Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
Brabant
NVA
Beste lezer,
De herfstvakantie zit er weer op. Het was een zeer zonnige editie ditmaal, maar aan alles komt een einde zo ook aan het goede weer, dus gaan we de gure en koude tijd tegemoet. De klok is alweer terug gezet, en de dagen worden korter. Nog even en dan zitten we weer massaal aan de oliebollen en is er weer een jaar voorbij.

Maar eer het zover is zijn er nog genoeg evenementen die de diverse AIC’s in de regio gaan organiseren voor u. Echter kunnen alle AIC’s extra handen gebruiken om alles te kunnen blijven organiseren. Dus lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden bij een van onze aic’s neem dan contact op met een aic bij u in de buurt. U vind de mail adressen op onze website .
De collega’s van AIC de kempen bestaan binnenkort 5 jaar. Ter gelegenheid hiervan organiseren ze een lezing/work- shop. Opgeven kan hier

Natuurlijk hebben we deze maand ook weer een lekker recept van Karen den Dekker, en zijn er diverse andere items in deze nieuwsbrief.

Mocht u zelf interessante informatie hebben voor de nieuwsbrief, er is bv. een evenement bij u in de buurt, of u wilt zelf een stukje in de nieuwsbrief plaatsen, stuur dan een mail voor 25 november naar nieuwsbrief@nva-nb.nl De redactie zal het dan bekijken en na goedkeuring plaatsen.
 
Namens het bestuur wil ik veel leesplezier toewensen.
 
Met vriendelijke groet,
Richard de Witte
 
Klik hier >

THEMA-AVOND aic bLADEL autisme en prikkelverwerking
 Op donderdag 16 november 2017 organiseert AIC De Kempen locatie Bladel     een thema avond met als gastspreker Robert de Hoog.                                   Over- en ondergevoeligheden zijn een officieel kenmerk van autisme.               Een andere manier van prikkelverwerking is bij mensen met autisme van         grote invloed op hun doen en laten. De prikkelverwerking heeft invloed op       het  omgaan met activiteiten, de interactie met de ander en de voorkeuren voor bepaalde omgevingen.

De prikkelverwerking is de verwerking van sensorisch informatie. Door problemen in de
prikkelverwerking word je kwetsbaar en komt ontwikkeling en welbevinden in het gedrang.
In deze presentatie gaan we kijken naar oorzaak, gevolg en wat te doen.

Robert de Hoog is sinds 1994 fysiotherapeut van beroep. Al vrij snel is hij zich gaan
specialiseren in de sensorische informatieverwerking. Hij heeft vele jaren werkervaring opgedaan bij Lunetzorg te Eindhoven. Via zijn werk bij het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) kwam hij op vele plaatsen en in zeer uiteenlopende settings terecht om onderzoeken af te nemen bij mensen met sensorische informatieverwerkingsproblemen van jong (vanaf 4 jaar) tot oud (80+).

In 2015 besloot Robert te starten als Prikkelcoach. Hij zet zijn kennis en ervaring in bij
kinderen en volwassenen bij wie de prikkelverwerking niet helemaal goed verloopt. Dat
kunnen mensen zijn met een diagnose als autisme, dementie of ADHD. Naast Prikkelcoach is Robert ook in dienst bij Squease (zij maken drukvesten), bij Anders Kijken naar Kinderen (een opleidingsinstituut) en is co-auteur van het boek Prikkels in de groepFlyer AIC de Kempen >
 
 6E FRINGEL FESTIVAL OSSOp 11 maart 2018 opent voor de zesde keer het FringeL FestivaL.
Het zou erg leuk zijn als er weer nieuwe muzikanten uit meedoen en als er nog meer publiek komt.
Het overzichtelijk festival, met deelnemers uit heel NL, is vlak bij NS station Oss en is tevens een gezellig netwerkevenement (9.00-14.00uur, muziek: 11.00-13.00uur).
  
Voor wie?
Deelnemers: een FringeL FestivaL is er voor jou als je: minimaal enkele jaren een muziekinstrument speelt,
graag (alleen of met anderen) wilt optreden in een echte concertzaal en autisme hebt.
Je kunt bij dit muzikaal netwerk evenement ook andere muzikanten ontmoeten.
Publiek: iedereen mag komen luisteren, kijken en netwerken.

Wanneer?
Het 6e FringeL FestivaL heeft als motto: durven musiceren! en vindt plaats op zondag 11 maart 2018.
Zaal open: 9.00-14.00uur, concerten: 11.00-13.00uur inclusief pauze.

Waar?
Zaal de Linck van Muzelinck, centrum voor de kunsten, Raadhuislaan 18, 5341GM, Oss 
De accomodatie ligt op ongeveer 10 minuten loopafstand van NS Station Oss.
Er is ruime parkeergelegenheid.

Hoe kan ik mij aanmelden voor het 6e FringeL FestivaL?
De inschrijvingstermijn voor de muzikanten, presentator, fotograaf, filmer, ontwerpers (allen m/v) voor het festival in 2018 loopt t/m 31 december 2017. 
Wil je je opgeven voor de 6e editie (2018)? Stuur s.v.p. een e-mail naar info@gleveris.nl en vermeld daarin je naam, wat je zou willen doen en hoe we je het beste kunnen bereiken.

Kosten:
De deelname is gratis    


                                                                
FLYER FRINGEL FESTIVAL >
 
 HET INZICHT KWAM MET DE JAREN AIC ROOSENDAAL
 Diagnose autisme kwam op latere leeftijd (film)
 In deze film komen twee oudere mensen met autisme aan bod. Er is nog   weinig bekend over hoe autisme eruitziet wanneer volwassenen ouder      worden. Vaak is het in de jaren ervoor niet herkend en volgt de diagnose pas op latere leeftijd. De film kan een eye-opener zijn voor mensen die met dezelfde problematiek te maken hebben.

Na deze film zullen we in een kring gesprek verder praten over deze film en wat de persoonlijke ervaringen zijn.                                                                
FLYER INZICHT KWAM MET DE JAREN >
 
EVEN VOORSTELLEN LOEKJE VAN HOOFT


    Beste lezer,
 
U kent mijn gezicht misschien van een foto op onze NVA Noord-Brabant website, misschien ben ik voor u nog volledig onbekend. In 2015 ben ik bij het bestuur van de NVA gekomen en heb ik mij al eens voorgesteld in de nieuwsbrief. Mijn naam is Loekje van Hooft en ik ben gemakkelijk te vinden op Social media. Er heten tenslotte niet veel vrouwen Loekje.
 
Zo’n elf jaar geleden ben ik, door mijn werk, in contact gekomen met mensen met ASS. Ik zat in het laatste jaar van mijn SPW-opleiding en werkte als begeleider in een woning voor cliënten met een meervoudige beperking. Dit werk heeft mij gemotiveerd om de SPH-opleiding te volgen. Doordat je als SPW’er/SPH’er breed werd opgeleid, kreeg ik minimale kennis over ASS mee.
 
In mijn werk zei men weleens dat bepaalt moeilijk verstaanbaar gedrag nu eenmaal bij cliënten met ASS voorkwam. Dat dit gedrag een onderdeel van hun beperking was. Ik wilde begrijpen waar dat gedrag vandaan kwam, om dit gedrag waar mogelijk ook te kunnen voorkomen. Daarom ben ik de opleiding tot Autisme Deskundige gaan volgen om mensen met ASS beter te kunnen begeleiden. Na deze opleiding begreep ik het gedrag van cliënten beter en kon ik veel moeilijk verstaanbaar gedrag voorkomen.

                                                                 
Lees verder >
 

 OPROEP VRIJWILLIGERS AIC OIRSCHOT 

 AIC De Kempen is DRINGEND op zoek naar vrijwilligers !!! Omdat onze 2 vrijwilligers uit de gemeente Oirschot hun vrijwilligerswerk niet meer gecombineerd kregen, hebben beide besloten te stoppen als vrijwilligster van AIC De Kempen. 

Dit heeft ons doen besluiten de activiteiten in Oirschot tijdelijk stop te zetten totdat ons vrijwilligersteam weer is aangevuld met enkele enthousiaste ervaringsdeskundige op het gebied van autisme.

Heeft u vragen en/of interesse ?

Stuur dan een mail naar aic-dekempen@nva-nb.nl
 
KAATJES KEUKEN

                                      Autisme & wonen


Woon je begeleid zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). De ene maand vind je hier een recept voor minstens 4 personen. De andere maand vind je hier een recept voor 1 persoon. Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee.
Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).


Het recept van deze maand is:

Kip met wortel en broccoli (voor 1 persoon)
                            

recePT VAN DE MAAND >
 
5-JARIG BESTAAN AIC DE KEMPEN


  Op 26 oktober 2017 is het al weer 5 jaar geleden dat de Nederlandse           Vereniging Autisme Noord Brabant (NVA-NB), dankzij subsidie bijdrage         van enkele Kempengemeenten kon starten met een Autisme informatie       Centrum (AIC) in De Kempen.

  Op dit moment ontvangt AIC De Kempen van iedere Kempengemeenten      (Bladel, Bergeijk, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden) een structurele      jaarlijkse subsidie waardoor er activiteiten worden georganiseerd en de belangen behartigd worden voor mensen met autisme om de maatschappij autismevriendelijker te maken.

“ Autisme anders bekijken”

Ter gelegenheid van dit 5 jarig jubileum organiseert AIC De Kempen op woensdag 1 november 2017 een zeer bijzondere lezing/workshop met als titel “ Autisme anders bekijken” door Suzanne Agterberg. Deze lezing is gevalideerd door het lerarenregister voor 2 Register Uren (RU).    

                                                                                       
l
lEES HIER VERDER >
 
AUT THERE APP


AutThere is een sociale app voor jongeren met autisme.

Met de app vind je gemakkelijker jongeren met dezelfde interesses als jijzelf. Via het forum op de app kun je met elkaar kennismaken en ideeën uitwisselen. Ook kun je via de AutThere app met elkaar afspreken. Op de app staan activiteiten voor jongeren met autisme waar je naartoe kunt gaan. Wil je een evenement aanmelden? Klik dan hier om het formulier in te vullen.

De AutThere app is bedoeld om het sociale isolement waar veel jongeren met autisme mee te maken hebben, te doorbreken.

Klik hier voor meer informatie over de veiligheid van de app.

Natuurlijk is de app voor zowel I-phone als voor Android te downloaden. Klik op de afbeelding
om de app te downl oaden.

We hebben ook een filmpje toegevoegd waarin alles duidelijk wordt uitgelegd
                                                                                       
Filmpje Aut there app >
 
GEZELLIGE NAJAARS WANDELING AIC ROOSENDAAL


 
  Voor de 2e keer dit jaar was er weer een wandeling door de mooie             Roosendaalse bossen. De weergoden waren ons zeer goed gezind, het         was een aangename temperatuur dus een mooie dag om te gaan               wandelen. De wandeling was wederom uitgezet door Ellen en Lizette            waarvoor wij als AIC erg dankbaar voor zijn.


Omstreeks 09:30 uur ging het gezelschap van start bij de lodge om te gaan wandelen in de beginnende herfstachtige kleuren van het bos. De wandeling ging natuurlijk langs het rozeven, wat altijd een mooie plaats is om te bezoeken, om vervolgens nog een    gezellige wandeling te maken. Er is natuurlijk   volop gepraat en er is zelfs gesproken om   ook een winter editie te houden. Deze optie willen wij natuurlijk graag   verder bespreken. Deze kan eventueel ook op een andere locatie               gehouden worden, er zijn voldoende mogelijkheden en mooie   wandelgebieden in de omgeving van Roosendaal.

Na afloop van de wandeling zijn we bij ons startpunt weer uitgekomen, om daar nog even na te genieten van de mooie omgeving onder het genot van een kop koffie of thee is de wandeling afgesloten.

 Al met al was het weer een geslaagde wandeling die zeker nog een   vervolg gaat krijgen in de vorm van een wintereditie. Wanneer we die   gaan houden, en waar we die gaan houden, dat weten we op dit   moment nog niet, maar we houden u zeker op de hoogte. Wilt u op de   hoogte blijven van al onze evenementen, volg ons dan op facebook, of   meld u aan via aic-roosendaal@nva-nb.nl
VERPLAATS JE MAAR EENS IN IEMAND MET AUTISMEHet
AutismeBelevingsCircuit laat je door  “autistische ervaringen” beleven hoe het is om met autisme te leven. Probeer je eens een voorstelling te maken van wat het betekent om autisme te hebben. Je kunt erover lezen en leren, gesprekken voeren , maar ervaren is een andere manier.

Er hebben al veel verschillende mensen aan onze workshop deelgenomen o.a. professionals uit de zorg en het onderwijs, maar ook ouders en partners van mensen met autisme. Er is tijdens het circuit ruimte om ervaringen met elkaar te delen en dit wordt door de deelnemers als een meerwaarde beschouwd. Een leerkracht vertelde ons tijdens een eerder circuit “Ik heb nu een beter beeld over de manier waarop kinderen met autisme prikkels om hen heen ervaren. Verwerk maar eens allerlei prikkels tegelijk en probeer je dan nog te concentreren. Dat is niet gemakkelijk! In deze workshop heb ik geleerd om mezelf nog beter te verplaatsen in een leerling met autisme en om met hun beperkingen en zeker ook met hun mogelijkheden rekening te houden in de begeleiding.”

Wilt u ook aan deze actieve workshop deelnemen? Dat kan. Op 21 november staat de volgende workshop gepland. Via een aantal opdrachten brengt dit AutismeBelevingsCircuit je in de gevoelswereld van autisme. Tussendoor aangevuld met verklaringen vanuit cognitieve theorieën. De groep bestaat uit maximaal 14 personen.

LeeS verder >
 
VERSLAG THEMA -AVOND REUSEL DE MIERDEN


 Op 17 oktober vond in Reusel-De Mierden de avond plaats :   
 Na tientallen jaren huwelijk hoor je dat je man autisme heeft

 Rosalien Wilting, klinisch psycholoog-psychotherapeut en werkzaam bij de   GGzE team Ouderen en Autisme, vertelde wat zij de afgelopen jaren heeft   ervaren in het contact met echtparen waarbij de vraag wordt gesteld of er   sprake kan zijn van autisme. Wat de hulpverlening wel maar ook niet kan   bieden. Zij toonde daarbij een power point en ook enkele beeldfragmenten waarin partners hun persoonlijke ervaring vertelde. Daarnaast vertelde Willemien, partner van een man met autisme, waarbij deze diagnose op latere leeftijd werd gesteld, haar verhaal.
 
Er werd gesproken over wat het betekent, als je als partner na tientallen jaren huwelijk hoort dat er bij je man de diagnose autismespectrumstoornis wordt gesteld? 
Vaak hadden partners al die jaren al gemerkt dat hun huwelijk anders verliep dan gehoopt. Er waren bijvoorbeeld vaker communicatieproblemen geweest of spanningen in de relatie.
Soms was men in therapie geweest zonder dat duidelijk was wat er aan de hand kon zijn.
Sommige partners hadden eerder gedacht aan autisme, een aantal hadden dit ook uitgesproken, soms ook bij professionals, maar geen gehoor gevonden. Maar vooral ook over wat het betekend en hoe je er mee om gaat als na zo veel jaren er wel onderzoek wordt verricht en er een diagnose autisme wordt gesteld.

Lees verder >
 
SYMPOSIUM AUTISME IN HET DAGELIJKS LEVEN
   Symposium Autisme in het dagelijks leven


Hoe (mindful) te handelen in een uitdagende wereld?

Twee lezingen en zeven workshops bieden kennis en ervaring over autisme in het dagelijks leven. Deze dag is bedoeld voor mensen met autisme, hun naasten, professionals en andere geïnteresseerden. 
De kwaliteit is hoog, de inschrijfkosten laag, de opbrengsten gaan naar St. Abrazos – geeft kinderen met autisme in Peru een kans!


 
Waarom Stichting Abrazos?

Stichting Abrazos werkt aan het verbeteren van de situatie van kinderen met autisme in Peru (Cusco en omgeving). Dat doen we door overdracht van kennis van en ervaring met autisme. We geven professionele begeleiding en ondersteuning. Abrazos richt zich op de kinderen zelf, op hun ouders en familie, op onderwijzers, artsen en andere hulpverleners.FLYER SYMPOSIUM >
 
THEMA-OCHTEND AIC BREDAOp vrijdagochtend 10 november as organiseert het AIC Breda in samenwerking met de NVA Noord-Brabant een thema ochtend overAutisme en Spel.

Tijdens deze ochtend kan je een spel zoeken en uitproberen wat bij jou past! Loekje van Hooft, bestuurslid van de NVA-NB, heeft een ruime collectie van allerlei soorten spellen voor allerlei leeftijden, die aa ngepast kunnen worden aan mensen met autisme.

Deze ochtend is geschikt voor een ieder, die in haar/zijn leven te maken heeft met autisme. Zowel ouders, mensen met autisme als hulpverleners en andere belangstellenden zijn van harte welkom. De ochtend begint met een korte uitleg, aansluitend wordt de groep in kleinere groepjes opgesplitst en krijg je de mogelijkheid om diverse spellen uit te proberen.

Entree: € 2 

Locatie: Gebouw “De vier Heemskinderen” Banakkerstraat 39 4873 AL Etten-Leur

Openingstijd: 9:30 uur inloop met koffie of thee
Aanvang: 10:00 uur

Eindtijd: 11:30 uur


 

 
IVA FILMS
 

De hoofdfilm heet: “Wonen, werken en leven met autisme’: Deze film is gericht op potentiële bewoners/ cliënten, hun netwerk en doorverwijzers. In deze film volgen we drie volwassenen met autisme die, op totaal verschillende manieren, succesvol zijn in hun werk. Ook hun werkgevers komen aan het woord. De film maakt duidelijk dat met de juiste begeleiding en aanpak autisme geen belemmering hoeft te zijn om succesvol te zijn in werk, zelfstandig te wonen en om gelukkig te zijn in het leven. (Hoofdfilm, Wonen, werken en leven met autisme)

De tweede film heeft als titel: ‘Een passende werkplek voor mensen met autisme’. Deze film is gemaakt om werkgevers te motiveren een passende werkplek te bieden aan medewerkers met autisme. We volgen 3 van onze bewoners/cliënten die op totaal verschillende manieren succesvol zijn in hun werk. Ook hun werkgevers komen aan het woord. Zo wordt duidelijk dat met de juiste begeleiding en aanpak autisme geen belemmering hoeft te zijn om succesvol te zijn in werk.  (Werkgeversfilm: Een passende werkplek voor mensen met autisme.

Aan de film hebben meerdere bewoners/cliënten van IVA, hun werkgevers, overige netwerkpartners en een aantal van onze (oud) collega’s meegewerkt. Wij zijn hen ontzettend dankbaar voor hun positieve en inspirerende bijdrage.
Onder aan deze pagina staat een knop film, via deze knop kunt u de beide films bekijken                            
 
Film >
 
THEMA-AVOND AIC EINDHOVEN RIJKER MET AUTISME
 

 We beginnen de avond met het kijken naar de documentaire "Rijker met     autisme".                                                                                             Deze documentaire gaat over vrouwen, rijkdom en autisme.

 Een andere kijk op de zorg voor vrouwen met autisme helpt hen beter       te participeren en maakt hen gelukkiger. 


Al sinds 2009 is bekend dat levensloopbegeleiding in verschillende levensfasen (vooral wanneer relatief grote veranderingen voordoen) hen helpt te blijven functioneren. Op het werk en prive.
Juist bij vrouwen komt daarbij dat een onjuiste diagnose (boderline, angststoornissen, depressie en zelfs anorexia) vaak aan die van autise vooraf gaan. Met alle persoonlijke gevolgen en sociaal maatschappelijke kosten vandien.

Daarna verteld Peter Riemslag, maker van de documentaire over zijn ervaringen.

Voor meer informatie klikt u op de flyer

                              

 

Flyer thema avond >
 

 

 
AUTIMATCH IN ROOSENDAAL 2017
 
Op 2 november wordt er in Roosendaal een AutiMatchdag gehouden waar werkgevers en werknemers elkaar kunnen ontmoeten.

Locatie:
TWB, Belder 2-4, 4707 RK Roosendaal.
Tijden: 12:00 uur tot ongeveer 17:00            
Wat kun je verwachten?
Een dag met bijzondere ontmoetingen, wellicht onverwachte kansen, wellicht onverwachte invulling. Een dag met inspirerende, motiverende, confronterende maar ook ontwapenende workshops. Workshops die je aan het denken zetten en je zullen wijzen op persoonlijke of bedrijfsmatige rendementskansen, die tot voor deze AutiMatchdag onbenut zijn gebleven.

Tijdens de AutiMatch-dag in Roosendaal is er ook een fotograaf aanwezig, die profielfoto’s, geschikt om je beter te presenteren, zal maken. Tevens zal er ook iemand zijn die je nog beter wegwijs kan maken in het gebruik en het inzetten van sociale media in je speurtocht naar werk.

MELD JE KOSTELOOS AAN VOOR DEZE DAG!

Geboden talent
Op zoek naar vrijwilligerswerk of een vaste baan? Geef dan je talenten een kans tijdens gesprekken met mensen die misschien wel geïnteresseerd zijn in jouw talenten en wellicht op zoek zijn naar jou. Je kunt ook de mogelijkheid benutten om via AutiMatch op zoek te gaan naar een stageplaats die bij je past of mogelijk een werkervaringsplaats.

Gezocht talent
Op zoek naar één of mogelijk meer getalenteerde medewerkers of vrijwilligers, maar misschien ligt er nog een “autidrempel” in de weg. Autisme heeft niets met intelligentie en persoonlijkheid te maken en kent veel gradaties en vormen. Ontdek uw kansen met deze unieke groep gemotiveerde mensen en leer ze echt kennen tijdens een goed gesprek.


                            
FLYER AUTIMATCH >
 
CONTACTAVOND - ERVARINGEN DELEN OVER AUTISME IN JE NABIJHEID


Dinsdag 5 november zal  in Eindhoven de laatste 'Ik zie, ik zie' avond plaatsvinden voor iedereen die zich betrokken voelt bij een kind met een vorm van autisme. Doel is om ervaringen uit te wisselen over de bijzondere positie die gezinnen met kinderen met autisme  en mensen uit hun omgeving hebben. Autisme is immers vaak niet zichtbaar maar heeft veel invloed op het dagelijks leven. Door de onzichtbaarheid is het vaak moeilijk te begrijpen hoe hiermee om te gaan.

“Geef dat kind maar aan mij mee, ik zal hem wel eens leren hoe hij zich  moet gedragen.” Ouders van kinderen met een vorm van autisme krijgen deze opmerking regelmatig te horen. Aan hun kind is vaak niet te zien dat het een beperking heeft en het gedrag dat het vertoont is soms zeer storend. Voor de omgeving is dat niet te begrijpen. Meer informatie en inzicht leiden tot meer begrip en dit kan de verhouding van het gezin met de omgeving verder helpen.

Het burgerinitiatief  'Ik zie ik zie wat jij niet ziet…' organiseert contactavonden voor gezinnen  en mensen uit de omgeving van een kind met autisme. De eerstvolgende avond is dinsdag 7 november in Eindhoven. Het zal de laatste keer zijn dat de avond op deze manier gebracht wordt. Op de website: www.ikzieikziewatjijnietziet. com kunt u hierover lezen en ook (bnnenkort) in welke vorm dit project verder gaat. Hier kunt u zich ook opgeven voor deelname aan deze avond.

Op de 'Ik zie, ik zie' avond spelen acteurs scènes uit het dagelijks leven van een gezin met een kind met autisme. Ouders en mensen uit de omgeving van een kind met autisme geven aan wat zij herkennen en hoe men anders op de situatie kan reageren. Vervolgens wordt de scène op deze manier opnieuw gespeeld. Dit levert veel inzicht op de invloed die een autistische beperking heeft. Door te praten en te kijken krijgen de aanwezigen meer inzicht in elkaars gedrag. Waarom reageert de omgeving zo en waarom doet het gezin wat het doet? Men komt meer te weten van elkaars beweegredenen.

Informatie
Voor nadere informatie zie de website www.ikzieikziewatjijnietziet. com. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met Els Maas, telefoon 040 2858744, email: elsmaas@kzieikziewatjijnietziet.com.

Dinsdag 7 november 2017 
Eindhoven, Locatie GGzE
Dr. Poletlaan 17, Eindhoven, ingang bij de blauwe ballonnen.
Parkeerruimte aanwezig.


Zaal open vanaf 19.45 uur.
Avond duurt van 20.00 tot 21.45 uur.
Toegang gratis.

 
OPROEP VRIJWILLIGERS DIVERSE AIC'S IN DE REGIO

 
Nederlandse Vereniging voor Autisme provincie           Noord-Brabant, zoekt vrijwilligers voor 
diverse AIC’s.  Het NVA-regio bestuur Noord-Brabant streeft naar       een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met       autisme en hun omgeving. De provincie Brabant is  inmiddels 8 Autisme Info Centra (AIC) rijk.

                        Zonder vrijwilligers zou dit niet mogelijk zijn!

Het Autisme Informatie Centrum verzorgt inloopochtenden, lotgenootcontactavonden en
themabijeenkomsten in de diverse AIC’s. Als vrijwilliger moet je goed kunnen luisteren en
meedenken met lotgenoten, die bijvoorbeeld hun diagnose met alles wat daaruit voorkomt,
moeten verwerken, of vragen hebben als: ”wat is autisme?”, “mijn kind/ partner/ familielid
heeft (vermoedelijk) autisme, wat moet ik nu doen?”.

                                                             
LEES VERDER >
 
LOTGENOTEN CONTACTOCHTEND AIC EINDHOVEN

       Het inzicht kwam met de jaren.


 Diagnose autisme kwam op latere leeftijd (film)                                       In deze film komen twee oudere mensen met autisme aan bod. Er is nog     weinig bekend over hoe autisme eruitziet wanneer volwassenen ouder         worden. Vaak is het in de jaren ervoor niet herkend en volgt de diagnose pas op latere leeftijd. De film kan een eye-opener zijn voor mensen die met dezelfde problematiek te maken hebben.

Na de film zal er een gezamelijk gesprek plaats vinden.


 

flyer >
 
THEMA-AVOND AUTISME IN BERGRIJPELIJKE TAAL 

“Autisme in begrijpelijke taal”, een presentatie van Dolinda van Hees en Petra van der Weijst.

Dolinda en Petra zijn twee vrouwen die op latere leeftijd de diagnose Autisme hebben gekregen. 
Over de Autisme Spectrum Stoornis (kortweg ASS) bestaat nog    veel onduidelijkheid.

Men weet vaak niet wat autisme inhoudt en daarnaast bestaan er ideeën over autisme die achterhaald zijn. Er bestaan nog steeds bepaalde denkbeelden over autisme die stereotype zijn. Men denkt bijvoorbeeld dat mensen met autisme geen behoefte hebben aan contact of dat ze geen inlevingsvermogen hebben. Voor een aantal mensen met autisme geldt dit echter wel. 

Samen geven zij een presentatie over wat autisme voor hun inhoudt. Hoewel beiden de diagnose hebben, en hierdoor ook raakvlakken, zijn zij toch heel verschillend qua persoon. Dit komt al tot uitdrukking in depresentatie. Dolinda is erg van de theorie en de structuur. Haar gedeelte van de presentatie bestaat uit
tekstblokken die zij voorleest waarin duidelijk wordt omschreven hoe zij haar autisme beleeft.

Petra is wat men noemt een beelddenker. Alles wat zij meemaakt ziet zij in plaatjes voor zich. Haar gedeelte van de presentatie bestaat dan ook uit plaatjes die haar verhaal vertellen, waarbij ze het nodige aanvult. Humor laat zij hierbij niet ontbreken. De presentatie bestaat dus uit twee verhaallijnen die met elkaar zijn verweven.

Dolinda en Petra wisselen elkaar steeds af.

Hierbij komen aan de orde: het proces van de diagnose op latere leeftijd basis- kenmerken van autisme, wat dit voor hun betekend met de feestdagen en, ook niet onbelangrijk, positieve kanten van autisme.

Na de presentatie is er gelegenheid tot het stellen van vragen.


 

 

flyer >
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden