Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
Brabant
NVA
Beste lezer,
Vorige maand hebben we toegezegd dat de layout zou veranderen van de nieuwsbrief. Maar door onvoorziene omstandigheden hebben we toch besloten om het voorlopig even bij de oude vertrouwde layout te houden. Wordt vervolgt in de toekomst.

De editie van de volgende maand is alweer de laatste voor de zomervakantie. Traditioneel wordt er in de maand augustus geen nieuwsbrief gemaakt, iedereen is dan op vakantie en de meeste van onze AIC’s zijn gesloten. Maar tot die tijd kunt u nog genieten van deze nieuwsbrief en van de nieuwsbrief van volgende maand.

Helaas maakt de redactie van deze nieuwsbrief wel eens een foutje. Vorige maand hebben we abusievelijk een verkeerde website geplaatst. In het stuk van Gleveris probeerprojecten is er een foutje gemaakt. Het juiste webadres moet niet AutismeGotTalAnt.nl maar AutismeGotTalEnt.nl

In deze nieuwsbrief kunnen wij als bestuur met gepaste trots aankondigen dat we niemand minder dan Fabian Franciscus bereid hebben gevonden om een gedeelte uit zijn succesvolle cabaretshow, komt voordragen bij onze jaarlijkse ALV. Meer informatie vindt u in deze nieuwsbrief.

Graag wil ik er nogmaals op wijzen dat wij hard op zoek zijn naar nieuwe vrijwilligers binnen NVA Noord Brabant. Dit zijn diverse functies, en wellicht zit er een functie voor u tussen. Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.

Heeft u nog informatie die u graag met ons wilt delen in de nieuwsbrief, dat kan, graag zelfs. Stuur uw tip of stukje op naar nieuwsbrief@nva-nb.nl
 
Ik wil u veel leesplezier wensen met deze nieuwsbrief.

Richard de Witte

 
 
Klik hier >

PRIKKELARM ZWEMMEN RECREATIEBAD DE STAPPENGOOR 11 JUNI


 
                                   
                    Prikkelarm zwemmen


Recreatiebad Stappegoor organiseert op 11 juni van 19.00-21.00 uur een prikkelarme zwemavond.  Het zou fijn zijn als jullie dit bij jullie cliënten, vrienden, kennissen en andere belangstellenden onder de aandacht willen brengen.
na de eerste succesvolle pilotavond wil het Recreatiebad deze avonden regelmatig aan gaan bieden voor een gereduceerd bedrag van € 3,45.
 
Geef het dus gerust door en nodig iedereen, die hier behoefte aan zou kunnen hebben, uit om te ervaren hoe het is om te genieten van een veilige, rustige en gezellige zwemomgeving!

                                                                
  
flyer  prikkelarm zwemmen >
 

THEMA-OCHTEND AIC BREDA "ZOMERWANDELING" 21 JUNI

                

               

Op de eerste dag van de zomer gaan we weer lekker wandelen
in de mooie omgeving van het Mastbos bij Breda.
We genieten van de rust, de frisse lucht en de prachtige natuur.
Onderweg is er natuurlijk volop gelegenheid om een goed gesprek te voeren.
Na afloop bestaat de mogelijkheid om, op eigen kosten,
gezellig samen koffie te drinken bij Restaurant De Boschwachter in 't Mastbos.

Locatie:
Café-restaurant De Boswachter
Huisdreef 4
4836 AM Breda

Tijd:
9:45 uur Verzamelen
10:00 uur Aanvang wandeling
11:30 uur Einde wandeling

Uiterste inschrijfdatum: 20 juni 2019
 


 Aanmelden kan via onderstaande button

 
 
flyer  ZOMERWANDELING >

 

AUTISME STEUNPUNT 

 
                
     

            Autisme en motivatie


Jeroen (groep 8) gaat ‘écht nooit’ huiswerk maken, zo zegt hij. Huiswerk is ‘saai’ en ‘stom’! ‘Ik ga niet twee uur huiswerk maken, dan heb ik geen tijd voor mijn vrienden.’ Hij verscheurt zijn huiswerkopdracht en gaat onderuit gezakt zitten. Hij wil wel naar de HAVO om later naar een HBO  opleiding te gaan. Als ik hem vertel, dat hij van mij echt niet meer dan 30 minuten per dag aan zijn huiswerk mag werken, gaat hij akkoord. Na twee weken vraag ik hoe het gaat met het huiswerk. Jeroen zegt losjes : ‘O, ik ben altijd na 5 minuten al klaar.’
Maar de eerste reactie op Jeroens gedrag kan zijn  ‘Hij is ongemotiveerd!’ ‘Hij heeft geen zin!’ ‘Als het niet in zijn straatje past wil hij er niet aan beginnen!’
Regelmatig horen we deze opmerkingen over leerlingen met een autismespectrumstoornis op scholen.

Het is belangrijk om er dan achter te komen waarom een leerling ongemotiveerd is.
  • Is hij eigenlijk wel ongemotiveerd?
  • Speelt het autisme een rol?
  • Wat maakt dat hij niet aan een taak begint?
  • Waarom toont hij geen interesse?
  • Waarom werkt hij niet samen?
  • Helpt straffen en belonen?
  • Wat kun je doen om toch de ontwikkeling te stimuleren?
Vaak heeft ongemotiveerd gedrag te maken met onduidelijkheid, onvoorspelbaarheid, gebrek aan overzicht en vaardigheden. En als je denkt dat het toch niet gaat lukken, dan begin je er liever niet aan!
 
Op 3 juni 2019 is er een lezing over het thema ‘Autisme en motivatie’.
Saskia Sliepenbeek zal meer vertellen over motivatie met name bij leerlingen met een autisme spectrumstoornis.
De lezing is interessant voor docenten, begeleiders en ouders van leerlingen met een autismespectrumstoornis. 
 
De lezing wordt gegeven op:
maandag 3 juni 2019 om 19.30- 21:00 uur

Locatie: MBS Eindhoven
Venetiëstraat 43 in Eindhoven

Graag inschrijven via onderstaande button

Kosten €10 (bij voorkeur via pin ter plaatse te voldoen)

 
 
Weet dat u ons altijd kunt mailen en bellen als u vragen heeft over autisme en onderwijs.
www.autismesteunpunt.nl
info@autismesteunpunt.nl
088 – 2140102
 
Meld je via de homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief!


                              
  
 

ALV 2019 NVA NOORD BRABANT 3 OKTOBER

 
                
 

Dit jaar hebben we een grote ster weten te strikken voor onze jaarlijkse ALV. Niemand minder dan Fabian Franciscus komt naar onze ALV toe, voor een optreden.

Wie is Fabian Franciscus:
Fabian Franciscus is een cabaretier met een missie. In zijn laatste ‘viral video’ op Facebook heeft hij het uitgebreid over zijn autisme.
Hij beschrijft op een hilarische manier hoe dat hem soms in verwarrende situaties brengt. “Hoewel mensen op deze manier om het onderwerp kunnen lachen zit er wel een serieuze laag onder die ik naar  voren wil brengen. Ik merk dat er nog steeds veel onduidelijkheid en onbegrip heerst over het hebben van autisme. In mijn shows speel ik met dat spanningsveld. 
Maar los van dat is het ook een cabaretvoorstelling en wil ik mijn bezoekers vooral een avond keihard lachen bezorgen. Want lachen betekent acceptatie en door acceptatie kon ik mijn eigen kracht vinden. Dat delen is toch een mooi streven?”

De Algemene Leden Vergadering wordt dit jaar op 3 Oktober gehouden in onze vaste locatie, het Elisabeth ziekenhuis te Tilburg.

Opgeven voor deze avond is momenteel nog NIET mogelijk. Op korte termijn zullen wij verdere details over deze avond bekend gaan maken, en zal opgave mogelijk zijn. Aanmeldingen die binnen komen, zullen niet in behandeling worden genomen.

I.v.m. de verwachte drukte hanteren wij het pricipe vol=vol. Aanmelden op de avond zelf zal NIET mogelijk zijn

                    
  
 

PROMOTIE TOUR WEB WERK AUTISME

               

Begeleid je iemand met autisme tijdens zijn of haar studie? Of bij het vinden (of behouden) van een baan? Heb je een werknemer met autisme in dienst? Vind je maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk? Ontdek dan wat WerkWeb-Autisme kan betekenen.

WerkWeb-Autisme biedt informatie, inspiratie en tools over ontwikkeling naar studie en werk. Het platform is bedoeld voor studenten, werkzoekenden, werknemers en hun werkgevers/coaches.

Persoonlijk ontwikkel profiel

Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkel profiel aanmaken, toegespitst op de fase waarin je zit (studeren, werk zoeken, werk houden of geen werk/studie). Zo’n profiel geeft je inzicht in je sterke punten, verbeterpunten en welke steun je nodig hebt. Door meer zelfinzicht vind je eerder werk dat bij je past.

Ook biedt WerkWeb-Autisme praktische oefeningen, zowel voor mensen met autisme als hun (job)coaches. Bovendien vind je er heel veel informatie over studie en werk, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Presentatie

Nieuwsgierig geworden? Nodig één van onze ambassadeurs uit! In een presentatie bij jouw bedrijf, school of instelling laten zij je graag de vele mogelijkheden van WerkWeb-Autisme zien.

Onze ambassadeurs geven presentaties bij bedrijven, gemeenten, GGZ-instellingen, UWV’s, middelbare scholen, MBO’s, universiteiten en hogescholen. De Brunel Foundation financiert de eerste zestien bezoeken.

Interesse in een demonstratie op locatie? Mail dan naar werkweb@autisme.nl
 

THEMA-OCHTEND "AUTISME EN VRIJE TIJD" 7 JUNI


 
     
Vrije tijd heeft voor mensen met autisme een wezenlijk andere betekenis dan voor mensen zonder autisme. Veel vrije tijd, bijvoorbeeld vakantie, kan voor mensen met autisme lastig zijn omdat structuren dan wegvallen. Hoe vul je die ‘lege tijd’ op een fijne, ontspannen manier in?

Hoe breng je structuur aan in je vrije tijd?
Over dit onderwerp komt Carla van Gestel deze ochtend een presentatie geven. Carla heeft zelf autisme. Ze geeft gastlessen over autisme bij ROC-West- Brabant, onderwijsdagen en MEE-West-Brabant. Ze zal uitleg geven waarom vrije tijd lastig is voor haar, en voor de meeste andere mensen met autisme.

Ook zal er ruimte zijn om ervaringen en tips en tricks uit te wisselen.
Deze ochtend is bedoeld voor een ieder, die in zijn of haar leven te maken heeft met autisme.

Locatie:
MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda

Tijd:
9:30 uur Inloop met koffie / thee
10:00 uur Aanvang
11:30 uur Einde ochtend

Uiterste inschrijfdatum: 6 juni 2019 16:00 uur

Aanmelden kan via onderstaande button of via de bijgevoegde flyer
                   

                                                          


  

FLYER autisme en vrije tijd >
 

THEMA-OCHTEND "DIAGNOSE OP LATERE LEEFTIJD" 26 JUNI


 
     
Wij willen u uitnodigen voor een mini thema ochtend.
We willen met u van gedachten wisselen over:

Diagnose autisme op latere leeftijd.

Ik was 19 jaar toen ik mijn diagnose kreeg hoorde we iemand vertellen. Is dat laat? Er zijn volwassen die op hun 50-ste of later alsnog gediagnostiseerd worden. Vaak hebben zij hun hele leven al geworsteld met van alles, maar toen zij jong waren, wist men niet van het bestaan van autisme, of ze hebben andere diagnoses gekregen om hun problematiek te verklaren.

Herkent u zich in bovenstaande woorden, bezoek dan onze mini thema ochtend.

Wanneer: Woensdag 26 juni 2019
De koffie staat klaar om 9.30
Start: 9.45
Eindtijd: 11.30

Locatie:
De Korenaer
Strausslaan 1
5653 AJ Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 25 juni 16:00 uur


Aanmelden kan via onderstaande button of via de bijgevoegde flyer
                   

                                                          


  

FLYER  DIAGNOSE OP LATERE LEEFTIJD >
 

THEATERGROEP BINT ‘Next Level’ 11 JUNI

‘Next Level’ over autisme & puberteit
Op dinsdagavond 11 juni 2019 speelt Bint de interactieve theatervoorstelling “Next Level” over Autisme en Puberteit in Podium Kloosterhof te Hoogerheide ‘Next Level’

Hormonen die in het rond vliegen, relaties die ontstaan en een lijf wat verandert. Voor veel pubers en hun ouders is dit al lastig genoeg. Voor pubers met Autisme Spectrum Stoornis is het vaak nóg lastiger. Hoe ga je hier als ouder, jeugdprofessional of docent mee om?

Via korte scènes schetsen ze een herkenbaar en confronterend beeld hoe het er bij
gezinnen met een puber met autisme thuis aan toe kan gaan. De situaties zullen herkenbaar zijn, vermakelijk én zullen het gesprek op gang brengen. Na de scènes is er ruimte voor het publiek om te reageren. Het publiek onderzoekt met elkaar wat er wel en niet werkt, wisselt ervaringen uit en komt met suggesties voor de acteurs om de situatie eens anders aan te pakken.

Over Bint: Theatergroep Bint bestaat uit de twee theatermaaksters Hetty Willems en Bartelijn Ouweltjes. Ze hebben beiden een fascinatie en verwondering voor het gedrag van de mensen om hen heen. Waarom doen we wat we doen?
Welke drijfveren bewegen ons? Ze maakten al eerder voorstellingen over autisme en ADHD. In november 2015 wonnen ze de Yarden Afscheidsprijs voor het meest taboedoorbrekende en innovatieve project met hun voorstelling over de dood. Eerder maakte Theatergroep Bint al de voorstelling ‘Een indiaan in huis’, over de impact van autisme op het gezin. Deze succesvolle voorstelling speelde ruim 125 keer in Nederland en België. Ook maakte theatergroep Bint in 2019 de voorstelling ‘Aut of Office’ over Autisme op de werkvloer. Deze voorstelling speelt zowel in bedrijven en organisaties als in het theater.

Over autisme: Maar liefst één op de honderd kinderen in Nederland heeft een stoornis in het ‘autistisch spectrum’: onder andere klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Autismespectrumstoornissen zijn ontwikkelingsstoornissen die
gekenmerkt worden door beperkingen in sociale omgang, de communicatie en de verbeelding. Uit het advies wat de Gezondheidsraad in juni 2009 heeft gepubliceerd, blijkt dat de kennis over autisme vaak nog onvoldoende is. Zelfs in
beroepsgroepen in signalerende posities zoals leerkrachten of professionals in de jeugdzorg blijkt de kennis onvoldoende. Bint wil met haar voorstelling een bijdrage leveren aan het vergroten van de kennis.

De voorstellingen en projecten zijn een vrijbrief om weer nieuwsgierig te mogen zijn. Om vragen te mogen stellen en onverwachte antwoorden te geven en ook te krijgen. Nieuwsgierigheid, plezier en energie zijn essentieel om tot een
wezenlijke verbinding te komen.

Informatie: www.theatergroepbint.nl of www.autismenetwerk.nl

Datum en tijd:
Dinsdagavond 11 juni 2019
aanvang om 20.00 uur tot 21.30 uur

Locatie:Voor wie:
prijs:
Podium Kloosterhof, Huijbergseweg 3, 4631 GC te Hoogerheide

Ouders, jeugdprofessional, docent en andere geïnteresseerden10.00 euro per persoon

Aanmelden voor deze avond kan via onderstaande button                                  IN KAATJES KEUKEN


                                   
                         Kaaskoekjes 10 to 15 stuks

Woon je (begeleid) zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). Soms vind je hier een recept voor 1 persoon en soms een recept voor een groep mensen.
Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).

Deze keer heerlijke kaaskoekjes. Een eenvoudig gerecht met weinig ingrediënten, die je meestal wel in huis hebt.

Ingrediënten (voor 10 to 15 stuks)

Ingrediënten

100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram roomboter
60 gram pittige kaas (bijvoorbeeld oude kaas)
halve theelepel zout
1 ei
                                                           

recept van de maand >
 

AIC TILBURG  THEMA-AVOND "BEELDDENKEN EN AUTISME" 19 JUNI

                

               

Denken in beelden(plaatjes) Wat is dat eigenlijk ? Hoe is die relatie met autisme.
Hoe kunnen we dat inzetten in ons dagelijks denken en doen.

De lezing zal gegeven worden door:

INGE MEIJER                                 DENISE DE ROOS

werkzaam in Breda bij Saisi; Centrum voor beelddenkers Ze begeleiden daar mensen met autisme, ADHD dyslexie e.d. die ook beelddenker zijn.  Ze doen dat met behulp van de Davis-Methode.
Inge is Counselor-coach en oprichtster van de praktijk en Denise is counselor-coach i.o.

meer informatie kunt u vinden bij:
www.saisi.nl

Parkeren kan achter het gebouw van MEE (beperkt aantal plaatsen).
Indien vol dan is er een parkeergarage bij het Louis Bouwmeesterplein(achter de schouwburg)

Locatie:
Gebouw van MEE
Kloosterstraat 32
5038 VP Tilburg

Deuren open om: 19:30 uur
Aanvang 20:00 uur
Eindtijd 21:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 19 juni 12:00 uur

Kosten: 2 euro per persoon

 


 Aanmelden kan via onderstaande button

 
 
flyer  BEELDDENKEN EN AUTISME >

 

THEMA-OCHTEND AIC EINDHOVEN "AUTISME EN MEISJES" 12 JUNI


  
 
                                   
                                        

Wij willen u uitnodigen om de dvd te bekijken:

                            Autisme en Meisjes


Er komt steeds meer aandacht voor ondergediagnostiseerd autisme bij meisjes en vrouwen.
Omdat autisme zich bij vrouwen anders uit dan bij mannen,
wordt autisme bij vrouwen vaak niet opgemerkt. Dit leidt ertoe dat vrouwen vaak heel lang hebben getobd
voordat ze wisten wat er aan de hand was met alle gevolgen van dien.
Na afloop willen we met elkaar over de voorstelling praten.

Wanneer: Woensdag 12 juni 2019
De koffie staat klaar om 9.30 uur

Start dvd: 9.45 uur
Eindtijd: 11.30 uur

Locatie:
De Korenaer
Strausslaan 1
5653 AJ Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 11 juni 16:00 uur
www.sclera.be
m

Aanmelden kan via onderstaande button                                                             
flyer autisme en  meisjes  >
 

BESCHERMD WONEN AUTISME BERGEN OP ZOOM

                                   
    Beschermde, geclusterde woonvorm (eigen woning, met  zorg van        Zintri).

 Zorg op maat op alle levensgebieden: Praktisch, sociaal,  psychisch,   werk/dagbesteding, wonen, zingeving.
 Doel is zo zelfstandig mogelijk te kunnen wonen (eigen  voordeur) met zorg   en 24 uurs nabijheid en waar mogelijk uitstromen naar wonen in de wijk, in   sommige gevallen is deze woonvorm aangewezen om intramurale zorg te voorkomen. Er is op de locatie een steunpunt met het begeleidingsteam die dagelijks aanwezig zijn. Jou zorgvraag en behoefte is leidend, samen werken we toe naar zorg op maat met een integraal zorgaanbod waardoor jij kwaliteit van leven ervaart.

     

Soort beperking:
Autisme normaal begaafd, Autisme en verstandelijk, Verstandelijk

OverigOmschrijving
Geclusterde Beschermde Woonvorm voor mensen met Autisme (al dan niet met een normale begaafdheid) of psychiatrische problematiek . Deze woonvorm is een tussenstap tussen intramurale zorg en verblijf en zelfstandig wonen in de wijk. Je kunt hier wonen wanneer je toe bent aan meer zelfstandigheid (eigen woning) maar nog wel de directie nabijheid en zorg nodig hebt.
In het gebouw wonen 28 mensen van Zintri, er is een steunpunt aanwezig met het begeleidingsteam en 24 uurs bereikbaarheid en oproepbaarheid.

De overige huurders in het gebouw zijn regulier (geclusterde en gemengde woonvorm). Samen met jou wordt er gewerkt aan uitstroom richting wijk, soms is deze woonvorm het hoogst haalbare. Je huurt zelfstandig (onder de huursubsidiegrens) en ontvangt wel de zorg middels intramurale voorwaarden (begeleiding op maat op alle levensgebieden, directe nabijheid, planbare en onplanbare zorg). Je hebt een appartement/studio, de zorg wordt geboden vanuit WMO Beschermd Wonen en WLZ.

 Leeftijd
  • 18 tot 24 jaar
  • 24 tot 55 jaar
  • 55 plus
Geslacht gemengd Open plaatsen18 (onder voorbehoud)


        
   

lEES VERDER >
 

THEMA-AVOND "ZIN IN SEKS EN NU"  20 JUNI


 
                                   


                                                              

Zin in seks en nu

Aic De Peel organiseert i.s.m Loekje van Hooft van Mijn kompas de workshop ‘zin in seks, wat nu ?’ over seks en autisme.

Wat kunt u verwachten van deze avond:
- Een quiz over seks en autisme
- Prikkelverwerking en seks
- Uitproberen van allerlei voorspellen en andere materialen
- Mogelijkheid om anoniem vragen te stellen

Wie is Loekje van Hooft ?
Loekje heeft een passie om mensen me een beperking in het dagelijks leven te begeleiden en coachen. Zij doet dat onder de naam ‘Mijn Kompas’. Ze richt zich daarbij in eerste instantie op de client en zoekt
samen met de client naar doelen die hij/zij in de toekomst zou willen bereiken. Elk klein stapje in de goede richting is er weer een.
De nadruk ligt daarbij op de dingen die goed gaan en het werken aan de dingen die beter kunnen.

Loekje heeft na haar SPH opleiding de post HBO opleiding tot autismedeskundige bij Autisme Centraal, Gent gevolgd.
Vanaf 2006 heeft zij gewerkt voor verschillende zorginstellingen.

Daarbij heeft ze de ervaring opgedaan met zowel kinderen als volwassenen
met een meervoudige beperking met soms daarnaast ook gedrags- of
sensorische informatieverwerkingsproblemen.

Locatie ’t Brandpunt.
Biezenlaan 29
5708 ZD Helmond-Brandevoort

Openingstijd 19.30 u

Aanvang 20.00 u
Eindtijd 22.00 u

Consumptie verkrijgbaar op eigen kosten aan de bar.

Kosten € 2,- NVA Leden € 5,- niet Leden

U Kunt zich aanmelden tot 19 juni


Aanmelden kan via onderstaande button of via de bijgevoegde flyer.
                                               
  
FLYER thema-AVOND ZIN IN SEKS EN NU >
 

AUTISMECAFE 073 3 JUNI
                                          

          Autisme en Executieve FunctiesHet autismecafé is de plek om ervaringen uit te wisselen en waar je informatie kan opdoen op het gebied van autisme. Wij nodigen, vooral ouders, familieleden en andere belangstellenden uit deel te nemen aan deze avond van het autismecafé 073. Het thema van deze avond is: Autisme en Executieve Functies

Heeft u kind moeite met plannen, organiseren, beginnen en stoppen van gedrag en gedachtes? Vindt uw kind het moeilijk om snel te schakelen, flexibel te zijn? Lijkt het alsof ze moeite hebben met het voltooien van taken? Krijgen ze hun schoolwerk niet op orde, of kunnen ze zich niet beheersen als ze boos worden. Dit kan wijzen op problemen in de executieve functies.

Wanneer de executieve functies minder goed werken, wordt de informatie niet goed gefilterd. Hierdoor ontstaan er problemen bij het zien van grote lijnen, het kunnen toepassen van nieuwe informatie en het multi-tasken. Bij mensen met autisme komt het vaker voor dat deze vaardigheden minder goed ontwikkeld zijn. Vanavond hoort u wat we onder executieve functies verstaan. Hoe je er thuis en op school mee om kan gaan. Hoe je de ondersteuning kan geven om hierin te leren en hoe je de executieve functies kan versterken?

lEES HIER VERDER >
 

NIEUWS VANUIT PER SALDO


Bron: nieuwsbrief Per Saldo
 

Wat heeft u nodig als het gaat om gelijke rechten?

Vijf belangenorganisaties, waaronder Per Saldo, sloegen de handen ineen om verder vorm te geven aan de uitvoering van het VN-verdrag Gehandicapten. Zij doen dit onder het motto ‘Niets zonder ons over ons’. Immers, wie anders dan de belanghebbenden zelf weten het beste waar het aan ontbreekt als het gaat om gelijke rechten en mogelijkheden voor 

Lees hier verderBetalingen worden stopgezet vanwege niet aanpassen minimumloon

Vanaf 1 januari 2018 is de Wet Minimumloon ook van toepassing op zorgverleners met een overeenkomst van opdracht en familie-overeenkomsten. Tot 1 mei 2019 kreeg een groep budgethouders met lopende overeenkomsten van vóór 2018 de tijd om uurtarieven in overeenkomsten hierop aan te passen. Vandaag is het 1 mei en blijkt dat een groot aantal overeenkomsten nog niet is aangepast, ondanks meerdere oproepen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en pgb- verstrekkers.
  
Lees hier verder

GLEVERIS PROBEER PROJECTEN

 

                           
                        Droom expositie in de Hermitage in Amsterdam
 
En wéér wordt een droom werkelijkheid: Maritha Zoutendijk uit Zutphen lichtte voor haar Emozione-project (waarin aandacht wordt besteed aan hoe geluid kan worden ervaren bij autisme en hoog-gevoeligheid) al een tip van de sluier bij het FringeL FestivaL 2017 in Oss en in de Art Brut Biënnale 2018 in Hengelo. Dit project wordt komende tijd verder uitgerold.
Maar in 2019 gaat haar grote wens pas echt in vervulling en hangen nieuwe indrukwekkende werken van Maritha in 'Facing Spaces' in de Outsider Art Galerie in de Hermitage in Amsterdam! De tentoonstelling gaat over architectuur en ruimte door de ogen van de kunstenaars. De galerie is een bijzondere attractie en tegelijk een rustpunt in onze bruisende hoofdstad. Voor meer info over deze tentoonstelling van deze tien geselecteerde topkunstenaars (13 juni-11 augustus 2019):  www.cordaan.nl/agenda/facing-spaces

                                         

  

VACATURES BINNEN NVA NOORD BRABANT

 

                           
                              Diverse vacatures 
 
Vanuit het bestuur van de regio Noord Brabant zijn wij op zoek naar diverse vrijwilligers die onze diverse teams kunnen versterken. Zonder uw hulp kunnen onze Autisme Informatie Centra niet blijven bestaan. Het is leuk en dankbaar werk.
We hebben in Brabant 8 AIC centra, die allemaal op diverse niveau's vrijwilligers kunnen gebruiken.

Wat bieden wij u:

· Het werken met een enthousiast team
· Deskundigheidsbevordering middels cursussen
· Ondersteuning vanuit het regionaal bestuur
· Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,19 per km,
of volgens de tarieven van openbaar vervoer.

Het betreft een vrijwilligersfunctie waar geen vergoeding tegenover staat

Deze vacatures staan momenteel open:

- Coördinator AIC Eindhoven
- Coördinator AIC Tilburg
- Notulist Regio bestuur NVA Noord Brabant
- Organiseren van thema bijeenkomsten AIC Den Bosch
- Organiseren van thema bijeenkomsten AIC Eindhoven
- Administratieve vrijwilliger AIC Eindhoven
- Vrijwilligers voor bemanning AIC's (diverse taken)Klik op de beschrijving voor meer informatie of om te reageren op een van de vacatures.

We hopen dat we deze vacatures snel kunnen invullen, want er is geen waardevoller werk dan vrijwilligerswerk bij NVA Noord Brabant.

                                         
  

ACTIVITEITEN VAN DE KEMPEN SPECIALS IN JUNI

 

                           


De Kempen Specials is een vrijwilligersinitiatief voor kinderen en jongeren met autisme en een normale begaafdheid. Inmiddels bestaan we al 8 jaar, waar wij uiteraard ontzettend trots op zijn, en hebben wij een bijzondere samenwerkingsband met AIC De Kempen, een onderdeel van de NVA  ( Nederlandse Vereniging Autisme).De activiteiten van komende maand van DKS:

KIDS

8 Juni 

Schatzoeken

Tijd : 10.00-12.00 u

Locatie: Spartel Experience in Hooge Mierde
         
Aanmelden via  www.dekempenspecials.nl  onderdeel KIDS!


TEENS
2 juni : Chillen: alcohol vrije cocktails maken

Adres : voortseweg 9 Eersel
             Pand D'n Achterum 
Tijd     : 13.30-16.00 u 

Aanmelden via  www.dekempenspecials.nl  onderdeel TEENS!

15 juni : Knutselen voor vaderdag

13:30 – 16:00 uur
D’n Achterum Voortseweg 9 in Eersel

Aanmelden via  www.dekempenspecials.nl  onderdeel TEENS!

IETS DRINKEN EERSEL

Datum   : 5 juni
Lokatie  : Cafe De Mert 
                  Markt 12 Eersel
Tijd       :  19.00-23.00 u  


Al onze activiteiten zijn te bekijken/aan te melden op www.dekempenspecials.nl

                                        
  
fLYER DE KEMPEN SPECIALS t Eens
 
FLYER DE KEMPEN SPECIALS KIDS
 

GEHEEL VERNIEUWDE PRIKKELARME SCHOOLAGENDA 2019-2020

                                 
    Geheel vernieuwde prikkelarme schoolagenda 2019-2020, speciaal ontwikkeld voor scholieren met een                                         auditieve-, communicatieve beperking of een                                                 taalontwikkelingsstoornis (TOS)


Deze prikkelarme kleurrijke schoolagenda helpt scholieren en studenten met dyslexie, ADHD, autisme (ASS), leerproblemen of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) met huiswerk, plannen en verkrijgen van overzicht. De gebonden agenda is met ingang van dit schooljaar geheel vernieuwd, waardoor hij nog beter leesbaar en overzichtelijk is. Het is een toegankelijk hulpmiddel dat lijkt op een reguliere agenda. De leerling voelt zich geen buitenbeentje, maar heeft wel een steuntje in de rug.

De agenda oogt fris door de vrolijke kleuren, biedt veel structuur en bevat een leeslint. Hij is lekker duidelijk en bevat geen overbodige informatie. Elke weekdag heeft een eigen kleur: maandag is blauw, dinsdag geel, woensdag groen, donderdag rood, vrijdag wit, zaterdag oranje en zondag grijs. De datum is geschreven met duidelijke letters en pictogrammen geven visuele ondersteuning. Hierdoor is de agenda ook te gebruiken door (z)mlk leerlingen en mensen die laaggeletterd zijn. De picto-ondersteuning is niet hinderlijk voor leerlingen die deze visuele ondersteuning niet nodig hebben.


Klik hier voor meer informatie om of de agenda te bestellen


    
Lees hier verder >
 

AIC DE KEMPEN OMGAAN MET AUTISME BINNEN HET ONDERWIJS 20 JUNI     Omgaan met autisme binnen het onderwijs 


Tijdens deze thema-avond zal Inge Verstraete komen vertellen over onderwijs en ASS. Inge heeft haar eigen bedrijf Edu-Support en ze is deskundig op het gebied van l eren & gedrag en autismespecialist in het voortgezet onderwijs. Ze noemt zichzelf vaak ‘Kennisdeler’ op deze gebieden.

Het vertalen van de kennis en ervaringen van kinderen en jongeren zelf, van de ouders en van de begeleiders naar praktische handelingsgerichte oplossingen in het onderwijs vormt een centraal thema in het werk en de aanpak van Inge.

Het onderwerp van deze thema-avond zal zijn waar kinderen en jongeren met ASS specifiek tegenaan lopen binnen het onderwijs. Zowel het Passend Onderwijs (oftewel de Basisschool) als het Voortgezet Onderwijs komt aan de orde, waarbij vooral besproken wordt welke ondersteuning deze kinderen en jongeren vragen.

Er zal ruimte zijn voor vragen uit het publiek

Tijd: Vanaf 19.00 uur staat koffie en thee voor u klaar De lezing begint om 19.30 uur
Einde lezing ± 21.00 waarna nog ruimte is voor vragen uit het publiek

Locatie: Ontmoetingscentrum Ons Mevrouw
Doornboomstraat 32 5091 CB MIDDELBEERS

Kosten : 5 Euro voor niet-leden van de NVA (leden gratis)

Uiterste inschrijfdatum : 20 juni 2019 12:00 uur locatie

  

  
 
 
 
 
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden