Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
Brabant
NVA
Beste lezer,
Het is weer de laatste nieuwsbrief van dit jaar. Er is veel gebeurd dit jaar, maar het is teveel om het allemaal op te gaan sommen. Als NVA Noord Brabant kunnen we terug kijken op een mooi jaar waar we veel hebben kunnen doen.
Voor 2019 willen we op de zelfde weg door gaan. Wel zal de nieuwsbrief nieuwe input gaan krijgen. We zijn achter de schermen hard bezig om weer nieuwe partners aan te trekken, om zo de kwaliteit van de nieuwsbrief te waarborgen en om deze nog aantrekkelijker te maken voor onze lezers. Een aantal van deze nieuwe partners kunt u vinden in deze nieuwsbrief. U vind nu met enige regelmaat berichten van Per Saldo in onze nieuwsbrief. Ook de stichting Gleveris heeft toegezegd om regelmatig in onze nieuwsbrief iets te schrijven.

Tijdens het Autismecongres hebben we met trots onze eigen promotie film van de regio Noord Brabant gepresenteerd. Aan dit mooie document is hard gewerkt en we zullen u hierover nog uitvoerig gaan berichten hoe deze film tot stand is gekomen en wie er allemaal aan mee heeft gewerkt.

Verder kunt u weer in deze nieuwsbrief de vaste ingrediënten weer vinden.

I.V.M. de kerst periode zal de nieuwsbrief pas de eerste week van januari verschijnen. Dit zal rond 3 januari zijn.


Namens het bestuur wens ik u weer veel leesplezier

Richard de Witte
Secretaris


 
Klik hier >
SFEERIMPRESSIE LEZING FATIAM DE KWANT AIC DE KEMPEN 6 NOVEMBER
 
               

            Sfeerimpressie van de lezing van Fatima de                        Kwant over haar boek “Autisme, een geschenk”.

  



Op dinsdag 5 november was Fatima de Kwant samen met haar man afgezakt naar het voor hen onbekende Bladel. In de duisternis, via veel kinderkopjes wisten ze het dorp te bereiken voor wat een mooie avond werd.

Ruim 20 belangstellenden verzamelden zich om naar haar persoonlijke verhaal te luisteren. Fatima vertelde enthousiast, bevlogen over haar zoektocht rondom het autisme van hun, inmiddels volwassen, zoon. Ze vertelde dat het zwaar geweest was, maar dat haar positiviteit en doorzettingsvermogen hun zoon veel gebracht had. “Autisme is een geschenk, maar je krijgt het niet cadeau” was een mooie treffende uitspraak van Fatima.

Haar verhaal was inspirerend en boeiend, de belangstellenden hingen aan haar lippen en je kon een speld horen vallen in de zaal. Nadien kwam de interactie op gang en na afloop werd er nog lang nagepraat.

 
                                                                
  
 
LOTGENOTENCONTACT OUDERS  AIC BREDA 14 DECEMBER 
 
                                   
   
  Op vrijdagochtend 14 december 2018 organiseert het           AIC Breda lotgenotencontact ochtend ouders

  
             


Deze ochtend is speciaal bedoeld voor ouders van kinderen met autisme.
Een kind met autisme kan een behoorlijke impact hebben op de gezinssituatie.

Hoe ga je daarmee om? Hoe verloopt de communicatie? Welke uitdagingen kom je tegen? Hoe vind je de balans tussen de opvoeding van een kind met en een kind zonder autisme? Hoe zorg je voor voldoende tijd voor jezelf? Met elkaar gaan we in gesprek. Het is fijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen.

We bekijken die ochtend of we de groep opsplitsen in meerdere kleinere groepen.
Dat is afhankelijk van de groepsgrootte en de leeftijden van de kinderen.

Tevens zal er ook een reguliere inloop zijn in een andere ruimte.

Locatie:
Gebouw van MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda
Openingstijd: 9:30 uur inloop met koffie/thee
Aanvang: 9:45 uur groepsgesprek in kleine groepen
Eindtijd: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum 14 december 2018 16:00

Aanmelden kan via onderstaande button


                                                                
  
flyer lotgenotencontact ouders aic breda >
 

VERSLAG GREBBE WANDELING AIC BERGEN OP ZOOM



                     Grebbe wandeling 

Op 26 oktober heeft heet AIC Bergen op Zoom in samenwerking met SBM een speciale wandeling georganiseerd, n.l. een toch door de Grebbe, het oudste monument van Bergen op Zoom.
 
We begonnen  het avontuur in de kelders van Het Markiezenhof., waar de historie van de Grebben in woord en beeld werd uitgelegd. dat onder het genot van een kopje koffie en een bonbon .

Vervolgens trokken we de wandelschoenen aan, die water dicht waren, en liepen we door de stad, precies waar vroeger de oever van de Grebbe was. In de Gevangenpoortstraat daalden we af naar de diepste krochten van de stad.
 
Eenmaal gewend aan de lucht en het licht werden we door gids Wilma onder de gewelven van de stad weer terug naar het Markiezenhof geleid, in het midden van wat ooit de Grebbe was. gegraven als ontwateringskanaal, daarna turfvaart, stadsriool en nu volledig gerestaureerd. Een riool is het natuurlijk al lang niet meer, maar wel een plek die je gezien moeten hebben.
 
Na af loop hebben we bij Andere Koek, in de kelder een heerlijke flammkuchen gegeten. Het mooie is dat deze kelder precies aansluit op de Grebbe. We hebben dus alle kanten van de Grebbe kunnen bewonderen.
 
Het was een zeer geslaagde rondleiding waar iedereen met volle teugen van genoten heeft.
 


  
 
GEZOCHT: PROEFPERSONEN MET EEN HOOG FUNCTIONEREND AUTISME (HFA) NOVEMBER/DECEMBER 2018         


Wat is het? 

Dit is een onderzoek van de universiteit van Tilburg, aan het Tilburg center for Cognition and Communication (TiCC). Wij gaan onderzoeken wat de verschillen zijn tussen mensen met en zonder hoog-functionerend autisme (HFA) op het gebied van gesprekstechnieken in een persoonlijk gesprek. Wij kijken hierbij vooral naar het taalkundige aspect, o.a. woordkeuze, hoe vragen worden gesteld, etc. Door onderzoek hiernaar te doen hopen wij erachter te komen op welke manieren mensen met hoog-functionerend autisme (HFA) anders communiceren, of juist hetzelfde, als mensen zonder HFA.

Wat ga je doen? 

Eerst ga je een persoonlijke herinnering zo uitvoerig mogelijk opschrijven. Dit duurt 10 minuten en vindt plaats achter een computer of laptop. 
Daarna ga je samen met een andere proefpersoon, die ook HFA heeft, een gesprek voeren om elkaar te leren kennen. Jullie krijgen hiervoor 6 kaartjes met verschillende gespreksonderwerpen, die jullie om de beurten gaan bespreken. Terwijl jullie het gesprek voeren, worden er geluidsopnames gemaakt.

 

lees hier verder >
 
KAATJES KEUKEN RECEPT VAN DE MAAND            


                                         RECEPT VAN DE MAAND


Autisme & wonen

Woon je (begeleid) zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). Soms vind je hier een recept voor 1 persoon en soms een recept voor een groep mensen. Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).

Deze maand een recept voor Sinterklaas: speculaas met amandelen. Fijne feestdagen gewenst ondanks de vele extra prikkels. Dit deeg kun je g emakkelijk 2 dagen van tevoren klaarmaken en tot gebruik in de koelkast laten.

Ingrediënten speculaas

300 gram bloem
175 gram boter
150 gram lichtbruine basterdsuiker
4 eetlepels speculaaskruiden
0,5 theelepel zout
2 à 3 eetlepels koud water
25 gram ongezouten amandelen
 

RECEPT VAN DE MAAND >
 
THEMA-OCHTEND 'AUTISME OP LATERE LEEFTIJD'  AIC BREDA 7 DECEMBER 
 
                                   
   
  Op vrijdagochtend 7 december 2018 organiseert het           AIC Breda de themabijeenkomst:

  
             Autisme op latere leeftijd


Tijdens deze ochtend wordt de film “Het inzicht kwam met de jaren" vertoond, een film over Annemiek en Rens, twee oudere mensen met autisme.
Er is nog weinig bekend over hoe autisme eruitziet wanneer volwassenen ouder worden. Vaak is het in de jaren ervoor niet herkend en volgt de diagnose dus pas op latere leeftijd. De film kan een eye-opener zijn voor mensen die met dezelfde problematiek te maken hebben.

Deze ochtend is bedoeld voor iedereen, die in haar of zijn dagelijkse leven of werk
te maken heeft met autisme.

9.30 uur: Inloop met koffie/thee
10.00 uur: Film “Het inzicht kwam met de jaren”
10.30 uur: Pauze
10.45 uur: Gelegenheid om vragen te stellen en samen in gesprek te gaan over dit onderwerp
11.30 uur: Einde ochtend

Locatie:
Gebouw van MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda

Uiterste inschrijfdatum: 6 december 2018 16:00


Aanmelden kan via onderstaande button


                                                                
  
flyer thema-ochtend aic breda >
 

AUTISME KRACHTDAG VOOR VROUWEN DIE EEN PARTNER MET AUTISME HEBBEN

        
                                 


               


                                                         AUTISME KRACHTDAG
     

Een relatie met een partner met autisme kan veel energie kosten. Ook heb je vaak weinig ruimte voor jezelf en vind je het misschien lastig om te ontspannen. De kans bestaat dat je overbelast raakt, omdat het soms lastig communiceren is met je partner en hij/zij niet goed aanvoelt wat jij nodig hebt.

Unica coaching en Stienke de Jager Buitencoaching organiseren op zaterdag 15 december een speciale Autisme Krachtdag voor vrouwen, die een partner hebben met (een vermoeden van) autisme. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere vrouwen, die een partner met autisme hebben.

Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop, een lachworkshop en spellenworkshops, die je meer inzicht geven in stress en overbelasting in een relatie waar autisme een rol speelt.

  

    
lees hier verder >
 
THEMA-AVOND AIC DE PEEL: 'PRIKKELVERWERKING EN AUTISME'  8 JANUARI 2019                
                                 


                    PRIKKELVERWERKING EN AUTISME
           



Over- en ondergevoeligheid zijn een officieel kenmerk van autisme.
Een andere manier van prikkelverwerking is bij mensen met autisme van grote invloed op
hun doen en laten. De prikkelverwerking heeft invloed op het omgaan met activiteiten,
de interactie met de ander en de voorkeuren voor bepaalde omgevingen.
De prikkelverwerking is de verwerking van sensorisch informatie.
Door problemen in de prikkelverwerking word je kwetsbaar en komt ontwikkeling en
welbevinden in het gedrang.

In deze presentatie gaan we kijken naar de oorzaak, gevolg en wat te doen.
Robert de Hoog is sinds 1994 fysiotherapeut van beroep. Al vrij snel is hij gaan specialiseren in sensorische informatieverwerking.
Hij heeft vele jaren werkervaring opgedaan bij Lunetzorg te Eindhoven.
Via zijn werk bij het CCE (centrum voor Consulatie en Expertise) kwam hij op vele plaatsen in een zeer uiteenlopende setting terecht om onderzoeken af te nemen met mensen met sensorische informatieverwerkingsproblemen van jong (vanaf 4 jaar) tot oud (80 +).

Locatie: ’ t Brandpunt.
Biezenlaan 29
5708 ZD Helmond-Brandevoort
Openingstijd: 19.30 u
Aanvang: 20.00 u
Eindtijd: 22.00 u
Consumptie verkrijgbaar op eigen kosten aan de bar.
Kosten: € 5,- NVA Leden € 10,- niet Leden

Aanmelden via onderstaande button



    
fLYER  thema-avond de peel >
 
ACTIVITEITEN VAN DE KEMPEN SPECIALS IN DECEMBER
 

                           


De Kempen Specials is een vrijwilligersinitiatief voor kinderen en jongeren met autisme en een normale begaafdheid. Inmiddels bestaan we al 8 jaar, waar wij uiteraard ontzettend trots op zijn, en hebben wij een bijzondere samenwerkingsband met AIC De Kempen, een onderdeel van de NVA  ( Nederlandse Vereniging Autisme).



De activiteiten van komende maand van DKS:

KIDS: 8 december
            kerstworkshop bij atelier Catootje in Bladel.
           Tijd:14.00-16.00 u vooraf aanmelden.
           Zie flyer KIDS voor meer info www.dekempenspecials.nl


TEENS: 2 december, surprise middag 
              vooraf aanmelden via site www.dekempenspecials.nl
               Lokatie D'n Achterum 
               Voortseweg 9 Eersel

              16 december  bowlen en uit eten in Valkenswaard
              Zie flyer TEENS ivm aanmelding
              www.dekempenspecials.nl

Iets drinken : Voor volwassenen met ass.en normale tot hoge intelligentie
                        LET OP 12 december (ipv 5 dec.ivm sint)
                        Cafe De Mert
                        Markt 12 
                        5531 AL Eersel
         
               Zie www.ietsdrinken.nl






De begeleiders van KIDS en TEENS van De Kempen Specials en Iets drinken Eersel, wensen iedereen voorspoedige feestdagen toe en de beste wensen voor een goed nieuw jaar !

Nog op zoek naar een goed voornemen voor het nieuwe jaar ?
We zien je/u graag eens verschijnen bij een van onze activiteiten !!!



                                        
  
fLYER DE KEMPEN SPECIALS KIDS
 
FLYER DE KEMPEN SPECIALS KIDS
FLYER DE KEMPEN SPECIALS TEENS
MINI THEMA-OCHTEND 'EEN (BE) WERKELIJKE LIEFDE' AIC EINDHOVEN                                                                   12 DECEMBER
                                 


                           EEN (BE)WERKELIJKE LIEFDE
   


  
Een (be)werkelijke liefde" laat de bijzondere kanten zien van twee totaal verschillende relaties tussen iemand zonder autisme en iemand mét autisme. Bij het ene stel gaat het puur om een partnerrelatie, bij het andere is er sprake van een gezinsleven waarbij zowel een van de partners als een van de kinderen autisme heeft.

De onderstaande onderwerpen zullen worden besproken.
• Liefde op het eerste gezicht...
• Samen in het dagelijks leven...
• In sessie.. .
• Intimiteit...
• Samen oud worden...

Na afloop van de film is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over deze film, om zo eigen ervaringen uit te wisselen.


Locatie:
De Korenaer
Strausslaan 1
5653 AJ Eindhoven
Openingstijd: 9:30 uur
Aanvang: 10:00 uur
Eindtijd: 11:30 uur
Uiterste inschrijfdatum: 11 december 2018 16:00 uur



Klik op de onderstaande button om aan te melden



    
fLYER mini thema-ochtend  >
 

VACATURE COORDINATOR REGIO TILBURG
 

Vacature coördinator regio tilburg

De NVA Noord-Brabant zoekt per direct een coordinator die het AIC willen leiden. Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme. De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervaringsdeskundigen.
De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het samen begeleiden en aansturen van een team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.
Wij bieden u het werken met een enthousiast team, deskundigheidsbevordering middels cursussen en ondersteuning vanuit het regionaal bestuur.



Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,19 per km, of volgens de tarieven van openbaar vervoer.
Zoals alle functies binnen NVA Noord Brabant is dit ook een vrijwilligers functie, géén betaalde functie.
Voor meer informatie kunt u mailen naar Henri Maartens via: henrimaartens@nva-nb.nl




 

ZORGVERZEKERAARS PASSEN PGB TARIEVEN AAN (ZVW)


Bron: nieuwsbrief Per Saldo

Vandaag is het 12 november, de datum dat zorgverzekeraars hun nieuwe polissen en reglementen bekend moeten hebben gemaakt. Kijk op de website van uw zorgverzekeraar voor het pgb-reglement. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Zorgvergelijker

Traditiegetrouw zullen wij ook dit jaar weer een zorgvergelijker maken waarin wij het pgb-beleid van verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken. De zorgvergelijker kunt u begin december op onze website verwachten.

Pgb-tarieven

Verzekeraars mogen hun pgb-tarieven veranderen, zowel omhoog als omlaag. Van Zilveren Kruis hebben wij bijvoorbeeld  begrepen dat zij hun pgb-tarieven verlaagd hebben. Zij hebben aangegeven dat zij van mening zijn dat de verlaagde tarieven nu meer in lijn zijn met de tarieven van de andere verzekeraars.

Signalen van budgethouders

Per Saldo heeft al signalen ontvangen van budgethouders die mogelijk hun zorgverleners kwijtraken door verlaging van de tarieven. Verzekeraars geven aan dat budgethouders dan maar naar zorg in natura moeten overstappen, terwijl dit voor de budgethouder niet passend is. Het kan niet de bedoeling zijn dat door het verlagen van de tarieven budgethouders zonder zorgverleners komen te zitten en niet meer voor een pgb kunnen kiezen.





 
AUTIMATCH 29 NOVEMBER
    




In 2014 ging AutiMatch van start. In 2018 zal de 6e editie plaatsvinden, net zoals vorig jaar, in Roosendaal. Hiermee is AutiMatch een jaarlijks evenement geworden. Bij de start werd er beslist om meer duidelijkheid te geven over wat autisme inhoudt, met name initiatieven te ontplooien om de beeldvorming die er bestaat over autisme, helderder te maken en / of bij te sturen. Vandaag is AutiMatch een ontmoetingsdag geworden voor werkgevers en werknemers. Ze kunnen er uitgebreid met elkaar in contact en in gesprek komen. En wie weet treffen ze er diegene naar wie ze beiden al lang op zoek zijn!

Het is wel belangrijk om van te voren in te schrijven (als werknemer of werkgever). Met die inschrijvingen worden er al mogelijke “matches” tussen werkgevers en werknemers gemaakt. Zo kun je tijdens de AutiMatchdag al meteen in gesprek en aan de slag!

Doorheen de jaren is er de nodige expertise opgebouwd en in huis gehaald.

Ervaringsdeskundigen (mensen met autisme) kunnen, op verzoek, bij bedrijven komen “pitchen”. Tijdens deze presentatie laten zij zien hoe autisme werkt en hoe mensen met autisme kunnen werken. Alvast aan te raden.

Contact: 
info@autimatch.nl. En ook: 

De AutiMatchdag gaat door op 29 november 2018 van 14.30 u. tot 18.00 u.
Locatie: TWB , Belder 2-4, 4704 RK, Roosendaal.


                                             
  
flyer autimatch >
 
VERSLAG LEZING AUTISME EN ANGST

 
  Op 2 oktober vond in Bergeijk de avond plaats :    
 
  AUTISME EN ANGST door Carla van Gestel (ervaringsdeskundige)                        


Een grote groep NVA leden/ niet NVA leden zijn naar onze spreekster komen
luisteren. Waarschijnlijk dus een onderwerp wat erg leeft bij mensen.

Carla begon haar presentatie met een stukje theorie en later ging ze in op
haar persoonlijke situatie d.m.v foto 's uit haar jeugd.

Zij vertelde haar gevoel en angst die ze destijds bij deze situatie 's heeft
ervaren, en hoe ze daar nu mee om kan gaan door haar andere aangeleerde
manier van denken. Daarbij verteld ze ook hoe bijzonder zij het zelf vind dat
ze destijds daar zoveel angst inboezemde. Soms moet je angsten ook
overwinnen door het gewoon te doen, te laten gebeuren, een grote stap!

Maak bewust keuze 's voor bepaalde activiteiten om deze wel of niet te doen.
Wat levert haar energie op en wat geeft onrust/spanning.

 
Het was helemaal stil in de zaal, wat haar ten goede kwam, omdat ze zoals ze
zelf zei, snel afgeleid is.

Maar dit zegt ook iets over haar lezing en de aandacht die ze bij de luisteraars
wist te behouden.

 
Hebt u deze lezing gemist ? Mogelijk wordt deze lezing in het voorjaar van 2019
wederom verzorgd door AIC De Kempen, lokatie Oirschot.

 


 
OPROEP VOOR VRIJWILLIGERS DE KEMPEN SPECIALS KIDS & TEENS EN IETS DRINKEN EERSEL
 

                           


De Kempen Specials is een vrijwilligersinitiatief voor kinderen en jongeren met autisme en een normale begaafdheid. Inmiddels bestaan we al 8 jaar, waar wij uiteraard ontzettend trots op zijn, en hebben wij een bijzondere samenwerkingsband met AIC De Kempen, een onderdeel van de NVA  ( Nederlandse Vereniging Autisme).

WIJ ZOEKEN BEGELEIDERS EN/OF ORGANISATOREN VAN ACTIVITEITEN 
voor 2 leeftijdsgroepen.

De KIDS zijn kinderen van 7 t/m 12 jaar waar voor we 1 keer per maand een activiteit organiseren. Tot nu toe meestal op een zondagmiddag. 
Het is de bedoeling dat je de activiteit mee organiseert en ondersteunt samen met een collega vrijwillig(st)er.

De TEENS zijn de jongeren van 13 t/m 19 jaar en komen 2x per maand (doorgaans op zondag) Iedere 1ste zondag van de maand chillen zijn de middag in het pand van D'n Achterum, Voortseweg 9 in Eersel. En één keer per maand vindt er een outdoor-activiteit plaats. Ook hier organiseer en ondersteun je de activiteit samen met een collega vrijwillig(st)er.
Voor beide groepen worden tijden en aanwezigheid in onderling overleg afgestemd. Er wordt een 3 maandelijkse planning gemaakt en rekening gehouden met je voorkeur. Je hoeft niet iedere twee weken beschikbaar te zijn, we proberen de verdeling zo goed mogelijk te maken.


WIJ ZOEKEN GASTHEREN/DAMES MET AUTISME VOOR IETS DRINKEN (18+)

“IETS DRINKEN" is een landelijk initiatief VOOR en DOOR mensen met autisme, wat wij enkele jaren geleden ook in Eersel zijn gestart. Veel van onze TEENS sluiten zich vanaf hun 18de jaar aan bij dit initiatief. De activiteit is een (netwerk)borrel, die iedere eerste woensdagavond van de maand wordt georganiseerd van 19.00-23.00 uur plaats vindt in het zaaltje bij cafe De Mert op de Markt in Eersel. Tijdens deze avonden vindt er altijd een activiteit plaats, te denken aan een subquiz of spellenavond. Ook hiervoor geldt dat je samenwerkt met collega vrijwilligers.

NIEUWSGIERIG GEWORDEN ?
Neem een kijkje voor verdere informatie op :
www.dekempenspecials.nl en meld je aan via info@dekempenspecials.nl
www.ietsdrinken.nl (Eersel) en meld je aan via info@dekempenspecials.nl 

Graag gaan we met je in gesprek en misschien word je onze nieuwe collega!

Het Team De Kempen Specials.




                                         
  
ZONDER VRIJWILLIGERS KAN EEN AIC NIET BESTAAN

 VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR DIVERSE AIC'S
 





                        


Ben jij bekend met autisme, heb je een goed luisterend oor en wil je graag betekenisvol vrijwilligerswerk doen? Meld je dan nu aan!
 
De Nederlandse Vereniging voor Autisme in Noord-Brabant zoekt vrijwilligers voor diverse Autisme Informatie Centra. Een Autisme Informatie Centrum verzorgt inloopochtenden, lotgenotencontact avonden en thema bijeenkomsten: leerzaam, nuttig en fijn. Als vrijwilliger luister je naar lotgenoten en denk je mee over vraagstukken zoals de diagnose en alles wat daaruit voortkomt, het verwerken daarvan of beantwoord je allerlei algemene vragen over autisme. 
 
We willen een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met autisme en hun omgeving opzetten en daar is jouw hulp bij nodig. Er zijn in Noord-Brabant maar liefst 8 Autisme Informatie Centra en zonder vrijwilligers zou dat niet mogelijk zijn. 

Heb je interesse, laat het ons weten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. 

          

Er zijn Autisme Informatie Centrum in de volgende plaatsen: Bergen op Zoom, Roosendaal, Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Regio De Peel en Regio de Kempen.




Heb je na het lezen interesse om vrijwilliger te worden bij een van onze AIC's, neem dan contact op met het desbetreffende AIC of met Henrimaartens@nva-nb.nl

                                                             

 

 

 
NIEUWS VAN GLEVERIS
           

BEN JIJ DE FOTOGRAAF, FILMER, PRESENTATOR, OF MUZIKANT VAN HET FF2019?
Op zondag 10 maart 2019 vindt de 7e editie het FringeL FestivaL (FF2019) plaats.
Dit overzichtelijk netwerkevent is er speciaal voor mensen met autisme; als publiek is iedereen welkom.

Festival is een ander woord voor muziekfeest en dat gaan we er weer van maken.
Alle deelnemers doen mee aan een probeerproject waarin zij lef tonen! (het motto van de 7e editie).
Zij proberen bijvoorbeeld hoe het is om solo of samen op te treden, of hun eigen song of compositie te vertolken. En dat in een echte concertzaal voor enthousiast publiek!

Wil jij proberen hoe het is om de fotograaf, filmer of presentator (allen m/v/etc) van een FestivaL te zijn?
Of als solist of in een groep (minimaal 1 persoon met autisme) de sterren van de hemel te spelen?

Je kunt je nog inschrijven (deelname gratis) t/m 31 december 2018 door een e-mail te sturen naar info@gleveris.nl.

Voor meer info: www.gleveris.nl.



I


                                         
  
Flyer Gleveris >
 
WANDELTOCHTEN VOOR JONGEREN (JONG) VOLWASSENEN EN OUDERS/PARTNERS 
   

      Het unieke concept van Resett :


* trektochten doorheen Marokko (Sahara, Hoge Atlas en Saghro)
* voor Nederlandstalige jongeren en volwassenen met bijzondere noden
* maatwerk
* wandelen met coaching (Nederlandstalige coach)
* uitgebreide voorbereiding
* intensieve individuele begeleiding voor, tijdens en na de ‘reis’
* begeleiding van lokale bevolking (Berbers)
* groepsdynamiek
* back-to basic (met digitale detox)
* je komt ‘herboren’ terug
* ….
Het bewegen, het coachen, het loslaten van sociale media,  het contact met de natuur, de groepsdynamiek en de contacten met de lokale bevolking versterken je veerkracht, zelfvertrouwen en innerlijke rust.

Meer informatie kun je vinden in de bijgevoegde flyer
  
Flyer resett >
 
VOORSTELLING COORDINATOREN AIC ROOSENDAAL
   
Carolien van der Kuijp

Hallo, ik ben Carolien van der Kuijp. Samen met mijn echtgenoot Marc heb ik drie (inmiddels jongvolwassen) zoons, waarvan twee de diagnose autisme hebben.

Nadat onze middelste zoon (toen 7 jaar) de diagnose kreeg, hebben mijn man ik verschillende oudercursussen gevolgd. Enkele jaren later kreeg ook onze jongste de diagnose. Twee tegenpolen met dezelfde diagnose bleek een behoorlijke uitdaging.

Tijdens de cursussen en bijeenkomsten merkte ik dat ik met mijn ervaring vaak anderen kon helpen met tips. Om dat nog beter te kunnen doen, ben ik in 2014 vrijwilligster bij het AIC Roosendaal geworden.

In 2017 ben ik coördinator geworden en sinds een paar maanden vorm ik samen met Yvonne de Witte het co-team van AIC Roosendaal. We hopen met ons kleine team ook in 2019 weer veel mensen te kunnen helpen.

Yvonne de Witte

Hallo mijn naam is Yvonne de Witte. Sinds oktober dit jaar ben ik Carolien van der Kuijp gaan ondersteunen als mede coördinator.

Ik ben moeder van 2 kinderen waarvan de oudste autisme heeft. Toen het bij mijn zoon bekend was dat hij autisme had, en het even later bij mijn man ook bekend was dat hij autisme had ben ik me daar verder in gaan verdiepen. Ik wilde met alles wat ik had meegemaakt graag andere mensen gaan helpen met deze problematiek. Toevallig zag ik een oproep in een plaatselijk krantje staan van het AIC Roosendaal. Dit was in 2015. En sindsdien ben ik vrijwilliger bij het AIC Roosendaal en ik kan het iedereen aanraden om te gaan doen, het is leuk en dankbaar werk.

 
                                             
  
 
CANON OVER GESCHIEDENIS VAN AUTISME
    




NVA publiceert Canon over de geschiedenis van autisme in Nederland en daarbuiten



Grasduinen door de geschiedenis van autisme - dat is nu mogelijk dankzij de Canon Autisme Nederland die afgelopen vrijdag werd gepresenteerd tijdens het  AutismeCongres 2018 van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

De Canon Autisme Nederland verhaalt over de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van autisme - in Nederland én daarbuiten. Elk venster is verbonden aan een belangrijk jaartal. Zo begint de canon met de Nederlandse pedagoog en non Ida Frye, ook bekend als ‘zuster Gaudia’. Zij omschreef al in de jaren dertig van de vorige eeuw een jong kind als ‘autist’; ruim voordat de beroemde Oostenrijks-Amerikaanse psychiater Leo Kanner in 1943 zijn eerste artikel over autisme schreef.



                                             
LEES HIER VERDER >
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden