Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
NVA
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste leden,
De eerste nieuwsbrief in het nieuwe jaar. Het afgelopen jaar hebben wij met alle vrijwilligers meer dan 80 bijeenkomsten georganiseerd of namens NVA-Zuid-Holland vertegenwoordigd. Wij hopen dat wij ook dit jaar weer mooie bijeenkomsten voor u kunnen organiseren of u op een andere manier van de nodige informatie voorzien.
 
lees meer >
 
 
voorwoord door de voorzitter
 
Afgelopen maand was ik zoals velen van ons, geveld door de griep. Ik ben dit jaar een van de 120 op 100.000 mensen die bijdraagt aan de statistiek van de griepepidemie (0,12% van de Nederlandse bevolking)............
lees meer >
 
15 febr Thema-bijeenkomst in Den Haag: pubers en autisme
 
lees meer >
 
21 febr Thema-bijeenkomst in Delft: autisme en de overstap naar studeren
 
lees meer >
 
22 febr Thema-bijeenkomst in sassenheim: autisme, wanneer vertel je het wel en wanneer niet
 
lees meer >
 
bericht in de teylinger:woensdag 31 januari
 
In De Teylinger van 31 januari is een interview gepubliceerd met onder andere Talitha Kaptein (NVA Zuid-Holland) over de ontmoetingsbijeenkomsten Autisme die sinds vorig jaar worden georganiseerd in de Duin- en Bollenstreek.
 
lees meer >
 
autisme inloop gouda - verslag
 
Thema-avond Gouda over Autisme en Seksualiteit

Op 7 februari heeft het Autisme Inloopteam Gouda een thema-avond georganiseerd over: ’Autisme en Seksualiteit’.
Gastspreker die avond was Kirsten Visser, GZ-psycholoog. Zij is onlangs gepromoveerd op de studie naar de effectiviteit van de: ‘Ik Puber training’, een interventie ter bevordering van de psychoseksuele ontwikkeling van jongeren met een autismespectrumstoornis........
lees meer >
 
gespreksgroep dordrecht
 
Binnenkort zijn er weer plaatsen vrij in de gespreksgroep voor volwassenen in Dordrecht.

Voor informatie of deelname kunt u mailen met nva.lotgenoten.dordrecht@gmail.com

 
filemon wesselink maakt 2e seizoen "het is hier autistisch"
 
Vanaf donderdag 15 februari is het 2e seizoen van de serie ‘Het is hier autistisch’, te zien op TV, NPO 3. Deze serie bestaat uit vier delen. In een van de delen komen de NVA gespreksgroepen voor volwassenen met autisme ter sprake. Deelnemers uit de NVA groepen Emmen, Zwolle en De Bilt (3 vrouwen, 3 mannen) laten onder leiding van gespreksleider Peter zien hoe het gaat in zo’n gespreksgroep. 
Daarnaast zijn Peter (heeft autisme) en zijn vrouw Jolanda (geen autisme) geïnterviewd over hun partnerrelatie.

In de eerste serie kreeg de BNNVARA-presentator begin vorig jaar zelf de diagnose autisme-spectrumstoornis. Maar nog niet alle mysteries zijn ontrafeld, dus zag Wesselink ruimte voor een nieuw seizoen.
"Wat mij vooral is bijgebleven uit die periode zijn de ontmoetingen en gesprekken met mensen die net als ik in het spectrum zitten. En omdat dat spectrum zo breed en mysterieus is, wil ik er nog veel meer over weten. Voor mijn gevoel heb ik namelijk alleen nog maar kennis gemaakt met het topje van de autisme-ijsberg."
Het is hier autistisch is vanaf 15 februari elke donderdag om 21.45 uur te zien op NPO 3 (4 afleveringen)
 
 
nieuw initiatief in den haag: auti-roze
 


AutiRoze is er speciaal voor mensen met autisme en een seksuele,- en genderdiversiteitsvraag. Wij proberen ons in te zetten voor hun plezier en belangen, door maandelijkse activiteiten/bijeenkomsten te organiseren. Een bijeenkomst is rustig (geen muziek/zoveel mogelijk prikkelvrij), open en gastvrij.

Tijdens deze bijeenkomsten kunnen bezoekers gezellig kletsen/borrelen met andere homo, biseksuele of lesbische mensen met autisme. Natuurlijk is het ook prima om gewoon aanwezig te zijn en te luisteren naar andere gesprekken. Gedurende de AutiRoze bijeenkomsten lopen er ook gastheren en gastdames rond, deze zijn er speciaal om een babbeltje mee te maken of om de bezoeker te helpen met vragen. 

Meer informatie over AutiRoze is te vinden op de Facebook-pagina (https://www.facebook.com/autiroze) en op de website (http://www.autiroze.nl). Daar is ook de agenda te raadplegen met de geplande activiteiten.

Naast AutiRoze worden er binnen COC Haaglanden diverse andere activiteiten georganiseerd: http://www.cochaaglanden.nl
 
lees meer >
 
Thema: Luisteren naar Autisme 

Dit jaar is de autismeweek van 31 maart t/m 7 april 2018. De site is inmiddels weer actueel en open. Dagelijks worden nieuwe activiteiten op de site geplaatst dus houd deze in de gaten.
www.autismeweek.nl
lees meer >
 
 
column jantien van dijk
 

Verwerkingstijd

 
Een ´Ja` bij iemand met autisme, betekent niet altijd een bevestigende ´Ja` zoals mensen zonder autisem die kennen.
Wat betekent die `Ja´ dan wel? .........
 
lees meer >
 
1e auti-café Rotterdam succes

Onze eerste bijeenkomst over Social media door Sascha Schefferlie was gezellige en ook informatieve avond. En niet te vergeten interactief. De aanwezigen mochten meteen zichzelf en de buurman of buurvrouw opzoeken op Google. Bevalt het wat je ziet...

Social media gevaren en mogelijkheden kwamen tijdens de geanimeerde avond uitgebreid aan bod.
In 2018 worden nog 9 auticafe avonden georganiseerd op de gezellige locatie van Thomas op kamers. Het auticafe is ontstaan op initiatief van Robin Toscani. Het wordt ondersteund door de NVA (AIC-Rotterdam) en Thomas op kamers beide met de locatie Rotterdam Ommoord. Deze avonden zijn met name bedoeld voor jong volwassenen.
Ben je 18+ met interesse in of ervaring met Autisme dan ben je van harte welkom.
Het volgende auti-café is op 2 maart a.s.

Else Marijke Iburg, Christine Gerlich en Bo zien je graag komen
 
 
Nieuwe ambassadeurs:
Ouders ervaren en deskundig


Kwetsbare kinderen verdienen sterke ouders
Op het mini-symposium Ouders ervaren en deskundig stonden achttien ouders van zorgintensieve kinderen met hun verhaal op het podium. Zij vertelden wat het grootbrengen van deze kinderen vergt van ouders en gezin. Vaak ligt de focus op wat de kinderen nodig hebben en blijft het ouderperspectief onderbelicht. ‘Kwetsbare kinderen verdienen sterke ouders’, is het motto van Stichting Ovaal die een training ontwikkelde om de ervaringskennis van ouders voor het voetlicht te brengen....
lees meer >
 
 
Stichting Artism,
dagactivering in Den Haag

Stichting- Artism is een nieuwe dagactivering initiatief aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. Inmiddels zijn zij gestart met 5 kunstenaars en willen graag iedereen met een talent voor tekenen en schilderen op de hoogte brengen van dit nieuwe initiatief. Vanuit de Gemeente Den Haag is er een start subsidie vanuit het Toegankelijkheid Fonds toegekend, als vernieuwende plek voor dagactivering voor mensen met een beperking in Den Haag. 
lees meer >
 
 
nieuwsberichten op www.autisme.nl
 
Op de site www.autisme.nl staan artikelen over actuele onderwerpen. Hieronder een aantal van deze artikelen:

Jeugdhulp onbereikbaar voor kwetsbare gezinnen 
Bijna één op de drie ouders vindt dat het veel moeite kost om jeugdhulp te krijgen. Vooral de meest kwetsbare gezinnen vinden maar moeilijk de weg naar zorg. 

Dit blijkt uit de Eerste evaluatie Jeugdwet die is aangeboden aan minister Hugo de Jonge (CDA) van VWS. 
lees meer >
 
 
 
Niemand weet hoe het gaat met kinderen die jeugdhulp ontvangen  
De Kinderombudsman start een onderzoek naar het lot van kinderen die op de wachtlijst staan voor gespecialiseerde jeugdhulp. ‘De centrale overheid moet meer verantwoordelijkheid nemen’, aldus Margrite Kalverboer. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over de decentralisatie van de jeugd-ggz.

Door Julie Wevers

lees meer >
 
 
Onderscheiding voor cameraspecialisten met autisme 

Het project ‘camerabeeld-specialisten’ van detacheringsbureau AutiTalent en de Dienst Regionale Recherche van Den Haag heeft de Cedris Waarderingsprijs gewonnen. 

Vier camerabeeld-specialisten met autisme onderzoeken sinds maart 2017 camerabeelden voor de Dienst Regionale Recherche van Den Haag. Volgens de politie zijn zij dankzij hun oog voor detail en grote concentratievermogen - eigenschappen die vaak voorkomen bij mensen met autisme - bij uitstek geschikt voor dit werk. 

Het is de eerste keer dat de Cedris Waarderingsprijs is uitgereikt. ‘De jury heeft bijzondere waardering voor de wijze waarop in het project van AutiTalent in samenwerking met de Dienst Regionale Recherche van Den Haag, volop vanuit de kracht van de medewerker wordt gehandeld. De specifieke vaardigheden van de medewerkers worden hier ingezet als onderscheidend vermogen’, aldus jury-lid en Cedris-voorzitter Job Cohen tijdens de uitreiking op 5 februari. 

De vier cameraspecialisten zijn in dienst van detacheringsbureau AutiTalent. Cedris is de branchevereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie. 

Kijk hier  naar het YouTube-filmpje over de camera-specialisten.
lees meer >
 
 
Autismecongres INSAR organiseert bijeenkomst "autisme bij volwassenen" 
Op 9 mei 2018 zal in Amsterdam een zogeheten local community conference worden gehouden voor de Nederlandse autisme-gemeenschap, met lezingen van vooraanstaande autisme-experts als Simon Baron-Cohen en Francesca Happé. Het thema is ‘autisme bij volwassenen’.
lees meer >
 
mee: peers groepstraining
 
MEE start binnenkort met een nieuwe vriendschapstraining voor jongeren met autisme van 12-18 jaar.
Voor veel jongeren met autisme is het aangaan en onderhouden van sociale contacten lastig. De PEERS training helpt hen hierbij door concrete en praktische sociale vaardigheden aan te leren. Gelijktijdig worden hun ouders getraind om hun kind hierin te kunnen coachen.
MEE wil in maarten starten met deze training. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen zal in Leiden of in Den Haag worden gestart met de training, dus als u interesse heeft, kunt u zich opgeven bij: j.nouws@meezhn.nl of h.renkema@meezhn.nl
U kunt ook bellen naar 06-54755821
lees meer >
 
Rotterdamse Autistensoos zoekt een nieuwe voorzitter
 
Het bestuur van de Stichting Rotterdamse Autistensoos is op zoek naar een nieuwe voorzitter vanwege het vertrek van de huidige voorzitter.

De profielschets vindt u bij "lees meer". Daarin staat ook aangegeven bij wie u meer informatie kunt krijgen of hoe u kunt reageren.
lees meer >
 
atletiek leiden
 
Per 1 april wil Leiden Atletiek starten met RaceRunning. Dit is een sport voor kinderen en volwassenen, die in een rolstoel zitten, een rollator gebruiken of met moeite los kunnen lopen. Met de RaceRunner kunnen zij lopen en zelfs rennen. Er gaat een wereld voor hen open.

Een RaceRunner is een driewiel race loopfiets, maar dan zonder pedalen, wel met een zadel en een borststeun. Het blijkt dat ook autistische kinderen met een motorische beperking RaceRunning op de atletiekbaan geweldig vinden.

Wilt u meer informatie hierover, neem dan contact op met Noortje van Kempen: vankempennoortje@gmail.com
 
hete thee en drie klontjes suiker
 
Netty Dijkstra-Geuze heeft een boek geschreven met korte verhalen en gedichten over autisme.
Het boek beschrijft welke impact autisme heeft in zowel het gezins- als in het persoonlijke en sociale leven. Zij is moeder en mantelzorger van 2 zoons met autisme (9 en 7 jaar oud).
Ook beschrijft zij hoe ze haar depressie te boven is gekomen. Doordat ze steeds maar overbelast was kwam ze in die depressie terecht waar ze gelukkig goed van hersteld is.

Het boek is te bestellen bij www.nettyschrijft.nl
 
AIC Informatie en inloop in Zuid-holland
Er zijn verschillende inloopmogelijkheden in Zuid-Holland
AIC Delft
AIC Den Haag
AIC Rotterdam
Autisme Inloop Vlaardingen
Autisme Inloop Gouda
lees meer >
 
contactpersonen in zuid-holland
 
Voor een individueel gesprek kunt u ook bij ons telefonisch terecht. Een ervaringsdeskundige staat u dan te woord.
lees meer >
 
activiteiten in de komende periode
Er worden de komende periode weer tal van bijeenkomsten georganiseerd in Zuid-Holland.
lees meer >
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden