Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
Brabant
NVA
Beste lezer,

De meivakantie is weer aangebroken, en we hebben de eerste zomerse dagen er al weer erop zitten.
Dit zal de laatste editie worden van de nieuwsbrief in de huidige vorm. Vanaf volgende maand zal de nieuwsbrief in een volledig nieuw jasje worden gestoken. Het zal verfrissender en vernieuwender worden. Maar u zult nog een maandje geduld moeten hebben voordat u de vernieuwde nieuwsbrief onder ogen krijgt.

In deze editie hebben we een aantal vacatures van NVA Noord-Brabant in de spotlight gezet. Zoals vele verenigingen zijn wij ook opzoek naar nieuwe vrijwilligers. Diverse AIC’s kunnen nieuwe vrijwilligers gebruiken, maar ook het bestuur is op zoek naar een notulist (m/v). De huidige notulist heeft te kenen gegeven dat ze het niet meer kan combineren met haar huidige werk en privé. U kunt alle vacatures en de bijbehorende vacaturetekst vinden in deze nieuwsbrief. Wilt u uw steentje bijdrage binnen deze gezellige club, en dat kan al vanaf een paar uurtjes per week, reageer dan snel en we hopen u dan graag te mogen begroeten als een van onze nieuwe vrijwilligers.

Langzaam aan gaan we weer richting de zomervakantie. Daarom hebben we in deze nieuwsbrief ook een overzicht gemaakt mocht u medicatie op reis nodig hebben. Maar ook onze AIC’s zetten zich klaar voor de laatste eindsprint voordat de zomervakantie zal gaan aanbreken. Maar er wordt nog genoeg georganiseerd door onze AIC’s, voor elk wat wils. De AIC’s hopen u dan ook te mogen begroeten op een van de door hun georganiseerde evenementen.
 
Ik wens u dan ook weer veel leesplezier met deze editie van de nieuwsbrief.
 
Richard de Witte 
Klik hier >

INLOOP AVOND BIJ CAPITO WONEN, STUMAS EN IVA BREDA 15 MEI


 
                                   
                    Inloopavond 


JADOS gelooft dat mensen met autisme, net als ieder ander, een succesvolle maatschappelijke carrière kunnen hebben, mits er de juiste dosis begeleiding is. Belangrijk is dat deze begeleiding wordt gegeven in de verschillende levensfases, op de domeinen wonen, studeren en werken. JADOS heeft deze kennis en expertise en zet deze in via haar dochterorganisaties Stumass, Capito Wonen en IVA.
 
Woensdag 15 mei
19.00 – 21.00 uur
Locatie Stumass Breda
 
U bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen tijdens ons open huis. Hierbij zullen alle drie de formules van JADOS aanwezig zijn. U kunt rondkijken op de locatie en is er ruim de gelegenheid voor het stellen van vragen aan onze woonbegeleiders en aanwezige bewoners.

Aanmelden voor deze avond kan via onderstaande button

                                                                
  
flyer  inloopavond >
 

VERPLAATS JE MAAR EEN IN IEMAND MET AUTISME

 
                
     

             Autisme Belevings Circuit
 
“Verplaats je maar eens in iemand met autisme”
 
Het AutismeBelevingsCircuit laat je door  “autistische ervaringen” beleven, hoe het is om met een autismespectrumstoornis te leven. Probeer je maar eens een voorstelling te maken van wat het betekent om autisme te hebben. Je kunt erover lezen en leren, gesprekken voeren, maar ervaren is een andere manier.
 
Inmiddels hebben al veel verschillende mensen aan onze workshop deelgenomen o.a. professionals uit de zorg en het onderwijs, maar ook ouders en partners van mensen met autisme. Reacties die we krijgen bij de evaluatie zijn: “Iedereen zou dit eens moeten ervaren”, “een eyeopener”, waardevolle workshop”.
Wilt u ook aan deze actieve workshop deelnemen? Dat kan!
De volgende workshop staan gepland:
 
 • Woensdagmiddag 26 juni van 13:30 - 16:00
 
Locatie : MBS Eindhoven, Venetiëstraat 43, 5632 RM Eindhoven.
Kosten: €50,-
 
Inschrijven kan via onderstaande button.
 
 

Weet dat u ons altijd kunt mailen en bellen als u vragen heeft over autisme en onderwijs.
www.autismesteunpunt.nl
info@autismesteunpunt.nl
088 – 2140102
 
Meld je via de homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief!


                              
  
 

DIVERSE WORKSHOPS

 
                
 
Autisme Krachtlach voor vrouwen met autisme – zondag 2 juni van 11.00-12.00 uur

Hoe kan de lach je helpen om de hectiek van alledag het hoofd te bieden en overbelasting te voorkomen? Er zijn zoveel manieren om te lachen... Het mooie is dat het niet uitmaakt hoe je het doet, het doet je altijd goed! Tijdens de Autisme KrachtLach workshop kun je laagdrempelig meer leren over de lach en hoe lachen jouw leven positief kan beïnvloeden. Er wordt uitgelegd wat lachen voor je kan betekenen en hoe je makkelijker kunt lachen. Zorg goed voor jezelf en laat je stralen door mee te doen aan deze positieve workshop met lotgenoten!
Ervaring van een deelnemer: “Ik heb meegedaan aan de Autisme KrachtLach workshop, omdat ik lachen heel moeilijk vind. Ik wilde me meer op mijn gemak voelen bij lachen. De workshop was heel fijn, warm en open. Door de workshop ben ik tot het waardevolle inzicht gekomen dat ik wel kan lachen.”Workshop over Stress bij autisme – Dinsdag 18 juni van 19.30-21.30 uur

Hoe fijn is het om inzicht te krijgen hoe stress werkt?
En op een prettige manier makkelijk met elkaar in gesprek te komen?
Op welke manier kun je stress verlagen?

Iemand met autisme heeft sneller last van stress. De stress kan zich snel opbouwen en het kan lang duren voordat de stress weer weggezakt is. Door middel van een bordspel krijg je hier inzicht in en tevens geeft het een ingang om te praten over stress: hoe werkt het bij jou of bij jouw naaste. Ervaar hoe je op een leuke, makkelijke manier meer te weten komt over stress bij autisme!Haardvuurworkshop over autismekenmerken – Maandag 24 juni van 19.30-21.30 uur

Hoe handig is het als mensen om je heen weten wat autisme inhoudt?
Hoe kun je handig vertellen wat kenmerken van autisme zijn?
Welke handvatten zijn er om beter met autisme om te gaan?
Waar kun je last van hebben als je autisme hebt?
Dit is een informele workshop, knus bij het haardvuur met koffie/thee en wat lekkers. Het gaat over de kenmerken van autisme en hoe autisme zich kan uiten bij mensen. Met behulp van een spel krijg je meer inzicht in autismekenmerken en zijn er volop mogelijkheden om ervaringen te bespreken. Ervaringen van eerdere deelnemers: “Dit spel heeft mij meer inzicht gegeven dan een half jaar gesprekken met de psycholoog.” “Ik heb de workshop als zeer positief ervaren. Het is een gezellige omgeving bij de houtkachel en iedereen krijgt de ruimte. Het was waardevol om (h)erkenning te vinden bij elkaar.”Voor meer informatie over de diverse workshops, klik hier

                    
  
 

THEMA-OCHTEND AIC BREDA "AAN PASSIE GEEN GEBREK" 3 MEI

                

               

Op vrijdagochtend 3 mei 2019 organiseert het AIC Breda een themaochtend met de film:

                            Aan passie geen gebrek

Aan passie geen gebrek volgt twee jongvolwassenen met autisme, Inge en Robert, op hun weg van studie naar passende werkomgeving.
Ook wordt duidelijk gemaakt hoe zij ondersteunt kunnen worden bij studie, stage en werk.

Na de filmvertoning praten we in een kringgesprek verder over de film
en kunnen eigen ervaringen worden uitgewisseld.

Locatie:
MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda
Tijd:
9:30 uur Inloop met koffie / thee
10:00 uur Filmvertoning
11:30 uur Einde ochtend

Uiterste inschrijfdatum: 2 mei 2019 16:00 uur
 


 Aanmelden kan via onderstaande button

 
 
flyer  aan passie geen gebrek >

 

MEDICATIE MEENEMEN OP VAKANTIE

               
Veel mensen die op vakantie gaan, weten niet dat hun medicijnen, zoals ADHD-medicatie, zware pijnstillers of slaap- en kalmeringsmiddelen onder de Opiumwet vallen.


Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, zoals Ritalin en Concerta of een generiek middel met de werkzame stof methylfenidaat, kunnen niet zomaar meegenomen worden naar het buitenland.
In veel landen is het namelijk streng verboden om opiaten te bezitten en te gebruiken zonder recept.
Artsen zijn hiervan niet altijd op de hoogte. Het regelen van een verklaring kan problemen aan de grens of tijdens uw reis voorkomen. De verklaring is maximaal 30 dagen geldig. Het neemt enige tijd in beslag om een dergelijke verklaring te regelen dus begin ruim op tijd met het aanvragen ervan.


lEES HIER VERDER >
 

ERVARINGS KENNIS CENTRUM (SCH)OUDERS

Je hebt (mogelijk) al kennisgemaakt met Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders, platform voor ouders van een zorgkind. Waar ouders terecht kunnen met vragen over zaken die verder gaan dan de beperking of ziekte van hun kind, zoals de gezinssituatie, relaties, opvoeden, financiën, ontspanning of combinatie van zorg en werk. 

De website van (Sch)ouders is op een groot aantal punten vernieuwd en aangevuld. Dit willen we jou, die eerder bij (Sch)ouders betrokken of belangstellend is geweest, graag als eerste laten zien.
 • Onder het kopje Ontmoeten & Delen staan 26 Gefilmde Ervaringsverhalen die de moeite van het bekijken waard zijn. Zeker omdat ze de diverse onderwerpen bundelen waar ouders van een zorgkind mee bezig zijn.
   
 • Er staat een Routekaart op de website die je op een andere, visuele manier toegang geeft tot de informatie op de website.
   
 • Ook het (besloten) Forum is aangevuld. Als bezitter van een profiel kun je reageren op de diverse berichten en vragen en natuurlijk zelf berichten plaatsen en vragen stellen
Maar ook de zeer uitgebreide Kennisbank en de Gids voor na de diagnose zijn heel waardevol. Neem een kijkje op de vernieuwde website - www.schouders.nl- en laat ons weten wat je er van vindt!

Help bekendheid (Sch)ouders vergroten 
Het platform (Sch)ouders is van en vóór ouders. Denk jij dat het andere ouders en verzorgers helpt als ze wéten dat (Sch)ouders er is én wat het platform hen kan bieden? Ouders die net de diagnose te horen hebben gekregen, maar zeker ook ouders die al langer meelopen in zorgland. Tenslotte brengt elke levensfase weer zijn eigen vragen en antwoorden mee. Wil je ons dan helpen om meer bekendheid te krijgen?

                                  IN KAATJES KEUKEN


                                   
                          Tomatensoep met gehaktballetjes (voor 3 personen)

Woon je (begeleid) zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). Soms vind je hier een recept voor 1 persoon en soms een recept voor een groep mensen.
Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).

Deze keer een klassiek voorgerecht: tomatensoep met zelf gedraaide gehaktballetjes. Deze hoeveelheid is voor 3 personen maar de hoeveelheid is gemakkelijk aan te passen voor een groter gezelschap.


Ingrediënten (voor 3 personen)

pak gezeefde tomaten (500 milliliter)
100 gram gehakt
zout en peper
1 bouillonblokje (voor 500 milliliter)
                                                           

recept van de maand >
 

AIC BERGEN OP ZOOM BOSWANDELING LAND FORT DE ROOVERE 24 MEI

                

               

Op 24 mei, organiseert het AIC Bergen op Zoom een wandeling door de bossen in Halsteren en natuurlijk bezoeken we ook Fort de Roovere en Fort Pinsen.
Na afloop drinken we gezamenlijk een kopje koffie of fris op het terrein van Fort de Roovere.
U heeft dan ook de mogelijkheid de Pompejus toren te beklimmen.
Neem vooral een foto toestel mee want het uitzicht is bij helder weer spectaculair. 

Natuurlijk gaat er weer een ervaren gids mee die u onderweg eea uitlegt en er is ook voldoende gelegenheid te praten over andere onderwerpen.

Locatie:
Fort de Roovere (bij de Schaftkeet)
Schansbaan 8
4661 PN Halsteren

Tijd:
13:45 uur Verzamelen
14:00 uur Aanvang wandeling
16:00 uur Einde wandeling

Uiterste inschrijfdatum: 23 mei 2019
 


 Aanmelden kan via onderstaande button

 
 
flyer  boswandeling fort de roovere >

 

THEMA-OCHTEND AIC EINDHOVEN "ROMIJN" 8 MEI


  
 
                                   
                                        

Wij willen u uitnodigen om de dvd te bekijken:

                                 Romijn

Lotte maakt een indrukwekkende documentaire over haar broertje met autisme. Lotte wil graag dat de rest van de wereld kennismaakt met haar broertje Romijn zoals zij hem ziet: een autistische en zwakbegaafde jongen van 12 jaar, maar ook een heel bijzonder jongetje. 
En zeker niet dom, want hij kan zoveel meer. Het is jammer, en eigenlijk ook niet eerlijk, dat hij allerlei labels opgeplakt krijgt.

Na afloop willen we met elkaar over de voorstelling praten.

Wanneer: Woensdag 8 mei 2019
De koffie staat klaar om 9.30 uur

Start dvd: 9.45 uur
Eindtijd: 11.30 uur

Locatie:
De Korenaer
Strausslaan 1
5653 AJ Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 7 mei 16:00 uur
www.sclera.be
m

Aanmelden kan via onderstaande button                                                             
flyer romijn >
 

BESCHERMD WONEN AUTISME BERGEN OP ZOOM

                                   
    Beschermde, geclusterde woonvorm (eigen woning, met  zorg van        Zintri).

 Zorg op maat op alle levensgebieden: Praktisch, sociaal,  psychisch,   werk/dagbesteding, wonen, zingeving.
 Doel is zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen (eigen  voordeur) met zorg   en 24 uurs nabijheid en waar mogelijk uitstromen naar wonen in de wijk, in   sommige gevallen is deze woonvorm aangewezen om intramurale zorg te voorkomen. Er is op de locatie een steunpunt met het begeleidingsteam die dagelijks aanwezig zijn. Jou zorgvraag en behoefte is leidend, samen werken we toe naar zorg op maat met een integraal zorgaanbod waardoor jij kwaliteit van leven ervaart.

     

Soort beperking:
Autisme normaal begaafd, Autisme en verstandelijk, Verstandelijk

OverigOmschrijving
Geclusterde Beschermde Woonvorm voor mensen met Autisme (al dan niet met een normale begaafdheid) of psychiatrische problematiek . Deze woonvorm is een tussenstap tussen intramurale zorg en verblijf en zelfstandig wonen in de wijk. Je kunt hier wonen wanneer je toe bent aan meer zelfstandigheid (eigen woning) maar nog wel de directie nabijheid en zorg nodig hebt.
In het gebouw wonen 28 mensen van Zintri, er is een steunpunt aanwezig met het begeleidingsteam en 24 uurs bereikbaarheid en oproepbaarheid.

De overige huurders in het gebouw zijn regulier (geclusterde en gemengde woonvorm). Samen met jou wordt er gewerkt aan uitstroom richting wijk, soms is deze woonvorm het hoogst haalbare. Je huurt zelfstandig (onder de huursubsidiegrens) en ontvangt wel de zorg middels intramurale voorwaarden (begeleiding op maat op alle levensgebieden, directe nabijheid, planbare en onplanbare zorg). Je hebt een appartement/studio, de zorg wordt geboden vanuit WMO Beschermd Wonen en WLZ.

 Leeftijd
 • 18 tot 24 jaar
 • 24 tot 55 jaar
 • 55 plus
Geslacht gemengd Open plaatsen18 (onder voorbehoud)


        
   

lEES VERDER >
 

AUTISME CABARET PRIKKELVIS
                            Autisme Cabaret PrikkelVis!
Vorig jaar was het autisme cabaret PrikkelVis op onze uitnodiging presentator van het FingeL FesitvaL in Oss. Dit jaar waren de rollen omgekeerd en heb ik me laten Leiden door Autisme Cabaret PrikkelVis. Leiden met hoofdletter en korte ei, want de tocht ging middels navigator van Oss dwars door zonnig Nederland naar deze mooie stad ‘aan de andere kant’.

Na het ‘plantaardig eetcafé’ in dé sociaal-culturele Vrijplaats aldaar werd plaats gemaakt voor een unieke cabaret avond in Leiden, de stad die wat dit betreft een naam heeft hoog te houden. Een “ode aan de passie en de sterke eigenschappen van mensen met autisme”, zoals de cabaretiers het zelf noemde. Dat ze er met heel veel passie aan hebben gewerkt was mij al lang duidelijk, want we hadden vooraf overlegd hoe wij (Stichting Gleveris) hen het beste zou kunnen ondersteunen om er iets bijzonders van te maken. Ondersteund door een professionele theater docent hebben zij in hun eigen regie hun script zo aangepast dat het met hun autisme haalbaar was om zonder te veel druk, stress en paniek toch een voorstelling te kunnen presenteren. Dit onder de naam “De boom der autisme”; waarbij het relativeren van de wereld door middel van humor de basis vormde. Maar liefst twee keer drie kwartier passeerde in hoog tempo en met gebruik making van verschillende media en gastoptredens een grote verscheidenheid aan onderwerpen de revue: autisme en onverwachte situaties, daten, werk, vooroordelen, et cetera. Voor elk onderwerp zat een blad aan de boom, welke als centrale punt van de act fungeerde.

Met de evaluatie van dit memorabele optreden kon probeerproject PrikkelVis worden afgesloten. Maar PrikkelVis gaat door; dus: hebt u het Cabaret Gemist?

Autisme cabararet; Prikkelvis
   (Prikkeltje en Geert Vis)

Email: prikkelvis@autismegottalent.nl
WW: autismegottalant.nl/prikkelvis
Facebook: www.facebook.com/prikkelvis.cabaret.3
Youtube: www.youtube.com/PrikkelVis

 

AUTISME KRACHTDAG VOOR ALS JE PARTNER AUTISME HEEFT 
     

         
         Autisme krachtdagen


Een relatie met een partner met autisme kan veel energie kosten. Ook heb je vaak weinig ruimte voor jezelf en vind je het misschien lastig om te ontspannen. De kans bestaat dat je overbelast raakt, omdat het soms lastig communiceren is met je partner en hij/zij niet goed aanvoelt wat jij nodig hebt.
Herken jij je in bovenstaande en kun je wel energie, tips en kracht gebruiken? Kom dan naar de Autisme Krachtdag op vrijdag 24 mei in de prachtige omgeving van Oisterwijk!

Sylvia van Casteren en Stienke de Jager van AutismeKracht organiseren op vrijdag 24 mei een speciale Autisme Krachtdag voor als je partner autisme heeft. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere partners van iemand met autisme.
Tijdens deze dag worden er interessante workshops gegeven. Het thema van deze Krachtdag is ‘relaties’. Deze vragen kunnen aan de orde komen:

– Hoe kun je jouw grenzen bewaken in een relatie waar autisme een rol speelt?
– Hoe kun je weer verbinding vinden in je relatie?
– Wat zijn liefdestalen? En wat kun je ermee?
– Hoe kan communicatie zorgen voor een betere relatie?

Daarnaast wordt er ook voldoende tijd ingepland voor het delen van ervaringen, op een positieve manier en met respect voor elkaar. De workshops zijn zowel buiten als binnen. Er is tussendoor thee/koffie met wat lekkers en de lunch wordt ook verzorgd.

Reacties na vorige Autisme Krachtdag: “Het werd deze dag duidelijk dat ik niet alleen sta in deze problematiek. Ik heb de workshops als heel prettig ervaren.” “Ik vond veel herkenning bij de andere deelnemers en de workshops waren interessant.”“Ik heb het inzicht gekregen dat ik me positief wil inzetten in mijn relatie. Ik ga me verdiepen in de liefdestalen”.

Voor informatie en aanmelding klik hier

Agenda AutismeKracht
Vr  24 mei - Autisme Krachtdag voor als je partner autisme heeft

Za 25 mei - Autisme Krachtwandeling voor vrouwen met autisme
Zo 2 juni - Autisme KrachtLach voor vrouwen met autisme
Za 15 juni - Autisme Krachtdag voor vrouwen met autisme
Di 18 juni - AutismeKracht Workshop over Stress bij autisme
Ma 24 juni - AutismeKracht Haardvuurworkshop over autismekenmerken
Za 29 juni - Autisme Krachtwandeling voor vrouwen met autisme

Meer informatie over de Autisme Krachtwandelingen vind je hier

Meer informatie over de Autisme Krachtlach en andere workshops vind je hier 


           

        

THEMA-AVOND AIC DE KEMPEN "SEKSUALITEIT EN AUTISME" 22 MEI


 
                                   


                                                              
        AIC de Kempen locatie Bladel "Seksualiteit en autisme"

Tijdens deze thema avond zal Paulien van Doorn komen vertellen over seksualiteit en ASS.
Paulien is verbonden aan het NVVS (Nederlandse wetenschappelijke vereniging voor seksuologie) als seksuoloog.

Daarnaast is ze auteur van de methode Praten over Seks.
Een aantal punten die besproken zullen worden zijn,
Seks: wat is dat eigenlijk?
Seksuele levensloop
Seksualiteit en autisme, is dat anders, dan....

Ook zal er ruimte zijn voor vragen vanuit het publiek.

Datum: 22 Mei

Tijd:

Vanaf 19:00 uur staat koffie en thee voor u klaar
Lezing begint om 19:30 uur
Einde lezing om 21:00 uur, uiterlijk om 21:30 uur

Locatie:
Cultureel Centrum Den Herd
Emmaplein 4
5531 HM Bladel

Kosten: 5 euro voor niet leden (NVA leden gratis)

Indien u op deze avond een lidmaatschap aangaat voor 5,- per maand
dan ontvangt u het inschrijfgeld van deze avond meteen terug.

Uiterste inschrijfdatum: 22 mei 12:00 uur

Aanmelden kan via onderstaande button of via de bijgevoegde flyer


  
FLYER seksualiteit en autisme >
 

THEMA-OCHTEND AIC ROOSENDAAL "AUTISME EN ANGST 24 MEI"


 
                                   


                                                              

Autisme en angst

Angst is een veel voorkomende emotie bij mensen met autisme.
Zelfs hele kleine dingen kunnen veel spanning en angst veroorzaken.
Waar komt dit vandaan? Hoe herken je angst? Hoe ga je ermee om?
Wat kun je doen om angst te verminderen?

Gastspreekster Carla van Gestel is ervaringsdeskundige, en vertelt over haar ervaringen met angst. Zij zal de theorie aan haar eigen ervaringen koppelen.
Ook geeft ze uitleg over angst bij mensen met autisme.
Ze geeft gastlessen over autisme bij ROC-West- Brabant, onderwijsdagen en MEE-West-Brabant.

Het is een thema waar veel over te vertellen zal zijn.
Mocht er tijd over zijn, zal er gelegenheid zijn om na te praten.
Iedereen die in zijn of haar omgeving te maken heeft met autisme is van harte welkom.

Locatie:
De Kameleon
Gerard ter Borchstraat 51
4703 NL Roosendaal

Tijden:
Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 9:30 uur
Einde: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 23 mei 16:00 uur

Aanmelden kan via onderstaande button of via de bijgevoegde flyer.
                                               
  
FLYER thema-ochtend autisme en angst >
 

NIEUWS VANUIT PER SALDOBron: nieuwsbrief Per Saldo
 

‘Steviger aan de keukentafel’

 Hoe kunt u zich goed voorbereiden op een keukentafelgesprek? En wat kunt u doen als u het niet eens bent met een beslissing van uw gemeente? Dit komt allemaal aan bod in de bijeenkomsten voor leden met een pgb via de WMO of de Jeugdwet. Deze bijeenkomsten organiseren we door heel Nederland, dus vast ook bij u in de buurt. Er zijn aparte bijeenkomsten voor leden van Per Saldo en voor professionals.

Cursus ‘Mijn kind wordt volwassen, wat nu?’

In deze cursus voor ouders van een kind met een beperking, komen verschillende onderwerpen aan bod waar u mee te maken kunt krijgen naarmate uw kind ouder wordt. Zoals welke mogelijkheden er zijn om zelfstandig of met hulp te wonen. Ook werken/dagbesteding, inkomen/uitkering en 18+ worden komt aan bod. Voor alle ouders van een kind met een beperking, met óf zonder pgb.

"Veel informatie, verhelderend, kwartjes vallen en het geeft mij rust"
Lees hier verder 


 

 

Financieel haalbaar wooninitiatief

Financieel haalbaar wooninitiatief

Wilt u een wooninitiatief dat staat als een huis? Volg dan deze workshop, waarna u volledig inzicht hebt in inkomsten en uitgaven. U ziet niets meer over het hoofd én u bent in staat bewuste keuzes te maken, waardoor goede zorg voor uw bewoners haalbaar is. Bovendien bent u zo een betere gesprekspartner voor gemeente, woningcorporatie of zorgkantoor. Er is een workshop speciaal gericht op ouderinitiatieven (besturen en ouders) en op wooninitiatieven (ondernemers).


Cursussen voor budgethouders of hun vertegenwoordigers

 


Cursussen voor wooninitiatieven 


 

 MINI THEMA-OCHTEND AIC EINDHOVEN                                "PROFESSIONELE BEGELEIDING BIJ AUTISME" 22 MEI
                                          

          Professionele begeleiding bij autisme

Autisme kan veel gevolgen hebben in het dagelijks leven.
Veel mensen met autisme krijgen professionele hulp.
Dat varieert van lichte begeleiding in het dagelijks leven tot intensieve zorg en ondersteuning.
Hoe is het als er iemand mee kijkt binnen je gezin? Zich “bemoeid” met jou leven.

Zou u hier iets over willen vertellen en willen luisteren naar ervaringen van anderen.
Kom dan bij ons langs.

Wanneer: Woensdag 22 mei 2019
De koffie staat klaar om 9.30 uur
Start dvd: 9.45 uur
Eindtijd: 11.30 uur

Locatie:
De Korenaer
Strausslaan 1
5653 AJ Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 21 mei 16:00 uur

Aanmelden kan via onderstaande button, of via de bijgevoegde flyer


Flyer professionele hulp bij autisme >
 

VACATURES BINNEN NVA NOORD BRABANT

 

                           
                              Diverse vacatures 
 
Vanuit het bestuur van de regio Noord Brabant zijn wij op zoek naar diverse vrijwilligers die onze diverse teams kunnen versterken. Zonder uw hulp kunnen onze Autisme Informatie Centra niet blijven bestaan. Het is leuk en dankbaar werk.
We hebben in Brabant 8 AIC centra, die allemaal op diverse niveau's vrijwilligers kunnen gebruiken.

Wat bieden wij u:

· Het werken met een enthousiast team
· Deskundigheidsbevordering middels cursussen
· Ondersteuning vanuit het regionaal bestuur
· Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,19 per km,
of volgens de tarieven van openbaar vervoer.

Het betreft een vrijwilligersfunctie waar geen vergoeding tegenover staat

Deze vacatures staan momenteel open:

- Coördinator AIC Eindhoven
- Coördinator AIC Tilburg
- Notulist Regio bestuur NVA Noord Brabant
- Organiseren van thema bijeenkomsten AIC Den Bosch
- Organiseren van thema bijeenkomsten AIC Eindhoven
- Administratieve vrijwilliger AIC Eindhoven
- Vrijwilligers voor bemanning AIC's (diverse taken)Klik op de beschrijving voor meer informatie of om te reageren op een van de vacatures.

We hopen dat we deze vacatures snel kunnen invullen, want er is geen waardevoller werk dan vrijwilligerswerk bij NVA Noord Brabant.

                                         
  

ACTIVITEITEN VAN DE KEMPEN SPECIALS IN MEI

 

                           


De Kempen Specials is een vrijwilligersinitiatief voor kinderen en jongeren met autisme en een normale begaafdheid. Inmiddels bestaan we al 8 jaar, waar wij uiteraard ontzettend trots op zijn, en hebben wij een bijzondere samenwerkingsband met AIC De Kempen, een onderdeel van de NVA  ( Nederlandse Vereniging Autisme).De activiteiten van komende maand van DKS:

KIDS

Zaterdag 11 mei

Bijenwas strijken om mooi werkstuk te maken
 Lokatie  volgt              : zie flyer www.dekempenspecials.nl  onderdeel KIDS!


TEENS
5 mei : chillen activiteit spellen of playstation spellen.
             Elkaar gezellig ontmoeten !

Adres : voortseweg 9 Eersel
             Pand D'n Achterum 
Tijd     : 13.30-16.00 u 

Klik hier om aan te melden

19 mei : mountainbiken (zie flyer op de site van de kempen specials voor info)IETS DRINKEN EERSEL

Datum   : 1 mei
Lokatie  : Cafe De Mert 
                  Markt 12 Eersel
Tijd       :  19.00-23.00 u  


Al onze activiteiten zijn te bekijken/aan te melden op www.dekempenspecials.nl

                                        
  
fLYER DE KEMPEN SPECIALS t Eens
 
FLYER DE KEMPEN SPECIALS KIDS
 

GEHEEL VERNIEUWDE PRIKKELARME SCHOOLAGENDA 2019-2020

                                 
    Geheel vernieuwde prikkelarme schoolagenda 2019-2020, speciaal ontwikkeld voor scholieren met een                                         auditieve-, communicatieve beperking of een                                                 taalontwikkelingsstoornis (TOS)


Deze prikkelarme kleurrijke schoolagenda helpt scholieren en studenten met dyslexie, ADHD, autisme (ASS), leerproblemen of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) met huiswerk, plannen en verkrijgen van overzicht. De gebonden agenda is met ingang van dit schooljaar geheel vernieuwd, waardoor hij nog beter leesbaar en overzichtelijk is. Het is een toegankelijk hulpmiddel dat lijkt op een reguliere agenda. De leerling voelt zich geen buitenbeentje, maar heeft wel een steuntje in de rug.

De agenda oogt fris door de vrolijke kleuren, biedt veel structuur en bevat een leeslint. Hij is lekker duidelijk en bevat geen overbodige informatie. Elke weekdag heeft een eigen kleur: maandag is blauw, dinsdag geel, woensdag groen, donderdag rood, vrijdag wit, zaterdag oranje en zondag grijs. De datum is geschreven met duidelijke letters en pictogrammen geven visuele ondersteuning. Hierdoor is de agenda ook te gebruiken door (z)mlk leerlingen en mensen die laaggeletterd zijn. De picto-ondersteuning is niet hinderlijk voor leerlingen die deze visuele ondersteuning niet nodig hebben.


Klik hier voor meer informatie om of de agenda te bestellen


    
Lees hier verder >
 

LOTGENOTENCONTACTEN     Lotgenotencontact Ouders 17 mei


Deze ochtend is speciaal voor ouders van kinderen met autisme.
Een kind met autisme kan een behoorlijke impact hebben op de gezinssituatie.

Hoe ga je daarmee om? Hoe verloopt de communicatie? Welke uitdagingen kom je tegen? Hoe vind je de balans tussen de opvoeding van een kind met en een kind zonder autisme? Hoe zorg je voor voldoende tijd voor jezelf? Met elkaar gaan we in gesprek.
Het is fijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen.

We bekijken die ochtend of we de groep opsplitsen in meerdere kleinere groepen.
Dat is afhankelijk van de groepsgrootte en de leeftijden van de kinderen.

Locatie:
MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda

Deuren open om: 9:30 uur inloop met koffie / thee
Aanvang: 10:00 uur groepsgesprek
Eindtijd: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 16 mei 16:00 uur

   
 

Lotgenotencontact 24 mei

Het Autisme Informatie Centrum (AIC) is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De kracht van het AIC ligt in het lotgenoten contact, leren en delen van elkaars ervaringen en het zoeken naar de juiste hulp. Bovendien kan men terecht voor informatie en documentatie. 

De lotgenotenochtenden zijn voor mensen met autisme en voor mensen die in hun familie of in hun omgeving te maken hebben met autisme. Op deze ochtenden bieden wij iedereen die aanwezig is de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

Deze ochtend vinden er 2 rondes plaats,

Locatie:
Gebouw van MEE
Kloosterstraat 32
5038 VP Tilburg

1e ronde:
Aanvang: 09.00 uur tot 10.30 uur

2e ronde:
Aanvang 10.45 uur tot 12.15 uur

Uiterste inschrijfdatum: 23 mei 2019 16:00 uur

Je kunt maar aan één ronde deelnemen!!!
 
 
 
 
 
 
 

ZIEKENHUISZORG VOOR KINDEREN, (JONG)- VOLWASSENEN MET AUTISME EN EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING


 

Platform VG Brabant heeft in het kader van het project Ziekenhuiszorg VG ook 'de Wegwijzer voor ouders en persoonlijk begeleiders' ontwikkeld.
De Wegwijzer bevat een overdrachtformulier en praktische tips.  
Het is voor ouders/ persoonlijk begeleiders een praktisch hulpmiddel bij het regelen van ziekenhuiszorg voor hun kind of clïent
  
De moeder van Silvijn, haar zoon heeft het syndroom van Down en autisme, vertelt over haar jarenlange ervaringen met haar zoon in het ziekenhuis. Voor Silvijn is ziekenhuisbezoek heel belastend.
Het filmpje 'Goede ziekenhuiszorg bij mensen met een verstandelijke beperking. Een praktijkverhaal en tips' en 'De Wegwijzer' staan op de website van Platform VG Zuidoost Brabant. De filmpjes zijn hier te bekijken.   

                                                   

 

 

AUTISME KRACHTWANDELING VOOR VROUWEN 25 MEI


 Zaterdag 25 mei Autisme Krachtwandeling voor vrouwen met autisme in Best

Ben jij een vrouw met (kenmerken van) autisme? Kom je elke dag moe thuis van je werk? En vind je het moeilijk om thuis echt tot rust te komen omdat je een relatie hebt of een gezin met (jonge) kinderen? Heb je bijna elke dag last van overprikkeling en voel je je regelmatig overbelast en geïrriteerd?

Meld je dan aan voor de Autisme Krachtwandeling, die elke laatste zaterdag van de maand plaatsvindt (uitgezonderd vakanties) in de prachtige bossen bij Best! De eerstvolgende Autisme Krachtwandeling is op zaterdag 25 mei en start om 10.30 uur vanaf het Joe Mann Paviljoen in Best.

De Autisme Krachtwandeling is een combinatie van: mindfulness oefeningen, wandelcoachopdrachten en het uitwisselen van ervaringen met gelijkgestemden tijdens een fijne boswandeling van ca. 1,5 uur. Er kunnen max. 10 personen mee doen aan deze groepswandeling. Elke Autisme Krachtwandeling heeft een ander thema. Meedoen aan de Autisme Krachtwandeling kan voor slechts 15 euro inclusief koffie of thee!

Meer informatie en aanmelden (verplicht) via onderstaande button 
of klik hier 
Stienke de Jager is wandelcoach/autismecoach en coacht mensen met autisme al wandelend in de natuur. Lees haar verhaal hier
                        

                                                             

 

 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden