Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
NVA
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste lezer, 

Dit is de september-nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) met hierin onder andere aandacht voor:

  • Het NVA AutismeCongres
  • Het gebrek aan passend onderwijs in het mbo
  • De eerste autisme-vriendelijke supermarkt
  • Autisme en allergie
 

 

TIP !

NVA-leden kunnen meerdere toegangskaarten voor het NVA AutismeCongres 2018 kopen
tegen het gereduceerde tarief
van 60 euro (in plaats van 150 euro)!

Neem dus gerust uw vrienden,
buren en collega’s mee
naar Utrecht op
9 november!

AANMELDEN
>

GEBREK AAN PASSEND ONDERWIJS IN HET MBO

In een gezamenlijke brief roepen de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en Oudervereniging Balans de Tweede Kamer op om ervoor te zorgen dat óók het mbo eindelijk werk maakt van passend onderwijs.
De deze week verstuurde Kamerbrief (plus ons
mbo-dossier) is mede-ondertekend door Vanuit Autisme Bekeken en PAS. Op 12 september vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over het mbo. 
MEER LEZEN >
 
 

PROGRAMMA NVA AUTISMECONGRES IS BEKEND

Banner NVA AutismeCongres 2018

Het programma van het NVA AutismeCongres 2018 - met als thema Autisme in Ontwikkeling - is nu helemaal bekend! Het zal op 9 november onder andere gaan over de nieuwe Autisme Canon Nederland, pittige overgangsmomenten in het onderwijs en in de zorg, relaties, wonen met autisme, crisisbehandeling en de verschillende manieren waarop je naar autisme kunt kijken. U komt dit jaar toch ook? 

AANMELDEN >
 



EERSTE NEDERLANDSE SUPERMARKT VOERT PRIKKELARM UUR IN

Bij een Albert Heijn-vestiging in het Brabantse Sint-Michielsgestel kunnen klanten binnenkort één uur per week ‘prikkelarm’ winkelen. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een Nederlandse supermarkt rekening houdt met klanten met autisme. ‘Kunnen ze die lichtdimmers voortaan niet altijd gebruiken?’






MEER LEZEN >
 
 

NIEUWE FRAUDEWET ONDERMIJNT MEDISCH BEROEPSGEHEIM

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roept de Eerste Kamer in een brief op om niet in te stemmen met de nieuwe fraudewet. De reden hiervoor is dat deze wet het medisch beroepsgeheim aantast. 

Op dinsdag 11 september bespreekt de Eerste Kamer
de Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg.
Dit wetsvoorstel verplicht onder andere gemeenten, zorgverzekeraars en uitvoerders van de
Wet langdurige zorg (Wlz) om vertrouwelijke patiëntgegevens met elkaar te delen.

MEER LEZEN >
 
 

ONDERZOEK BEVESTIGT RELATIE AUTISME EN ALLERGIE

Kinderen met autisme hebben veel vaker last van allergieën dan andere kinderen. Vooral voedselallergie komt in deze doelgroep opmerkelijk vaak voor, zo stelt een grootschalig - niet onomstreden - Amerikaans onderzoek. Over hoe de relatie tussen autisme en allergieën er precies uit ziet - oorzaak en gevolg - tasten de onderzoekers in het duister.
MEER LEZEN >
 
 
nva-AMBASSADEUR MARC EVERS WINT WÉÉR GOUD!

Heel erg trots is de NVA op haar ambassadeur Marc Evers. In augustus won de tweevoudig Paralympisch zwemkampioen  Evers twee gouden medailles tijdens de World Para Swimming European Championships in Dublin.
Hij werd Europees kampioen 100-meter rugslag én Europees kampioen vlinderslag. Van harte gefeliciteerd Marc!




OOK REGULIERE SCHOLEN MOGEN AFWIJKEN VAN DE ONDERWIJSTIJD

Sinds augustus 2018 is het in het reguliere onderwijs mogelijk om af te wijken van de onderwijstijd. Ook wil minister Slob van Onderwijs het mogelijk maken dat leerlingen tijdelijk onderwijs volgen op een particuliere school. 
Dit staat in een brief over passend onderwijs die minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ChristenUnie) nog voor het zomerreces stuurde aan de Tweede Kamer.
MEER LEZEN >
 
 

BLOG OVER RIJBEWIJSKEURING BIJ AUTISME

De NVA-blog Rijbewijskeuring van huisarts Els van Veen maakte onlangs veel reacties los op de sociale media.

‘Ongevraagd verschaf ik het CBR extra informatie waaruit volgens mij moet blijken dat deze jonge student niet psychisch is gestoord en prima een auto kan besturen.
Nu maar hopen dat het CBR een dure extra keuring niet nodig vindt.’
MEER LEZEN >
 
 

WEBSITE AUTISME JONGE KIND IS LIVE!

Het digitale platform Autisme Jonge Kind (AKJ) is in de lucht! Hierop kunnen ouders en professionals informatie vinden over autisme bij jonge kinderen met (een vermoeden van) autisme. Bijvoorbeeld over belangrijke signalen die kunnen wijzen op autisme, zoals het niet brabbelen of niet lachen naar anderen met 12 maanden.
GA NAAR AUTISMEJONGEKIND.NL >
 
 

TRAINING ACTIEF OPVOEDEN

Als ouder van een kind met ontwikkelingsproblemen reageer je door je eigen emoties - zoals bezorgdheid of frustratie - niet altijd zoals je zou willen. Tijdens de training ACTief Opvoeden leer je om je reactie bewuster te kiezen.

De cursus - vormgegeven op basis van Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) - geeft geen pasklare antwoorden over wat ‘goed opvoeden is’, maar is gericht op de ontwikkeling van de ouderrol.

De eerstvolgende training start op 26 september.
MEER LEZEN OP BALANSACADEMY.NL >
 
 
MEER LEZEN OVER AUTISME? KIJK OP AUTISMESHoP.COM !
In de webshop autismeshop.com vindt u alle (vak)literatuur op het gebied van autisme. Maar ook voor romans, kinderboeken en spelletjes kunt u terecht bij autismeshop.com! Van elke aankoop gaat 10 procent naar de Nederlandse Vereniging voor Autisme, zonder dat u meer betaalt. Alvast hartelijk dank!
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden