Nieuwsbrief
Jaargang 2, uitgave 6
18 januari 2013
Online lezen  |  Afmelden
Auti-Nieuws


Inhoudsopgave:
» Aviodrome  
» Blauwe Zondag Tilburg 
» Verwendag ouders
» Dam tot Dam Wandeltocht
» Nieuws uit de zorg
» Nieuws over werken met autisme
» Deelnemers gezocht
» Nieuwe Engagement met Autisme
     
Bijna zomer: de tijd van het jaar om samen leuke dingen doen. Maar 'samen' gaat vaak niet vanzelf als je autisme hebt. Daarom in deze nieuwsbrief een aantal suggesties voor speciale autismevriendelijke activiteiten, om samen van te genieten.

Daarnaast informatie over een aantal interessante nieuwe initiatieven en acties. 
28 juni: AutiDoeDag Aviodrome
Beleef dit luchtvaartpark met korting op een rustig moment 
Bent u ook zo geïnteresseerd in vliegtuigen en luchtvaartgeschiedenis? Benut dan deze kans om het Aviodrome op een rustig moment te bezoeken - en dan ook nog met korting.

Op zaterdag 28 juni is Aviodrome Lelystad Airport van 17.30u – 22.00u exclusief geopend voor mensen met autisme en hun naasten. U betaalt deze avond € 13,50 p.p. entree, in plaats van € 16,00.

Voor iedere leeftijdsgroep is bij Aviodrome wel wat te beleven. Zo worden er speciale rondleidingen gegeven en 2 films vertoond, namelijk “Helden van de Nederlandse Luchtvaart” en de 4 D film “I can Fly”. Ook kunt u rustig tussen de diverse vliegtuigen wandelen en een echte Boeing 747 bezoeken.

Meer informatie en aanmelden »


 
 
Naar boven
20 juli: derde editie Blauwe Zondag
Een autismevriendelijke middag op de Tilburgse kermis!
Op zondag 20 juli 2014 vindt in Tilburg de 3de editie van Blauwe Zondag plaats. Dit is een kermismeeting voor en door mensen met autisme en andere belangstellenden. Blauwe Zondag biedt  de mogelijkheid om met elkaar de Tilburgse Kermis te beleven. De Tilburgse kermis is met 220 attracties de grootste kermis van de Benelux. In een tijdsblok van twee uur worden op deze zondag de lichteffecten en de kermisgeluiden aangepast en verminderd, zodat meer mensen met een vorm van autisme van de kermis kunnen genieten.
Meer informatie >> 
Naar boven
23 augustus: Verwendag voor ouders van een kind met autisme
Op deze verwendag sta je als ouder centraal (en niet je kind). Er is informatie, entertainment en er zijn workshops om je te inspireren, motiveren en nieuwe energie te geven. En natuurlijk is er ook ruimte om elkaar te ontmoeten. Het doel is dat iedere ouder aan het einde van de dag gesterkt en gelaafd naar huis gaat. Vol goede moed en nieuwe inspiratie, in het besef dat je er niet alleen voor staat. De Verwendag is een initiatief van Meta Mama, Stichting Ovaal en Gezinsbegeleiding Autisme.
Lees meer en aanmelden>>
Naar boven
20 september: Dam-tot-Dam Wandeltocht
Samen lopen voor het AutismeFonds
Houd je van wandelen? Loop dan op zaterdag 20 september 2014 mee met de Dam-tot-Dam Wandeltocht – en steun hiermee het AutismeFonds. De Dam-tot-Dam Wandeltocht is een jaarlijks terugkerend wandelevenement, waar we dit jaar voor de vierde keer als groep vanuit het AutismeFonds aan deelnemen. Loop met ons mee en neem je wandelvrienden en kennissen mee! Een mooi doel, en bovenal een gezellig evenement! 
Meer informatie en aanmelden >>
Naar boven
31 oktober: NVA-Autismecongres
Dit jaar vindt het NVA Autisme Congres plaats op vrijdag 31 oktober. Ook dit jaar weer zeer de moeite waard met mooie en interessante bijdragen van ervaringsdeskundigen en andere deskundigen uit wetenschap en praktijk. Een mooi programma met een uitgebreide informatiemarkt en lezingen over onder andere muziek, over de DSM-5, maar ook over complexe problematiek, en als afsluiting een inspirerende lezing van Peter Vermeulen.
U kunt zich alvast aanmelden!
Meer informatie en aanmelden NVA-congres
Naar boven
Nieuws uit de zorg

Aangrijpende documentaire Een huis voor Kees
Deze week werd de documentaire ‘Het beste voor Kees’ uitgezonden. Kees is een autistische man, die nog bij zijn bejaarde ouders woont en volledig van hen afhankelijk is. Deze aangrijpende documentaire laat zien hoe zijn ouders een toekomstperspectief proberen te creëren voor hun zoon, als zij de intensieve zorg niet meer kunnen geven. De documentaire maakt veel discussie los. Lees verder

Meldactie Wachttijden in de zorg

Zorgen over lange wachttijden bij psychiaters en ggz-instellingen
Donderdag 5 juni start het Landelijk Platform GGz samen met patiëntenfederatie NPCF en Ieder(in) de meldactie Wachtlijsten in de zorg. Het Landelijk Platform GGz en ook de NVA heeft alarmerende meldingen van patiënten en familieleden ontvangen over lange wachtlijsten in de tweedelijns ggz en hiermee samenhangend de beperking in de keuze voor zorg. Met de meldactie wil het LPGGz samen met alle grote landelijke koepels onderzoeken wat de omvang van het probleem is. Lees meer over deze meldactie >>

20 juni: Beknopt overzicht van de criteria van de DSM-5
In navolging van de Nederlandse vertaling van het Handboek voor de classificatie van psychische stoornissen (DSM-5) verschijnt op 20 juni bij uitgeverij Boom het ‘Beknopt overzicht van de criteria van de DSM-5’. In dit beknopte overzicht kunt u de criteria die bij een psychische stoornis horen snel en gemakkelijk raadplegen.
Lees hier de bestelinformatie >>

Op het NVA-Autismecongres 31 oktober 2014 houdt Annelies Spek een lezing over wat de veranderingen in de DSM-5 in de praktijk betekenen voor mensen met autisme.
Lees meer over het NVA-Autismecongres >>
Naar boven
Nieuws over werken met autisme

Onbeperkt aan de Slag verbindt werkzoekenden met werkgevers
Met ‘Onbeperkt aan de Slag’ zetten initiatiefnemers Rabobank Nederland, gemeente Utrecht en De Normaalste Zaak een concrete stap naar een inclusieve arbeidsmarkt. Hiervoor is een nieuw platform opgezet waarop werkgevers en werkzoekenden met een arbeidsbeperking elkaar op unieke en rechtstreekse wijze kunnen vinden en waarmee ook een logische matching gemaakt kan worden voor relevante vacatures. Onbeperkt aan de Slag richt zich nu op hoger opgeleiden met een beperking in de arbeidsmarktregio Utrecht, dat kunnen ook hogeropgeleiden met autisme zijn. Bij succes wordt het initiatief landelijk en voor een bredere doelgroep uitgerold.
Lees verder >>

Informatieblad over de Participatiewet
Cliënten- en patiëntenkoepelorganisatie Ieder(in) heeft een informatieblad gemaakt over de Participatiewet. Deze wet zal naar verwachting per 1 januari 2015 ingaan. Hierin vindt u duidelijke informatie over wat er met de invoering van deze wet gaat veranderen voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking en een Wajong, WSW of bijstandsuitkering.
Lees verder >> 

Vernieuwde website: www.autismewerktwel.nl
Het programma Autisme en Werk, waar de NVA ook een actieve rol in had, is inmiddels afgerond. Dit programma heeft meer inzicht opgeleverd in wat nodig is voor een grotere arbeidsdeelname van mensen met autisme. Daarnaast heeft het geresulteerd in een aantal concrete praktische handreikingen. De resultaten uit dit programma zijn te vinden op www.autismewerktwel.nl. 
Naar boven
Deelnemers gezocht voor:
Project Doorbrekers: je kunt meer dan je denkt!
Ben je tussen de 12 en 25 jaar, heb je autisme, en het gevoel dat je méér kunt dan je nu doet? Meld je aan voor het project Doorbrekers van NSGK.
Lees meer over dit mooie project in deze flyer.

Nederlands Autisme Register

Meld je aan voor het Nederlands Autisme Register en help mee om meer inzicht te krijgen in de overeenkomsten en verschillen in hoe mensen met autisme zich ontwikkelen. Het Nederlands Autisme Register (NAR) is opgericht door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam. Het doel van dit register is om via online vragenlijsten zoveel mogelijk informatie te verzamelen over mensen met autisme in Nederland. Hierdoor kunnen we meer inzicht krijgen in de verschillen tussen mensen met autisme. Hoe ziet hun leven eruit, en hoe ontwikkelt zich dat in de loop van de tijd?
In het register kunnen kinderen én volwassenen met autisme worden ingeschreven.
Lees meer op de website van het NAR

  
Naar boven
25 juni: nieuwe editie Engagement met Autisme!
Als u lid bent van de NVA ontvangt u binnenkort weer ons kwartaalblad ‘Engagement met autisme’.
In deze editie veel aandacht voor sport met autisme, en daarnaast onder andere tips voor de vakantie, informatie over passend onderwijs in het MBO en een terugblik op de Autismeweek.

Bijlage programmaboekje NVA-congres 31 oktober 2014
In deze bijlage vindt u het volledige programma van het NVA-congres dat op 31 oktober 2014 zal plaatsvinden.
Meer informatie en aanmelden NVA-congres

SWP Bijlage Martine Delfos
Bij 'Engagement met Autisme' is deze maand de nieuwe overzichtscatalogus van Martine Delfos bijgesloten. Haar publicaties, uitgegeven bij SWP, Niño, Pearson, BSL en Ten Have zijn overzichtelijk opgenomen in deze nieuwe catalogus.
Nieuw: ga voor cursussen en leergangen inhoudelijk gestoeld op haar brede kennis naar Delfos Academy; http://www.delfosacademy.com/
Naar boven
Afmelden  |  Aanmelden  |  Gegevens wijzigen  |  Doorsturen
NVA Twitter Facebook
Via dit netwerk mag alleen e-mail worden verzonden op basis van permissie.

Verzonden aan info@meezhn.nl door redactie@autisme.nl