Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
NVA
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste leden,
Het bestuur en alle vrijwilligers van NVA-Zuid-Holland wensen u een gezond en gelukkig 2018 toe.
 
lees meer >
van de voorzitter
 
In de maand december kijken we traditiegetrouw naar het verleden (wat hebben we afgelopen jaar gedaan) en naar voren (wat gaan we in het nieuwe jaar allemaal doen).
Voor de een geeft het kijken in het verleden een goed gevoel en legt de basis voor een positieve blik naar het nieuwe jaar toe. Bij de ander geeft het terugkijken naar afgelopen jaar, een minder positief beeld en krijgt men wellicht een vraagteken wat het nieuwe jaar zal gaan brengen. Wat je als persoon afgelopen jaar hebt ervaren is voor een ieder van ons verschillend. Maar hoe je met de ervaringen van afgelopen jaar omgaat kun je grofweg op 2 manieren doen........
lees meer >
 
Prikkelarm concert in de stadsgehoorzaal in leiden
Op 4 januari is er een prikkelarm concert in de Stadsgehoorzaal in Leiden. Met het Ricciotti ensemble (www.ricciotti.nl) wordt er speciaal voor kinderen met autisme een bijzondere voorstelling gespeeld, uit hun ‘Beestenbende’ tournee. Een voorstelling vol muziek over dieren. Met zangeres Sterre Konijn.

Speciaal voor kinderen met autisme, maar natuurlijk zijn ouders, broertjes, zusjes, vrienden en familie ook welkom.

 
Prikkelarm concert
4 Januari van 15:00-16:00
Stadsgehoorzaal Leiden
Toegang: gratis

Kaarten via https://leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/ricciotti-beestenbende (op de website van de stadsgehoorzaal staat ook meer informatie over het concert).

We vragen mensen een kaartje te bestellen om een idee te hebben van het aantal bezoekers. Er zijn geen kosten aan verbonden.

lees meer >
 
 
Autisme Inloop Gouda
Het was woensdag 29 november een  drukke en gezellige informatiemarkt  “autisme” in gebouw "de Walvis".

Wat is er in Gouda aan hulp, advies, coaching en contact te vinden voor  mensen die op zoek gaan met allerlei vragen rondom autisme?
lees meer >
 
 
inloop gouda: autisme anders denken
Op 8 november gaf mevrouw dr. Marcia Goddard, neurowetenschapper en schrijfster van het boek ‘Anders Denken’ in Gouda een lezing over de manier van denken en de valkuilen van mensen met autisme.

Wat is autisme nu echt? Wat gaat er anders in hun brein en welke invloed heeft dat op hun manier van denken en handelen. Marcia Goddard liet via een PowerPoint presentatie eerst een stukje anatomie zien van de hersenen met de daarbij behorende functies. 
 
Vervolgens ging ze in op de werking van het brein bij autisme en daardoor kregen de deelnemers een goed inzicht in het handelen van mensen met autisme in het dagelijks leven.
Doordat het een interactieve avond was konden veel vragen uit de zaal door Marcia beantwoord worden en was er veel herkenning.

Een punt wat ze graag wil benadrukken is dat je geen autisme krijgt door vaccinatie. Wel kunnen bepaalde hersenaandoeningen verschijnselen van autisme geven. Marcia maakt zich zeer sterk voor juist het ontwikkelen van de talenten van mensen met autisme.

Deze avond werd georganiseerd door Jantien van Dijk, Henny Stam en Roelie Struijk van het Autisme Inloop Team Gouda.
 
 
Informatiemarkt in Maassluis
Op 8 november organiseerde Minters mantelzorg een informatiemarkt in Koningshof theather in Maassluis.
Mantelzorgers uit Schiedam, Vlaardingen en Maassluis waren uitgenodigd voor een mooi programma. De druk bezochte info-markt was tussen de middagvoorstelling en avondvoorstelling van cabaret Nathalie Baartman. Ook bij de NVA tafel zijn er veel mooie gesprekken gevoerd, informatie gedeeld.

                              Foto gemaakt door Hans van der Burg
 
 
column jantien van dijk
Autisme stopt niet bij de slaapkamer
 
Er worden, bij de meeste stellen binnen de relatietherapie weinig tot geen afspraken gemaakt over communicatie. Als de vrouw uit een gezin komt waarbij de gezinsleden aan een half woord genoeg hadden, kan dit in een relatie met iemand met autisme heel vervelend zijn.
Ieder gaat verder hoe hij/zij gewend is te communiceren. Beide partners drijven steeds verder uit elkaar omdat de aanname een steeds grotere rol in de communicatie gaat krijgen.
Aannemen wat de ander bedoelt zonder dit te controleren is funest voor elke relatie......
 
lees meer >
 
autismecafé dordrecht
Op 13 november was het thema Passend Onderwijs. Het was wel weer een interessante avond. We hadden ongeveer een 45 personen in de zaal. De avond begon met een inleiding van Dorien Twigt, met powerpoint beelden. Hierdoor kwamen we op de hoogte van hoe Passend Onderwijs is bedoeld. Dorien Twigt zit als begeleider in het overkoepeld orgaan van het samenwerkingsverband in de regio Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht. (niet in Dordrecht) Zij kon helaas alleen vertellen hoe het daar in z'n werk gaat en dan alleen maar in de basisscholen. Uiteraard waren er ook vragen over voortgezet onderwijs. Er kwam een levendige discussie opgang, veel vragen uit de zaal en ook tips. Kortom een enerverende avond. Tot zover wilde ik onze ervaring delen; onderwijs blijft altijd een hot item.

 
Wat doet het Nederlands Autisme Register
Het Nederlands Autisme Register (NAR) is een uniek, beveiligd register en een gezamenlijk initiatief van de NVA en de VU. Het NAR verzamelt gegevens over de levensloop van een grote groep mensen met autisme. Gegevens die ouders en mensen met autisme zelf met ons delen. Jaarlijks vullen zij een online vragenlijst in over de stand van zaken in hun eigen leven of dat van hun kind met autisme: wat kenmerkt op dat moment hun autisme, wie zijn hun familie en vrienden, waar gaan ze naar school, waar werken en wonen ze? En: hoe gelukkig zijn ze in hun leven?
Doet u ook mee?
Meer informatie en aanmelden: www.nederlandsautismeregister.nl
 
 
Veldloop Leidse scholen
Op vrijdag 3 november 2017 vond de traditionele 'Veldloop Leidse Scholen' plaats met ruim 200 leerlingen aan de start. De Leo Kanner start was met 85 leerlingen goed bezet en dat is een mooi resultaat! Trainers van Leiden Atletiek hadden deze leerlingen dan ook goed voorbereid. Vanaf half september trainden we wekelijks meerdere groepen, ruim 100 leerlingen, rondom de schoollocaties in Leiden en Oegstgeest. Het hardloopniveau ging met de week vooruit en dat is geweldig om te zien. De Kids to Run op de Leo Kanner scholen is met de veldloop afgesloten. Kinderen die ervan genoten hebben kunnen bij ons verder trainen in de Plus-groep van Leiden Atletiek. De Plus-groep is voor kinderen met autisme tussen 10-20 jaar.

 
Het volledige verslag over de Veldloop Leidse Scholen met de uitslagen vindt u hier: https://www.leidenatletiek.nl/index.php?page=401&sid=1 

Meer informatie over de Plus-groep bij Leiden Atletiek vindt u hier: https://www.leidenatletiek.nl/index.php?page=Plus_groep&sid=1
Volgend jaar zullen wij met onze Kids to Run trainingen Leo Kanner ons eerste lustrum vieren. De trainers streven naar tenminste 100 leerlingen aan de start.

 
 
autisme netwerkcafé krimpen
Autisme Netwerkcafé Krimpen organiseert op 6 februari een bijeenkomst over autisme in je gezin.

Meer informatie is te vinden op: www.stichtinganck.nl/nieuws/aanmelden-voor-bijeenkomst-6-februari-2018-autisme-in-je-gezin.
Kaarten zijn gratis te bestellen
Locatie: Lunchroom de Specialiteit (in het Facet), Patrijzenstraat 63 Krimpen aan den IJssel
Tijd: 19.45 uur (inloop 19.30) tot ca 22.00 uur
 
AIC en inloop zuid-holland
Er zijn verschillende inloopmogelijkheden in Zuid-Holland
AIC Delft
AIC Den Haag
AIC Rotterdam
Autisme Inloop Vlaardingen
Autisme Inloop Gouda

lees meer >
 
contactpersonen in zuid-holland
Voor een individueel gesprek kunt u ook telefonisch bij ons terecht. Een ervaringsdeskundige staat u dan te woord.

lees meer >
 
activiteiten in de komende periode
Er worden de komende periode weer tal van beenkomsten georganiseerd in Zuid-Holland
lees meer >
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden