NIEUWSBRIEF • OUDERVERENIGING BALANS • SEPTEMBER 2018
  Lees online  |  Afmelden
Balans

(Advertentie)
Advertentie Lexima
Beste lezer,

Dit is de september-nieuwsbrief van oudervereniging Balans.
Met hierin onder andere:

  • aandacht voor de bijzondere dyslexie-special van ons ledenblad BM,
  • de versoepeling van de verplichte onderwijstijd,
  • onderzoek naar autisme en allergie en
  • de grote korting voor Balansleden die in november naar het NVA Autisme Congres willen.
 
18 september komt de nieuwste BM uit
   BM4

Hierin onder meer een extra dikke special over dyslexie en het initiatief van Balans tot het Stimuleringsprogramma Dyslexie van OCW. Dit vier jaar durende plan van aanpak maakt scholen en beleidsmakers bewust van de dyslexieproblematiek en ondersteunt professionals en ouders met nieuwe inzichten. Gasthoofdredacteuren zijn de twee vooraanstaande dyslexiespecialisten dr. Ria Kleijnen en drs. Evelien Krikhaar. Chantal Diemel (op de foto met haar gezin) vertelt over haar vier kinderen, van wie er drie dyslexie hebben.

Verder in BM4
 

 
Onderzoek bevestigt relatie autisme en allergie
Autisme en allergie

Kinderen met autisme hebben veel vaker last van allergieën dan andere kinderen. Vooral voedselallergie komt in deze doelgroep opmerkelijk vaak voor, zo stelt een grootschalig – niet onomstreden – Amerikaans onderzoek.

Lees meer op Balansdigitaal.nl

 
Maatwerk in onderwijstijd mogelijk
Maatwerk in onderwijstijd

Sommige kinderen kunnen vanwege psychische of lichamelijke beperkingen  (tijdelijk) niet voltijds naar school. Sinds 1 augustus van dit jaar kunnen deze leerlingen een op maat gemaakt onderwijsprogramma volgen. Indien nodig mag hierin worden afgeweken van de standaard onderwijstijd. Een belangrijke doorbraak voor kinderen met ontwikkelingsproblemen.

Lees meer op Balansdigitaal.nl

 
Toegang tot dyslexie-onderzoek voor zittenblijvers
   Dyslexie

Onderzoek naar de oorzaak van ernstige lees- en spellingproblemen wordt alleen vergoed als is voldaan aan bepaalde criteria. Sinds kort is er ook een richtlijn voor zittenblijvers: de Richtlijn Omgaan met doublures van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie.

Lees meer op Balansdigitaal.nl

 
BalansKIDS, voor en door kinderen
   BalansKIDS nr4

Kent u BalansKIDS al? Dat is een grappig, leerzaam en toegankelijk geschreven tijdschrift voor kinderen met ontwikkelingsproblemen én hun broertjes, zusjes en vrienden. Voor een kleine meerprijs ontvangt u BalansKIDS bij uw abonnement op BM. In de laatste BalansKIDS staat onder andere het verhaal van Tyche die dyslexie heeft. Als Tyche te lang achter elkaar leest, gaan de letters dansen voor haar ogen.

Lees meer op Balansdigitaal.nl

 
Ouders ontmoeten ouders op het Balans-forum

Dankzij het besloten online forum van Balans kunnen ouders van kinderen met ontwikkelingsproblemen heel makkelijk met elkaar in contact komen. Ze vinden er (h)erkenning, stellen elkaar vragen en wisselen waardevolle ervaringen en tips uit. Het besloten Balans-forum is alleen toegankelijk voor leden van Balans.
 
Lees meer op Balansdigitaal.nl


Word lid van Balans

Met korting naar het NVA Autisme Congres!
NVA Autismecongres 2018

Komt u ook naar het NVA Autisme Congres op 9 november in Utrecht? Chris Kuiper, lector aan de Hogeschool Leiden, zal een lezing houden over de voor leerlingen met autisme vaak ingrijpende overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. En Actrice Romana Vrede zal jongeren met autisme interviewen over relaties. Tip: Balansleden betalen het gereduceerde tarief van 60 euro (in plaats van 150 euro)!

Lees meer op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme

Oproep ouders van kinderen met DCD
Oproep DCD

Heeft u een kind met DCD? Dan vragen wij u om mee te doen aan een belangrijk wetenschappelijk onderzoek waarbij Balans nauw is betrokken. Dit is mogelijk door een online-vragenlijst in te vullen over de informatievoorziening en empowerment van ouders van kinderen met DCD.

Lees meer op Balansdigitaal.nl

 
Thema-avond over Leerrecht & Zorgplicht
     Regiokaartje

De afdeling Rijnland van Balans organiseert op
27 september een gratis bijeenkomst over ‘leerrecht & zorgplicht’ in Zoetermeer, in samenwerking met Ouders & Onderwijs.
De presentatie is bedoeld voor ouders en andere belangstellenden.

Lees meer op Balansdigitaal.nl

 
Training Actief Opvoeden
Training Actief Opvoeden
Als ouder van een kind met ontwikkelingsproblemen reageer je door je eigen emoties - zoals bezorgdheid of frustratie - niet altijd zoals je zou willen. Tijdens de training ACTief Opvoeden leer je om je reactie bewuster te kiezen. De cursus - vormgegeven op basis van Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) - geeft geen pasklare antwoorden over wat ‘goed opvoeden is’, maar is gericht op de ontwikkeling van de ouderrol.
De eerstvolgende training start op 26 september.
 
Lees meer op Balansdigitaal.nl


 
Website Autisme Jonge Kind is live!
     vvv   
AutismeJongeKind
Het digitale platform Autisme Jonge Kind (AKJ) is in de lucht! Hierop kunnen ouders en professionals informatie vinden over autisme bij jonge kinderen met (een vermoeden) van autisme. Bijvoorbeeld over belangrijke signalen die kunnen wijzen op autisme, zoals het niet brabbelen of niet lachen naar anderen met 12 maanden.

Ga naar AutismeJongeKind.nl


 
BOEK NODIG? BESTEL HET VIA BALANSSHOP.COM!

In de webshop balansshop.com vindt u alle (vak)literatuur op het gebied van ontwikkelingsproblemen als ADHD, autisme en dyslexie. Maar ook voor romans, kinderboeken en spelletjes kunt u terecht bij balansshop.com. Van elke aankoop gaat tien procent naar Balans, zonder dat u meer betaalt. Alvast hartelijk dank! 
 
Oudervereniging BALANS
Weltevreden 4a
3731 AL De Bilt

T (030) 225 5050
 
Aanmelden  |   Afmelden
 
Website  |   Contact  |Doorsturen
 
|  Mijn gegevens