Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
Brabant
NVA
Beste lezer,
Beste lezers,
 
De eerste schoolmaand is weer bijna ten einde. De structuur is weer terug bij iedereen. Voor sommige onder ons was het een grote verandering, er is een stap gezet van de basisschool naar de middelbare school. Dat brengt natuurlijk altijd spanningen met zich mee, maar ook dat komt altijd goed.

September is ook de maand van de ALV welke georganiseerd wordt door het bestuur. Dit jaar heeft het  bestuur Arie van Wijhe uitgenodigd voor zijn boekpresentatie “ Snap je wat ik bedoel”. Het was een inspirerende avond met een lach en een traan. Daarna werd door onze voorzitster Els Brommet de vergadering afgesloten met een overzicht van de regio Noord Brabant, wat is er allemaal gebeurd en wat zijn de plannen van het bestuur voor het komende jaar.

Deze maand heeft een supermarkt van een grote landelijke keten het eerste prikkelarm winkeluurtje gehouden. Hier heeft u vast al het een en ander van mee gekregen in de pers. Vanuit het regio bestuur zijn wij ook aanwezig geweest bij dit evenement, en vind u een verslag van dit bezoek.

Onze AIC’s zitten ook niet stil, er worden weer diverse evenementen georganiseerd deze maand. U bent van harte welkom bij deze evenementen.
 
Namens het bestuur wens ik u weer veel leesplezier

Richard de Witte
Secretaris


 
Klik hier >
WANDELING AIC BERGEN OP ZOOM 26 OKTOBER
 
                   WANDELING DOOR BERGEN OP ZOOM
  
  Vrijdag 26 oktober is er een Grebbe wandeling in Bergen op Zoom. Dan     wandelen we door de onderaardse gewelven van Bergen op Zoom onder   leiding van een ervaren gids. Vooraf is er koffie. We bezoeken ook nog   een kelder die aan de Grebbe grenst en daar kunnen we een heerlijk   Flammkuchen proeven.

De Grebbe is een gerestaureerde watergang en stadsriool. In de 13e eeuw werd de Grebbe gegraven om turf naar de haven te vervoeren. Lakenvolders, ververs en leerlooiers haalden het water dat ze voor hun ambacht nodig hadden, uit de Grebbe. Later deden de bierbrouwers hetzelfde. Ook loosden zij hun afval op de Grebbe, evenals de bewoners van de steeds maar groeiende stad. 
 
Let op het aantal deelnemers is beperkt. Namelijk maximaal 20 personen. De kosten voor deze wandeling bedraagt: € 12.50.
 
We verzamelen voor het restaurant La Pucelle in het Markiezenhof en we starten om 13:00 uur.

Aanmelden kan via onderstaande button


                                                                 
  
flyer wandeling >
 
HERFSTWANDELING AIC BREDA 5 OKTOBER
 
                                   HERFSTWANDELING
   
 


   Het AIC Breda organiseert op vrijdag           5 oktober een herfstwandeling


Deze ochtend trekken we er lekker samen op uit in de mooie omgeving van het Mastbos bij Breda. We genieten van de frisse lucht en de prachtige natuur.
Onderweg is er volop gelegenheid om bij te kletsen of een goed gesprek te voeren.
Na afloop bestaat de mogelijkheid om op eigen kosten gezellig samen koffie te drinken

We verzamelen om 9.30 uur bij Grand Café De Kogelvanger, Galderseweg 55, 4836 AC te Breda Wie zin heeft, kan na afloop nog gezellig wat drinken bij de Kogelvanger.

Let op: Ook bij minder weer gaat deze activiteit door.

Locatie:
Grand Cafe De Kogelvanger
Galderseweg 55
4836 AC te Breda

9.30 uur: Verzamelen bij Grand Café De Kogelvanger
9.45 uur: Aanvang wandeling
11.00 uur: Einde wandeling
Wie zin heeft, kan nog gezellig wat drinken bij de Kogelvanger.



Aanmelden kan via onderstaande button


                                                                
  
flyer herfstwandeling aic breda >
 
THEMA-AVOND AIC EINDHOVEN: "PRIKKELVERWERKING EN AUTISME"                                        11 OKTOBER
                                 


                    PRIKKELVERWERKING EN AUTISME
           



Over- en ondergevoeligheden zijn een officieel kenmerk van autisme. Een andere manier van prikkelverwerking is bij mensen met autisme van grote invloed op hun doen en laten. De prikkelverwerking heeft invloed op het omgaan met activiteiten, de interactie met de ander en de voorkeuren voor bepaalde omgevingen. De prikkelverwerking is de verwerking van sensorisch informatie. Door problemen in de prikkelverwerking word je kwetsbaar en komt ontwikkeling en welbevinden in het gedrang. In deze presentatie gaan we kijken naar oorzaak, gevolg en wat te doen.

Robert de Hoog is sinds 1994 fysiotherapeut van beroep. Al vrij snel is hij zich gaan specialiseren in de sensorische informatieverwerking. Hij heeft vele jaren werkervaring opgedaan bij Lunetzorg te Eindhoven. Via zijn werk bij het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) kwam hij op vele plaatsen en in zeer uiteenlopende settings terecht om onderzoeken af te nemen bij mensen met sensorische informatieverwerkingsproblemen van jong (vanaf 4 jaar) tot oud (80+). In 2015 besloot Robert te starten als Prikkelcoach. Hij zet zijn kennis en ervaring in bij kinderen en volwassenen bij wie de prikkelverwerking niet helemaal goed verloopt. Dat kunnen mensen zijn met een diagnose als autisme, dementie of ADHD.

Naast Prikkelcoach is Robert ook in dienst bij Squease (zij maken drukvesten), bij Anders Kijken naar Kinderen (een opleidingsinstituut) en is co-auteur van het boek "Prikkels in de groep"

Locatie: De Korenaer Strausslaan 1 5653 AJ Eindhoven
Openingstijd: 19:00 uur.
Aanvang: 19:30 uur.
Eindtijd: 21:30 uur.

Kosten: 4 euro voor leden, 10 euro voor niet-leden

Uiterste inschrijfdatum: 7 oktober 2018



    
fLYER PRIKKELVERWERKING EN AUTISME >
 
KORT NIEUWS

Blog voor NVA Noord Brabant website




Voor de website van NVA Noord Brabant zijn we opzoek naar bloggers. Lijkt het je leuk om een blog te delen, of ben je er helemaal nieuw in en wel je wel graag schrijven. Meldt je dan nu aan bij onze secretaris. 

We zien graag je blog tegemoet.

 Correctie adres AIC Bergen op Zoom

Bij de vorige editie van deze nieuwsbrief is er een foutje gemaakt met het nieuwe adres van AIC Bergen op Zoom.

Het juiste adres moet zijn:
Gertrudishof
Goudenbloemstraat (geen huisnummer) in de recreatiezaal

Overig nieuws uit Bergen op Zoom
Zaterdag 15 september hebben wij op de informatiemarkt "Bergen op Zicht" gestaan.
Er zijn contacten gelegd met organisaties, maar ook met een aantal mensen die op persoonlijk vlak te maken hebben met autisme. Het co-team uit Bergen op Zoom  hebben dat als zeer positief ervaren en hopen erop dat een aantal contacten nog een vervolg gaat krijgen.
Wij zijn van plan om ons op meer van dit soort activiteiten te gaan laten zien.
Prikbord

Heeft u een niet commercieel bericht, wat aandacht verdient, plaats het dan op onze website. Er zijn geen kosten aan verbonden, en u bereikt een groot publiek. Houd er wel rekening mee dat het een kort en bondig b ericht is, geschikt voor een prikbord.

Meer weten of een bericht plaatsen, stuur dan een bericht naar onze secretaris (secretaris@nva-nb.nl)
Na goedkeuring zal het bericht geplaats worden.  
 
 






 
  HERFSTWANDELING  AIC ROOSENDAAL
                                 


                           HERFSTWANDELING
      
  Ook dit najaar gaat AIC Roosendaal weer wandelen.
  De wandeling zal plaats vinden in de bossen van het Roosendaalse     Visdonk.
In de prachtige herfstkleuren van het bos gaan we wandelen.
Er zal geen specifiek thema aan deze wandeling verbonden zijn, we gaan met elkaar genieten van de mooie herfst omgeving en dan komen de verhalen van zelf naar boven.
Wilt u graag uw (hulp) hond meenemen is dat geen probleem.
Na afloop is er de gelegenheid om op eigen kosten gezamenlijk nog een consumptie te nuttigen.

Datum: 19 Oktober 2018
Waar: Vertrek Brasserie Lodge Visdonk
Rozevendreef 2
4707 PD Roosendaal
Tijd: 09:15 uur verzamelen 09:30 uur vertrekken

We verwachten rond 11:00 uur terug te zijn om gezamenlijk iets te gaan nuttigen




    
fLYER HERFSTWANDELING AIC ROOSENDAAL >
 
AUTISME STEUNPUNT ZUID OOST BRABANT

                 lezingen 'Autisme en ......'



 
 
 

 
Wij bieden dit schooljaar weer diverse lezingen aan voor onderwijs, zorg en ouders. In anderhalf uur wordt een thema ingeleid en daarna is er tijd voor vragen.  
 
Op maandag 1 oktober 2018  kun je een lezing bijwonen over ‘Autisme bij meisjes’ 
Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de verschillen tussen jongens en meisjes met autisme en de gevolgen voor de dagelijkse praktijk. 

Verder kun je je inschrijven voor de volgende lezingen: 
(klik op de link om naar de aanmeldpagina te gaan)
Ook geven we lezingen op congressen, zoals op 13 en 14 november in Malle (België) tijdens de Inservice AutismeEen interessant meerdaags congres over autisme met sprekers uit binnen- en buitenland. Sprekers met en zonder een autismespectrumstoornis. 
 
 
Graag tot ziens! 
Medewerkers Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant 
www.autismesteunpunt.nl  
info@autismesteunpunt.nl  
088 – 2140102 
 
Meld je via de homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief! 
 

  

Meld je op onze homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief!
 
EERSTE PRIKKELARM WINKEL UUR IN SUPERMARKT

Vanaf 25 september kunnen klanten van de  Albert Heijn-vestiging in  Sint-Michielsgestel  elke dinsdag ochtend tussen 8 en 9 ‘prikkelarm’  winkelen. Dan worden de lichten gedimd, gaan de  muziek en de  omroepinstallatie uit en zwijgen ook  de bekende ‘bliebjes’ van het scan-apparaat bij de  kassa. Bij de ingang zal een poster hangen met de tekst: 

       ‘Momenteel is het prikkelarm uur’.

Het personeel van het filiaal is inmiddels voorbereid  op de komst van prikkelgevoelige klanten. Caissières  zullen tijdens het prikkelarme uurtje minder  vragen  stellen dan normaal, en al helemaal geen   ' open’ vragen. Vakkenvullers zullen hun werk tijdelijk  staken en medewerkers van de klantenservice zullen  plattegronden uitdelen waarop klanten precies  kunnen zien waar welk product te vinden is.

Tijdens de eerste opening was dan ook Els Brommet,  Ron Wilting en Henri Maartens namens regio Noord Brabant aanwezig. Joli Luijckx van het landelijk buro was ook aanwezig.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat een  Nederlandse supermarkt in deze mate rekening houdt  met prikkelgevoelige klanten. ‘Ik verwacht dat onder  andere veel klanten met autisme hier veel baat bij  zullen hebben’, zegt Eva Mennes,  assistent- bedrijfsleider van het filiaal in het Noord-Brabantse   Sint-Michielsgestel. ‘Maar bijvoorbeeld ook mensen met angstklachten, hersenletsel of burn-out.’

Mennes kwam op het idee voor een ‘prikkelarm  uurtje’ nadat ze onlangs in het Eindhovens  Dagblad een artikel had gelezen over een soortgelijk  Brits initiatief. 

Gelukkig staat mijn leidinggevende Cindy Remmits-Mateijsen er vierkant achter. Het past in de missie van Albert Heijn om het meest geliefde en meest gezonde bedrijf van Nederland te zijn.’ 

In het filiaal van Sint-Michielsgestel komen volgens Mennes relatief veel klanten met autisme. Dat heeft te maken met de nabijheid van meerdere afdelingen van het instituut Kentalis, dat is onder andere gespecialiseerd in beperkingen op de gebieden horen en communicatie’, zegt ze. ‘Daarom is het ook logisch dat ons filiaal hier als eerste in Nederland mee begint. Maar als deze pilot slaagt, zullen er ongetwijfeld meerdere Albert Heijn-vestigingen volgen.’



 

VACATURE COORDINATOR diverse regio's
 Vacature coördinator  diverse regio's

De NVA Noord-Brabant zoekt per direct een coordinator die het AIC willen leiden. Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme. De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervaringsdeskundigen.
De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het samen begeleiden en aansturen van een team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.
Wij bieden u het werken met een enthousiast team, deskundigheidsbevordering middels cursussen en ondersteuning vanuit het regionaal bestuur.

We zoeken een coordinator voor de regio Tilburg en regio Eindhoven

Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,19 per km, of volgens de tarieven van openbaar vervoer.
Zoals alle functies binnen NVA Noord Brabant is dit ook een vrijwilligers functie, géén betaalde functie.
Voor meer informatie kunt u mailen naar Henri Maartens via: henrimaartens@nva-nb.nl




 

aic BERGEIJK: "AUTISME EN ANGST" 02-10-2018 
 
                               AUTISME EN ANGST

Angst is een veel voorkomende emotie bij mensen met autisme. Zelfs hele kleine dingen kunnen veel spanning en angst veroorzaken. Waar komt dit vandaan? Hoe herken je angst? Hoe ga je ermee om?

Wat kun je doen om angst te verminderen? Gastspreekster Carla van Gestel is Ervaringsdeskundige, en vertelt over haar ervaringen met angst. Zij zal de theorie aan haar eigen ervaringen koppelen. Ook geeft ze uitleg over angst bij mensen met autisme.
Carla heeft deze lezing één keer vaker verzorgd. Ze geeft gastlessen over autisme bij ROC-West- Brabant, onderwijsdagen en MEE-West-Brabant. De lezing over angst heeft ze gegeven bij het AIC in Breda tijdens de autismeweek.

Het is een thema waar veel over te vertellen zal zijn. Mocht er tijd over zijn, zal er gelegenheid zijn om in sub-groepjes na te praten. Iedereen die in zijn of haar omgeving te maken heeft met autisme is van harte welkom.

Datum: 2 oktober 2018
Locatie: 
Aquinohuis
Dokter Rauppstraat 52
5571 CH Bergeijk

Tijden:
19:00 - 19:30: Inloop
19:30 - 21:30: Lezing Carla
22:00: Einde

Uiterste inschrijfdatum 2 oktober 2018 12:00 uur
Kosten: 5 euro voor niet-leden (NVA-leden gratis)



 
MAGAZIJN 076
 

Neem Simone Nagtzaam; zij doet een opleiding keramiek. Dat is intensief voor haar. Bij Magazijn076 vindt ze rust en ruimte voor haar opdrachten. Simone vertelt: “Ik vind het heerlijk. Mijn hoofd raakt hier leeg.” Ze wil straks ook workshops geven. Daarvoor heeft ze een keramiekoven nodig. Lachend zegt ze: “Dus als je iemand kent die zo’n ding op zolder heeft?”

Ruilen is leuk en verbindt

Het hele interieur is opgebouwd door ruilen en krijgen. Ruilen met de buren levert leuke contacten op: allemaal ambachtelijke ateliers. Niet alleen goederen, ook diensten. Een voorbeeld? Een prachtige interieurschets, gemaakt door deelnemer Sander Travnicek. Hij is ruimtelijk ontwerper en vertelt: “Het is hier een prima plek voor mijn startup ‘Studio Vierckant’. Het was een groot plezier om dit ontwerp te maken. Zo geef ik mijn visitekaartje af!”

Gelijkgestemd en gelijkwaardig

Frans Brocatus zegt: “Ik schrijf hier verhalen en gedichten. Om het beeld over mensen met autisme te veranderen. Voor mij is schrijven mijn ‘zijn’. Ik communiceer met mijzelf en deel dat. Dat geeft die ander inzicht.” Frans is bezig met een reeks verhalen. Over de betekenis van dagelijkse begrippen. Hij vindt: “Je mag hier jezelf zijn. Het gaat hier over je bezigheid, of het contact met gelijkgestemden. Niet over autisme.” Sandra Kok en Ingeborg van Dixhoorn zijn de initiatiefnemers. Vindingrijk en ervaren. De een werkt bij MEE West-Brabant, de ander bij de Amarant Groep. Hun droom: een plek creëren waar mensen met autisme kunnen meedraaien. Omdat ze dat zelf willen. Waar ze zelf dingen tot stand brengen. In gelijkwaardigheid. Zonder begeleiding, therapie of financieel gedoe.

Kijk voor meer informatie op www.magazijn076.nl

 

 

 
ZONDER VRIJWILLIGERS KAN EEN AIC NIET BESTAAN

 VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR DIVERSE AIC'S
 





                        


Ben jij bekend met autisme, heb je een goed luisterend oor en wil je graag betekenisvol vrijwilligerswerk doen? Meld je dan nu aan!
 
De Nederlandse Vereniging voor Autisme in Noord-Brabant zoekt vrijwilligers voor diverse Autisme Informatie Centra. Een Autisme Informatie Centrum verzorgt inloopochtenden, lotgenotencontact avonden en thema bijeenkomsten: leerzaam, nuttig en fijn. Als vrijwilliger luister je naar lotgenoten en denk je mee over vraagstukken zoals de diagnose en alles wat daaruit voortkomt, het verwerken daarvan of beantwoord je allerlei algemene vragen over autisme. 
 
We willen een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met autisme en hun omgeving opzetten en daar is jouw hulp bij nodig. Er zijn in Noord-Brabant maar liefst 8 Autisme Informatie Centra en zonder vrijwilligers zou dat niet mogelijk zijn. 

Heb je interesse, laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

          

Er zijn Autisme Informatie Centrum in de volgende plaatsen: Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Regio De Peel en Regio de Kempen.




Heb je na het lezen interesse om vrijwilliger te worden bij een van onze AIC's, neem dan contact op met het desbetreffende AIC of met Henrimaartens@nva-nb.nl

                                                             

 

 

 
VOORSTELLEN DE KEMPEN SPECIALS
 

           
                

In de Kempen (Eersel) elke maand activiteiten worden georganiseerd voor kinderen, jongeren, volwassenen met autisme ???
De Kempen Specials ! (onderdeel/samenwerking met AIC De Kempen)

Wij onderscheiden 3 groepen :

KIDS: kinderen van 7-12 jr. die samen met 1 van de ouders door ons georganiseerde activiteiten ondernemen. (1 keer per maand)

TEENS : 13-19 jr. die 2 keer per maand elkaar kunnen ontmoeten. 1 keer per maand chillen . En 1 keer per maand een door ons geregelde activiteit .

IETS DRINKEN : 18 jaar en ouder. Dit is een landelijke organisatie die wij ondersteunen, zodat er na het bereiken van de 18 jarige leeftijd ook nog een vervolg/aanbod is voor de TEENS. 

Activiteiten komende maand: 

Na een zonnige vakantie gaan De vrijwilligsters van De Kempen Specials ook weer starten met hun activiteiten.

Op deze manier nodigen wij iedereen uit om eens een kijkje te komen nemen bij een van onze activiteiten voor kinderen, tieners en volwassenen in Eersel.
Neem vooraf een kijkje op onze website www.dekempenspecials.nl  zodat u goed op de hoogte bent.

KIDS 7-12 jr.
Zondag 14 oktober Pompoen snijden
14:00 – 16:00 uur
De Beijer Pompenen, Buikheide 4 Vessem

Aanmelden via de site van DE KEMPEN SPECIALS of klik hier

TEENS 13-19 jr.
Zondag 7 oktober Chillen en pub quiz
13:30 – 16:00 uur

Workshop Boksen
Zondag 21 oktober
13:30 – 16:00 uur
Eersel


Lokatie : zie site DE KEMPEN SPECIALS.


Volwassenen:
Woensdag 3 oktober
Cafe de Mert
Markt 12 Eersel
De netwerkborrel voor volwassen met autisme . Aanmelden niet nodig !
Er wordt gestart met een pupquiz.


Nieuwsgierig geworden?
Neem een kijkje op onze website, daar is alle info duidelijk te lezen en staan onze komende activiteiten .

www.dekempenspecials.nl     

                                         
  
Flyer DKS september >
 
THEMA-AVOND AIC ROOSENDAAL ZIN IN SEKS EN NU 24 OKTOBER
                  
                     ZIN IN SEKS EN NU
  
 AIC Roosendaal organiseert i.s.m. Loekje van Hooft van Mijn Kompas de   workshop ‘Zin in seks, wat nu?’ over seks & autisme.



Wat kunt u verwachten op deze avond:
• Een quiz over seks en autisme
• Prikkelverwerking en seks
• Uitproberen van allerlei voorlichtingsspellen
en andere materialen
• Mogelijkheid om anoniem vragen te stellen

Wie is Loekje van Hooft?
Loekje van Hooft heeft een passie om mensen met een beperking in het dagelijks leven te
begeleiden en coachen. Zij doet dat onder de naam “Mijn Kompas”.
Ze richt zich daarbij in eerste instantie op de cliënt en zoekt samen met de cliënt naar de doelen die hij/zij in de toekomst zou willen bereiken. Elk klein stapje in de goede richting is er weer één. De nadruk ligt daarbij op de dingen die goed gaan en het werken aan de dingen die beter kunnen.

Loekje heeft na haar SPH opleiding de Post HBO opleiding tot Autisme deskundige bij Autisme Centraal, Gent gevolgd. Vanaf 2006 heeft zij gewerkt voor verschillende grote zorginstellingen.
Daarbij heeft ze ervaring opgedaan met zowel kinderen als volwassenen met een meervoudige beperking met soms daarnaast ook gedrags- of sensorische Informatieverwerkingsproblemen.

Datum: 
24 Oktober 2018
Waar:
Gymnastieklokaal
Banakkerstraat 39
4873 AL Etten-Leur
Tijd:
Openingstijd: 19:15 uur. Aanvang: 19:30 uur.
Eindtijd: 22:30 uur
Kosten: €2,50

Uiterste inschrijfdatum: 24 oktober 2018




                                             

  
Flyer thema-avond AIC ROOSENDAAL  >
 
AUTIMATCH 29 NOVEMBER
    




In 2014 ging AutiMatch van start. In 2018 zal de 6e editie plaatsvinden, net zoals vorig jaar, in Roosendaal. Hiermee is AutiMatch een jaarlijks evenement geworden. Bij de start werd er beslist om meer duidelijkheid te geven over wat autisme inhoudt, met name initiatieven te ontplooien om de beeldvorming die er bestaat over autisme, helderder te maken en / of bij te sturen. Vandaag is AutiMatch een ontmoetingsdag geworden voor werkgevers en werknemers. Ze kunnen er uitgebreid met elkaar in contact en in gesprek komen. En wie weet treffen ze er diegene naar wie ze beiden al lang op zoek zijn!

Het is wel belangrijk om van te voren in te schrijven (als werknemer of werkgever). Met die inschrijvingen worden er al mogelijke “matches” tussen werkgevers en werknemers gemaakt. Zo kun je tijdens de AutiMatchdag al meteen in gesprek en aan de slag!

Doorheen de jaren is er de nodige expertise opgebouwd en in huis gehaald.

Ervaringsdeskundigen (mensen met autisme) kunnen, op verzoek, bij bedrijven komen “pitchen”. Tijdens deze presentatie laten zij zien hoe autisme werkt en hoe mensen met autisme kunnen werken. Alvast aan te raden.

Contact: 
info@autimatch.nl. En ook: 

De AutiMatchdag gaat door op 29 november 2018 van 14.30 u. tot 18.00 u.
Locatie: TWB , Belder 2-4, 4704 RK, Roosendaal.
                                             
  
flyer autimatch >
 
NVA AUTISME CONGRES: " AUTISME IN ONTWIKKELING" 9 NOVEMBER
    





                                     Autisme in ontwikkeling!

Het thema van het NVA Autisme Congres 2018 is Autisme in ontwikkeling! Dit thema benaderen we vanuit verschillende invalshoeken. Allereerst is er aandacht voor de ontwikkeling van onze kennis over autisme en veranderende visies op wat autisme ‘is’. Daarnaast gaat het over wat een diagnose autisme betekent voor je ontwikkelingsperspectief, en wat al dan niet helpt om de ontwikkeling van mensen met autisme tot bloei te brengen gedurende de diverse fases in de levensloop.
                                             
  
PROGRAMMA NVA CONGRES >
 
AIC BREDA " LOTGENOTENCONTACT OCHTEND VOOR OUDERS" 26 OKTOBER
    




      Op 26 oktober a.s. is er weer een 
     lotgenotencontact ochtend voor ouders.



Deze ochtend is speciaal bedoeld voor ouders van kinderen met autisme.
Een kind met autisme kan een behoorlijke impact hebben op de gezinssituatie.

Hoe ga je daarmee om? Hoe verloopt de communicatie? Welke uitdagingen kom je tegen? Hoe vind je de balans tussen de opvoeding van een kind met en een kind zonder autisme? Hoe zorg je voor voldoende tijd voor jezelf? Met elkaar gaan we in gesprek. Het is fijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen.

We bekijken die ochtend of we de groep opsplitsen in meerdere kleinere groepen.
Dat is afhankelijk van de groepsgrootte en de leeftijden van de kinderen.
Tevens zal er ook een reguliere inloop zijn in een andere ruimte.


Locatie:
Gebouw van MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda

Openingstijd: 9:30 uur inloop met koffie/thee
Aanvang: 10:00 uur groepsgesprek in kleine groepen
Eindtijd: 11:30 uur
Uiterste inschrijfdatum 25 oktober 2018 16:00

Aanmelden kan via onderstaande button of via de bijgevoegde flyer.
                                             
  
flyer aic breda >
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden