoom gaat verhuizen

 

AIC Bergen op Zoom gaat verhuizen.
Na een jaar gezeten te hebben in de het gebouw van de Kameleon gaat 



AIC Bergen op Zoom nu naar het volgende adres:


Gerardushof  
Goudenbloemstraat 2
4611 RH Bergen op Zoom

De vrijwilligers staan nu elke 2e donderdag ochtend van 09:30 uur tot 11:30 uur voor u klaar, ook tijdens de vakanties!


U moet hier de bel "recreatieruimte" gebruiken. 











Hieronder vind u een overzicht welke datums dat het AIC geopend is.

INLOOPOCHTENDEN 2018-2019
donderdag 13 september 2018
donderdag 11 oktober 2018
donderdag 8 november 2018
donderdag 13 december 2018
donderdag 10 januari 2019
donderdag 14 februari 2019
donderdag 14 maart 2019
donderdag 11 april 2019
donderdag 9 mei 2019
donderdag 13 juni 2019


                             

   

 

 

VACATURE COORDINATOR diverse regio's
 Vacature coördinator  diverse regio's

De NVA Noord-Brabant zoekt per direct een coordinator die het AIC willen leiden. Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme. De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervaringsdeskundigen.
De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het samen begeleiden en aansturen van een team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.
Wij bieden u het werken met een enthousiast team, deskundigheidsbevordering middels cursussen en ondersteuning vanuit het regionaal bestuur.

We zoeken een coordinator voor de regio Den Bosch, regio Tilburg en regio Eindhoven

Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,19 per km, of volgens de tarieven van openbaar vervoer.
Zoals alle functies binnen NVA Noord Brabant is dit ook een vrijwilligers functie, géén betaalde functie.
Voor meer informatie kunt u mailen naar Henri Maartens via: henrimaartens@nva-nb.nl




 

aic  OIRSCHOT: "OUDERCONTACTGROEP VOOR KINDEREN MET ASS"            19-09-2018 
 
 Op woensdag 19 september 2018 start AIC De Kempen in Oirschot een 6   wekelijkse oudercontactgroep voor kinderen met een autisme spectrum   stoornis. De bijeenkomsten worden begeleid door vrijwilligers (zelf ouders   van) en zijn gericht op het uitwisselen van tips en informatie, het leggen   van contacten en het behandelen van thema’s.


“Toen mijn kind de diagnose ASS kreeg kende ik in mijn omgeving geen ouders van een kind met dezelfde diagnose. Dit voelde als een gemis. Heel veel zaken moest ik zelf maar uitzoeken. Een probleem, waar je als ouder tegen aan loopt is onbegrip en je alleen voelen, je weet niet waar je moet zoeken, of hoe andere ouders dingen aanpakken.”

De koers bepalen we samen waarbij de inbreng van de ouders het allerbelangrijkste is. Zij zijn tenslotte de ervaringsdeskundigen bij uitstek. Alle onderwerpen die zij willen bespreken zijn van belang. Te denken valt aan vrijetijdsbesteding, passend onderwijs, seksuele opvoeding, gamen, etc. De kracht van de oudercontactgroep is dat kennis en informatie worden gedeeld en de ouders elkaar kunnen adviseren en steunen.

Deze bijeenkomsten worden gehouden van 19.30-21.00 uur in de ruimte "Ons Huis" (1ste etage) in D'n Enck, De Loop 67, 5688 EW Oirschot.

Deelname aan de oudercontactgroep is gratis MAAR.... wij stellen het zeer op prijs indien u lid wordt/bent van de NVA.

Het lidmaatschap van € 5,- per maand geeft u gratis toegang tot de oudercontactgroepen. Daarnaast ontvangt u het kwartaalblad ENGAGEMENT, korting op de aanschaf van de Autipas, kunt u gratis naar NVA/Balans lezingen en gratis of met korting naar Voorlichtingsbijeenkomsten in de regio.

Meer informatie of opgeven voor deze oudercontactgroep kan via aicdekempen@nva-nb.nl (vol=vol).



 
KAATJES KEUKEN RECEPT VAN DE MAAND

                                        RECEPT VAN DE MAAND           


Autisme & wonen
Woon je (begeleid) zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). Soms vind je hier een recept voor 1 persoon en soms een recept voor een groep mensen. Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Deze maand een recept voor twee ingrediënten die je misschien niet zo goed kent: aubergine en halloumi kaas.


Iedere week kom ik bij Angela uit Deurne (de naam en woonplaats heb ik veranderd). Ze wil voor zichzelf en voor anderen leren koken. Ze leert gerechten koken met haar favoriete ingrediënten maar ook met ingrediënten die ze nog niet zo goed kent. Ze houdt van “functioneel” eten, dus niet te veel smaken of poespas. Ze dacht dat ze aubergine heel vies vond. Ze had aubergine alleen nog maar gekookt en gestoofd gegeten. Ik heb haar niet verteld dat aubergine best heel lekker is. Dat had ik kunnen doen ….

In het begin bracht ik de boodschappen mee voor Angela. Het is zo overprikkelend om boodschappen te doen. Die bewuste keer sneed ik een paar schijfjes aubergine af. Die bakte ik krokant en bruin in een pannetje. En ik nam zelf een hapje. “Wil je eens ruiken aan de aubergine?” Angela was meteen totaal overtuigd. Voortaan staat er vaak een aubergine op haar boodschappenlijstje.
Salade van aubergine met halloumi (voor 2 personen)

Ingrediënten
1 aubergine
1 eetlepel olijfolie
100 gram halloumikaas


klik om het recept te lezen, op de button recept van de maand
 
                                             

  
recept  van de maand >
 
FOTO-EXPOSITIE "HOE KIJK AUTISME" T/M 5 OKTOBER 
 
Op maandag 27 augustus opent wethouder Renate Richters de foto-expositie ‘Hoe Kijkt Autisme’ 
in het stadhuis van Eindhoven. Fotograaf Ivo Ketelaar laat de alledaagse werkelijkheid zien door de ogen van iemand met autisme. Deze expositie is bedoeld om mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen en wederzijds begrip te vergroten. De foto-expositie is tot en met vrijdag 5 oktober gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het stadhuis.

Fotograaf Ivo Ketelaar wil met deze expositie laten zien hoe iemand met autisme naar de alledaagse werkelijkheid kijkt en welke emoties beelden bij een autist kunnen oproepen. Dat wordt gedaan aan de hand van fotobeelden en bij de beelden behorende korte teksten. Het geheel geeft mensen zonder autisme een idee hoe iemand met autisme het betreffende beeld kan beleven.

Tonen van emoties
Ivo Ketelaar legt uit: “Deze expositie gaat om het tonen van beleving en emoties van mensen met autisme. Emoties waarvan wordt gezegd dat autisten die niet hebben. Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik ga die emoties tonen in Hoe Kijkt Autisme. Hiermee probeer ik mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen. Het is mijn bedoeling kennis over en begrip voor autisme op een persoonlijke manier te vergroten.”

De foto-expositie Hoe Kijkt Autisme is van 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 te bezichtigen in het stadhuis van Eindhoven. Voor de actuele openingstijden kijkt u op de website van de gemeente Eindhoven ( eindhoven.nl ). De expositie is vrij toegankelijk. 

Ivo Ketelaar
Ivo Ketelaar is professioneel fotograaf, is 58 jaar en heeft zelf het syndroom van Asperger (een vorm van autisme).

 

 

 
AUTISMECAFE 073 10 SEPTEMBER









Wij nodigen ouders, familieleden en andere belangstellenden uit deel te nemen aan deze avond van het autismecafé 073.

Het thema van deze avond is:

Mijn leven met autisme wordt steeds mooier

Deze avond gaan we in gesprek met Jeroen Spapens. Nadat hij vastliep op zijn werk als leraar speciaal onderwijs en herstelde van een burn-out kreeg hij op latere leeftijd de diagnose Asperger en ADHD. Hij heeft problemen ondervonden o.a. rondom relaties, huwelijk en zijn werk. Hij zal ons deze avond meenemen in zijn leven met autisme. Hij wil door zijn ervaringen en strubbelingen te delen laten zien dat je met autisme een heel mooi leven kan hebben, niet altijd makkelijk maar zeker mogelijk.

Hij kwam er zelf achter dat achter een berg van moeilijkheden een land van mogelijkheden lag. Hij ontdekte zijn passie voor muziek en zang en hij praat graag over hoe je weer terug kan komen in je eigen kracht als alles even tegen lijkt te zitten. Hij heeft in de voorstelling ‘F*ck You Rainman! Autishow’ gespeeld en heeft net een nieuwe solovoorstelling klaar ‘Helló Rain Man!’ (www.juggleafuture.nl) Tijdens deze avond zal hij ook een aantal van zijn liedjes ten gehore brengen. Peter Giellissen, onze vaste gespreksleider, gaat vanavond met Jeroen in gesprek.

Zoals u van ons gewend bent, is er ruime gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen.

Locatie: Lunchcafé In de Roos, Zuiderparkweg 282 te ‘s -Hertogenbosch (gratis parkeergelegenheid aanwezig)
Tijd: 20.00 uur - 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur met een kop koffie of thee.
Toegang: Gratis, aanmelden is niet nodig
Gespreksleider: Peter Giellissen Gasten: Jeroen Spapens Oudervereniging Balans en het AIC Den Bosch van de NVA zijn aanwezig met een stand.

Wees welkom namens de werkgroep van Autismecafé 073. Bij vragen kunt u contact opnemen via autismecafé073@outlook.com.

                        








                                                             

 

 

 
ZONDER VRIJWILLIGERS KAN EEN AIC NIET BESTAAN

 VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR DIVERSE AIC'S
 





                        


Ben jij bekend met autisme, heb je een goed luisterend oor en wil je graag betekenisvol vrijwilligerswerk doen? Meld je dan nu aan!
 
De Nederlandse Vereniging voor Autisme in Noord-Brabant zoekt vrijwilligers voor diverse Autisme Informatie Centra. Een Autisme Informatie Centrum verzorgt inloopochtenden, lotgenotencontact avonden en thema bijeenkomsten: leerzaam, nuttig en fijn. Als vrijwilliger luister je naar lotgenoten en denk je mee over vraagstukken zoals de diagnose en alles wat daaruit voortkomt, het verwerken daarvan of beantwoord je allerlei algemene vragen over autisme. 
 
We willen een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met autisme en hun omgeving opzetten en daar is jouw hulp bij nodig. Er zijn in Noord-Brabant maar liefst 8 Autisme Informatie Centra en zonder vrijwilligers zou dat niet mogelijk zijn. 

Heb je interesse, laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

          

Er zijn Autisme Informatie Centrum in de volgende plaatsen: Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Regio De Peel en Regio de Kempen.




Heb je na het lezen interesse om vrijwilliger te worden bij een van onze AIC's, neem dan contact op met het desbetreffende AIC of met Henrimaartens@nva-nb.nl

                                                             

 

 

 
VOORSTELLEN DE KEMPEN SPECIALS
 

           
                

In de Kempen (Eersel) elke maand activiteiten worden georganiseerd voor kinderen, jongeren, volwassenen met autisme ???
De Kempen Specials ! (onderdeel/samenwerking met AIC De Kempen)

Wij onderscheiden 3 groepen :

KIDS: kinderen van 7-12 jr. die samen met 1 van de ouders door ons georganiseerde activiteiten ondernemen. (1 keer per maand)

TEENS : 13-19 jr. die 2 keer per maand elkaar kunnen ontmoeten. 1 keer per maand chillen . En 1 keer per maand een door ons geregelde activiteit .

IETS DRINKEN : 18 jaar en ouder. Dit is een landelijke organisatie die wij ondersteunen, zodat er na het bereiken van de 18 jarige leeftijd ook nog een vervolg/aanbod is voor de TEENS. 

Activiteiten komende maand: 

Na een zonnige vakantie gaan De vrijwilligsters van De Kempen Specials ook weer starten met hun activiteiten.

Op deze manier nodigen wij iedereen uit om eens een kijkje te komen nemen bij een van onze activiteiten voor kinderen, tieners en volwassenen in Eersel.
Neem vooraf een kijkje op onze website wwwdekempenspecials.nl  zodat u goed op de hoogte bent.

KIDS 7-12 jr.
Zondag 9 sept. Is er een gezinsdag in speeltuin De Hofstad in Bladel (14.00-16.00u)
De speeltuin is afgehuurd door ons. Gezellig spelen met een lekker hapje erbij.
Aanmelden via de site van DE KEMPEN SPECIALS of klik hier

TEENS 13-19 jr.
2 sept. Is er een chill.(13.30-16.00u)
Gezellig elkaar ontmoeten met spelletjes, iets bakken, en kletsen.
Lokatie : zie site DE KEMPEN SPECIALS.


Volwassenen:
Woensdag 5 sept. IETS DRINKEN in Eersel (19.00-23.00u)
De netwerkborrel voor volwassen met autisme . Aanmelden niet nodig !
Er wordt gestart met een pupquiz.
Café De Mert in Eersel 
Markt 12 Eersel

Nieuwsgierig geworden?
Neem een kijkje op onze website, daar is alle info duidelijk te lezen en staan onze komende activiteiten .

www.dekempenspecials.nl     

                                         
  
Flyer DKS september >
 
THEMA-AVOND AIC TILBURG AUTISME EN KARAKTER 19 SEPTEMBER
                  
                     AUTISME EN KARAKTER

 Je bent niet je autisme, je hebt autisme!
 Wie jij ‘bent’ wordt nog door veel andere factoren bepaald:
 B.v. je opvoeding, de cultuur waarin je opgroeit, en je karakter.

Een manier om meer te weten over jouw karakterstructuur, is te vinden in het persoonlijkheidsmodel: het Enneagram. Er zijn negen verschillende patronen van denken, voelen en handelen, die veel invloed hebben op hoe jij in het leven staat.
Monica Doze zal deze avond vertellen over dit model.

Het is mogelijk voor aanvang van de lezing een test in te vullen die een aanwijzing kan geven in welk karakterstuk jij je het meest herkent. Invullen kost meestal ongeveer 15 minuten tijd, als je dit wilt, kom dan op tijd!

Monica is naast ervaringsdeskundige een veelzijdige autismecoach en spreker.
Haar lezingen worden ervaren als verhelderend en inspirerend!

Locatie:
Gebouw van MEE
Kloosterstraat 32
5038 VP Tilburg

Openingstijd: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Eindtijd: 21:45 uur

Kosten 2 euro per persoon
Uiterste inschrijfdatum: 19 september 2018 12:00 uur



                                             

  
Flyer thema-avond  >
 
NVA AUTISME CONGRES: " AUTISME IN ONTWIKKELING" 9 NOVEMBER
    





                                     Autisme in ontwikkeling!

Het thema van het NVA Autisme Congres 2018 is Autisme in ontwikkeling! Dit thema benaderen we vanuit verschillende invalshoeken. Allereerst is er aandacht voor de ontwikkeling van onze kennis over autisme en veranderende visies op wat autisme ‘is’. Daarnaast gaat het over wat een diagnose autisme betekent voor je ontwikkelingsperspectief, en wat al dan niet helpt om de ontwikkeling van mensen met autisme tot bloei te brengen gedurende de diverse fases in de levensloop.
                                             
  
PROGRAMMA NVA CONGRES >
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden